Να αποζημιωθούν όλες οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες ζητά ο Αγροτικός Σύλλογος

1:40 μ.μ. - Πέμπτη, 13 Αυγούστου 2020
01:08 μ.μ. - Πέμ, 13/40/2020
Image: Να αποζημιωθούν όλες οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες ζητά ο Αγροτικός Σύλλογος

Επίσημη πρόσκληση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων να παραβρεθεί στην Ιεράπετρα

ΠΡΟΣ: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. κ. ΒΟΡΙΔΗ ΜΑΥΡΟΥΔΗ

ΘΕΜΑ: «Οικονομική ενίσχυση σε όλες τις παραγωγικές θερμοκηπιακές καλλιέργειες, στο ξεκίνημα της πανδημίας»

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Σε συνέχεια της επιστολής μας την 30.07.2020/300 αλλά και σε συνάρτηση με τις αποφάσεις σας που μας μετέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή τομέα Κρήτης, κ. Χνάρης Μανώλης, εξουσιοδοτώντας σας, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ορισμένα πολύ σημαντικά ζητήματα.

Σε σχέση με το αίτημα μας για την οικονομική ενίσχυση όλων των θερμοκηπιακών καλλιεργειών λόγω covid-19, ενημερωθήκαμε ότι η απόφαση σας είναι να ενισχυθεί μόνο η θερμοκηπιακή καλλιέργεια τομάτας και μελιτζάνας. Σε αυτήν την απόφαση σας, πρέπει να σας επισημάνουμε ξανά ότι οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες στην περιοχή της Ιεράπετρας (και ευρύτερα της Κρήτης) έχουν τεχνικά σχεδιαστεί στο σύνολο του να εκμεταλλεύονται το συγκριτικό κλιματολογικό πλεονέκτημα, στους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο, είτε τυχαίο και προϋποθέτει μια πολύχρονη εμπειρία ,τεχνογνωσία και κατάρτιση στο αντικείμενο. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που αυτούς τους 2 μήνες, διαχρονικά η ελληνική αγορά καταφέρνει να καλύπτει τις ανάγκες της σε κηπευτικά κυρίως, από την περιοχή της Κρήτης, σχεδόν αποκλειστικά.

Σε αυτούς λοιπόν τους παραγωγούς, που στοχεύουν αποκλειστικά σε αυτή την περίοδο (Μάρτιο- Απρίλιο), η απάντηση σας είναι ότι όσοι είχαν θερμοκηπιακή καλλιέργεια αγγουριάς, πιπεριάς, κολοκύθι, φασόλι κ.α., είχατε μια επιτυχημένη οικονομική περίοδο. Αντίθετα οι παραγωγοί με θερμοκηπιακή καλλιέργειας τομάτας και μελιτζάνας είχατε την απόλυτη οικονομική καταστροφή, πάντα με σημείο αναφορά τους δυο μήνες που ξεκίνησε η πανδημία του κορωνοϊου.

Κύριε υπουργέ, γνωρίζετε και γνωρίζουμε καλά, ότι κανένα χρηματικό ποσό δεν πρόκειται να καλύψει απόλυτα την οικονομική ζημία που υπέστησαν όλοι οι παραγωγοί την συγκεκριμένη περίοδο στην Κρήτη. Είναι όμως ζήτημα ηθικής ανταμοιβής για εμάς, όλοι οι αγρότες να αισθανθούν ένα άγγιγμα στην πλάτη τους από την ίδια την πολιτεία. Ένα άγγιγμα που θα τους δώσει την δύναμη και το κουράγιο να συνεχίσουν να παράγουν άριστης ποιότητας αγροτικά προϊόντα, που απευθύνονται κυρίως στην ελληνική κοινωνία και οικονομία. Ο διαχωρισμός ειδών σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες για την οικονομική ενίσχυση τους ,αυτή την στιγμή δεν προσφέρει απολύτως τίποτα θετικό σε αυτή την προσπάθεια τους.

Για αυτό τον λόγο, σας παρακαλούμε να αναθεωρήσετε αυτήν απόφαση σας και να συμπεριλάβετε όλες τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες που παρήγαγαν εκείνη την περίοδο. Άλλωστε, η επιλογή του ΟΣΔΕ 2019, για την κατανομή των οικονομικών ενισχύσεων, έχει ήδη δημιουργήσει αρκετά προβλήματα , αν και αναγνωρίζουμε ότι ήταν μονόδρομος για εσάς. Αποτρέψετε με τις αποφάσεις σας να διογκωθεί η αβεβαιότητα στην θερμοκηπιακή Κρήτη, διαχωρίζοντας τους παραγωγούς και συμβάλετε ουσιαστικά στην προσπάθεια όλων μας , για την εδραίωση κλίματος

αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Τέλος σας καλούμε και σας προσκαλούμε επίσημα να παραβρεθείτε στην Ιεράπετρα για να ανακοινώσετε εσείς αυτοπροσώπως στους παραγωγούς την απόφαση σας. Μπορεί τα χρήματα που δύναται να διαθέσει η ελληνική οικονομία να είναι περιορισμένα, όμως σημασία έχει να βγούμε όλοι μαζί από αυτή την δύσκολη συγκύρια, ενισχύοντας όλες οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες, ενδεχομένως με διαφορετικό συντελεστή βαρύτητας , αλλά αυτό θα είναι ελάσσονος σημασίας.

Παρακαλούμε όπως ανταποκριθείτε θετικά στο αίτημα και κυρίως στην πρόσκληση μας να παραβρεθείτε στην μεγαλύτερη περιοχή της Ελλάδας, με εντατικές θερμοκηπιακές καλλιέργειες, την Ιεράπετρα.