Ν. Χριστοφακάκης: Ο ατελείωτος Γολγοθάς των νεφροπαθών της Ιεράπετρας

9:51 π.μ. - Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2023
09:11 π.μ. - Δευ, 13/51/2023
Image: Ν. Χριστοφακάκης: Ο ατελείωτος Γολγοθάς των νεφροπαθών της Ιεράπετρας

Ελπίδα οι διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της ιδιωτικής Μονάδας από άλλη εταιρία

Παρά τις προσωπικές δεσμεύσεις του προέδρου, διευθύνοντος συμβούλου και μετόχου της εταιρείας του ιδιωτικού Νεφρολογικού Κέντρου Ιεράπετρας ότι η Μονάδα θα συνεχίσει τη λειτουργία της τελικά αυτό, για κάποιους λόγους, δεν κατέστη εφικτό. Έτσι οι 40 περίπου αιμοκαθαρρόμενοι, από σήμερα Δευτέρα, θα πρέπει να μετακινούνται για κάνουν αιμοκάθαρση είτε στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου είτε στα Καλέσα Ηρακλείου στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού “Μεσόγειος” .

Για τις εξελίξεις μίλησε στον Ηχώ 99,8 ο κ. Νίκος Χριστοφακάκης, πρώην Δήμαρχος Ιεράπετρας και πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Λασιθίου λέγοντας μεταξύ άλλων. Το θέμα είναι μέγιστο και σοβαρό. Όσο θετική και αισιόδοξη ήταν η έναρξη λειτουργίας της Μονάδας το 2018, εξίσου τραγικός είναι ο επίλογος. Χωρίς να ευθύνονται οι νεφροπαθείς ή οι εργαζόμενοι. Αίφνης υπήρξε αυτή η εξέλιξη για το κλείσιμό της Μονάδας. Η αιμοκάθαρση δεν είναι μια “απλή” εξέταση, δεν είναι μια εξέταση που μπορεί να μεταφερθεί σε κάποια άλλη ημερομηνία. Δεν υπάρχουν περιθώρια καθυστέρησης για έναν νεφροπαθή. Εάν δεν γίνει αιμοκάθαρση, το επακόλουθο είναι ο θάνατος.

Με το που ενημερωθήκαμε για τις εξελίξεις επικοινώνησα με τον Διοικητή της 7ης ΥΠΕ κ. Νεκτάριο Παπαβασιλείου και υπήρξε άμεση κινητοποίηση για να βρεθεί λύση. Επίσης με το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου και τον γιατρό και πρόεδρο της ιατρικής υπηρεσίας κ. Θ. Κατάσο. Επιπλέον με τον κ. Μαυρικάκη πρώην Διευθυντή της ΜΤΝ Αγίου Νικολάου ο οποίος αν και έχει συνταξιοδοτηθεί εξέφρασε την προθυμία του να βοηθήσει όπως μπορεί ακόμα και να επανέλθει να προσφέρει τις υπηρεσίες του. Έγινε συντονισμός και έτσι 26 νεφροπαθείς θα μεταφέρονται στην Μονάδα του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου και οι υπόλοιποι στη ΜΤΝ “ Μεσόγειος” στο Ηράκλειο. Σε όλο αυτό, το μέγιστο πρόβλημα είναι η ταλαιπωρία ασθενούς και συνοδών. Καθώς στις 4 ώρες αιμοκάθαρσης, μια κοπιώδη διαδικασία, προστίθεται ο χρόνος της μετακίνησης. Γίνεται αντιληπτό οτι εκτός από την Ιεράπετρα υπάρχουν νεφροπαθείς από άλλες περιοχές του νομού, πιο μακρινές, οπότε ακόμη μεγαλύτερη ταλαιπωρία για αυτούς. Το κράτος δίνει μια αμοιβή για τις μετακινήσεις ανάλογα με τα χιλιόμετρα, αλλά είναι μικρή.

Από εδώ και πέρα, στο μαύρο τοπίο του κλεισίματος έρχεται η προοπτική αγοράς της Μονάδας της Ιεράπετρας από άλλη, η οποία έχει δίκτυο Μονάδων σε όλη την Ελλάδα. Αυτό θα είναι το αισιόδοξο σενάριο και μένει να δούμε αν αυτό επιτευχθεί.

Ελπίζουμε σε μια καλύτερη προοπτική, σε μια καλύτερη μέρα, τόνισε ο κ. Χριστοφακάκης.

Ακούστε εδώ τη συνέντευξη: