Ν. Τζανάκης: Θα είχαμε έως 300 κρούσματα αν το lockdown είχε γίνει νωρίτερα

10:23 π.μ. - Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2020
10:11 π.μ. - Παρ, 27/23/2020
Image: Ν. Τζανάκης: Θα είχαμε έως 300 κρούσματα αν το lockdown είχε γίνει νωρίτερα

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας εκτίμησε πως η αιτία αύξησης των θανάτων από τον κορωνοϊό είναι η πίεση που δέχεται το ΕΣΥ

Την εκτίμηση πως σήμερα θα είχαμε 200 - 300 κρούσματα του κορωνοϊού σε ημερήσια βάση, εάν το lockdown είχε εφαρμοστεί νωρίτερα και μέχρι τις 20 Οκτωβρίου, διατύπωσε ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας, διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας. Μιλώντας στο OPEN, ο κ. Τζανάκης σημείωσε χαρακτηριστικά: «Αν είχαμε κάνει το lockdown νωρίτερα μέχρι 20 Οκτωβρίου τώρα θα είχαμε τελειώσει, θα είχαμε 200 με 300 κρούσματα».

Παράλληλα, ο καθηγητής ανέφερε πως η έκβαση της πανδημίας βρίσκεται στην αιχμή της, τονίζοντας: «Τα κρούσματα αρχίζουν να κάμπτονται. Σε διασωληνωμένους και θανάτους εισπράττουμε ό,τι κάναμε πριν 15 μέρες... Περιμένουμε μεγαλύτερο αριθμό διασωληνωμένων... 700,750». Επίσης, αναφορικά με τον αριθμό των νεκρών, ο κ. Τζανάκης δήλωσε: «Να μας απασχολήσει η αυξημένη θνησιμότητα. Αιτία της αύξησης των θανάτων είναι η πίεση στο ΕΣΥ... Εχουμε ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή... Αν κάναμε οξυγονοθεραπεία με μη επεμβατικό τρόπο θα έπρεπε να το είχαμε κάνει από το καλοκαίρι».

Τέλος, σε σχέση με τις αεροδιακομιδές, ο καθηγητής ανέφερε ότι «στο Ηράκλειο ήδη έχει μεταφερθεί ένας ασθενής από Λήμνο», ενώ τόνισε πως «έχουμε πολύ χαμηλή ατομική ευθύνη, δεν τηρούνται τα μέτρα».

  Πηγή: ethnos.gr