Ν. Τσουρδίνης: Αλλάζει ο χάρτης της αγοράς κηπευτικών

9:20 π.μ. - Τρίτη, 1 Μαρτίου 2022
09:03 π.μ. - Τρί, 01/20/2022
Image: Ν. Τσουρδίνης: Αλλάζει ο χάρτης της αγοράς κηπευτικών

Οι επιπτώσεις στα κηπευτικά θα φανούν τον Απρίλη

Αναφορικά με τις επιπτώσεις στον πρωτογενή τομέα από τον πόλεμο στην Ουκρανία μίλησε στον Ηχώ 99,8 ο κ. Νίκος Τσουρδίνης εξαγωγέας. Όπως υποστήριξε εάν η εμπόλεμη κατάσταση συνεχιστεί τότε θα αλλάξει ο χάρτης της αγοράς. Πολύς κόσμος θα σταματήσει να επαγγέλλεται αυτό που επαγγέλλεται τώρα. Ο πρωτογενής και όχι μόνο τομέας, έχει να αντιμετωπίσει το ενεργειακό ως προς το καύσιμο και τις μεταφορές που έχουν αυξηθεί κατά πολύ, παράλληλα με το ηλεκτρικό που επίσης έχει αυξηθεί σε μεγάλο ποσοστό. Τα υλικά συσκευασίας αυξήθηκαν από 50% -100%, το ίδιο μας μεταφέρουν και οι παραγωγοί για τα λιπάσματα. Όλο αυτό θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με ή χωρίς την πολιτεία. Ίσως και μετά τον πόλεμο να έχουμε αναταράξεις, σημείωσε ο κ. Τσουρδίνης.

Πρόσθεσε ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται ένα μούδιασμα στην αγορά. Ποσότητες προϊόντων που πήγαιναν προς Ρωσία, Ουκρανία, Λευκορωσία , μετακινήθηκαν τελικά προς άλλες αγορές. Παρατηρείται δε, μια υποχώρηση των τιμών.

Το μεγαλύτερο μούδιασμα καταγράφεται σε ανατολικές χώρες που γειτνιάζουν με την Ουκρανία. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι λόγω του πολέμου και της ανάγκης για επιβίωση άλλαξαν και οι επιλογές και προτιμήσεις των καταναλωτών που αγοράζουν τα απαραίτητα και κυρίως εκείνα που αποθηκεύονται εκτός ψυγείου. Ως προς τις λαχαναγορές τώρα, έχουν γυρίσει φορτία από διάφορες προμηθεύτριες χώρες. Στην Κρήτη αυτή την περίοδο έχουμε έτσι κι αλλιώς μειωμένες ποσότητες γύρω στο 30%. Αυτό ευνοεί γιατί οι επιπτώσεις είναι μικρότερες. Εάν συνεχιστεί η κατάσταση όμως τη μεγάλη ζημιά θα τη δούμε τον Απρίλη οπότε η παραγωγή θα είναι μεγάλη, σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τσουρδίνης.

Ακούστε παρακάτω τα όσα δήλωσε: