Ν. Τσουρδίνης: Έρχονται νέα πιστοποιητικά για την εξαγωγή κηπευτικών προϊόντων

10:11 π.μ. - Τετάρτη, 10 Μαΐου 2017
10:05 π.μ. - Τετ, 10/11/2017
Image: Ν. Τσουρδίνης: Έρχονται νέα πιστοποιητικά για την εξαγωγή κηπευτικών προϊόντων

Συνέντευξη του Εξαγωγέα κ. Τσουρδίνη στον Ηχώ Fm 99,8

Επαφές  με παραγωγούς  της Ιεράπετρας  είχε σήμερα ο εξαγωγέας  κ. Τσουρδίνης.  Μίλησε στον Ηχώ Fm 99,8 κάνοντας έναν σχολιασμό για τον σχεδιασμό τους ως εταιρία και τις αγορές του εξωτερικού με τις οποίες θα συνεργαστούν. Υπάρχει μια αύξηση της οργάνωση  παραγωγής  για να έχουμε έναν εξαγώγιμο προορισμό  και υπάρχει και μια εξωστρέφεια
Υπάρχουν ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες όπως είναι το φορολογικό.
Το σοβαρό είναι να έχουμε μια σαιζόν χωρίς προβλήματα, με ποιοτικά προϊόντα , χωρίς προβλήματα από φυτοφάρμακα. Θα είναι μια δύσκολη χρονιά καθώς  και οι χώρες που παράγουν αυξάνονται  ενώ υπάρχουν και μεγάλες  εταιρίες που έχουν επενδύσει ομάδες παραγωγής  σε χώρες χαμηλού κόστους . Ο δε καιρός είναι ένας απρόβλεπτος παράγοντας που δεν ξέρουμε αν και πόσο θα επηρεάσει την φετινή περίοδο.  Για να είμαστε λοιπόν ανταγωνιστικοί Θα πρέπει να είμαστε συνετοί στις προδιαγραφές που ζητάνε οι πελάτες για να μπορούμε να είμαστε ελκυστικοί από όλους τους πελάτες και όλες τις χώρες.
Θα ήταν χρήσιμο ο παραγωγός να ρωτήσει την ομάδα του, τον έμπορο , τον εξαγωγέα  ποιες είναι οι απαιτήσεις των πελατών του, να υπάρχουν  συνεργασίες επάνω στην φυτοπροστασία, ο παραγωγός να προσέχει και να τηρεί   τις ημερομηνίες που είναι επάνω στα σκευάσματα που χρησιμοποιεί  , να μην κάνει χρήση  μη εγκεκριμένων φαρμάκων και γενικά να φροντίζει για την υγιεινή στο  θερμοκήπιό  του. .  Ειδικότερα  σε ότι αφορά την ντομάτα  να προσέξει  πως θα διαχειριστεί το πρόβλημα που υπάρχει με την tuta absoluta .
Ως εταιρία εξάγουν σε 11 ευρωπαϊκές χώρες. Ανταγωνίστριες χώρες είναι οι  Ισπανία,  Μαρόκο, Τουρκία.
Ο κ. Τσουρδίνης  στάθηκε στο θέμα της πιστοποίησης επισημαίνοντας ότι πέρα από αυτά που θεωρούνται ως δεδομένες  έρχονται  νέες έξτρα πιστοποιήσεις  που έχουν να κάνουν με  την ποιότητα της μονάδας , το προσωπικό και οι χώροι  που μπορεί αυτό να χρησιμοποιήσει  , αν είναι ασφαλισμένο  κ.α. Αυτά τα επιπλέον πιστοποιητικά  θα πρέπει να τα δεχτούν οι παραγωγοί γιατί θα είναι ένα από τα στοιχεία που θα ληφθούν υπόψη στην προσπάθεια διάθεση των προϊόντων στις αγορές  .
 
 
Ακολουθεί συνέντευξη κ. Ν. Τσουρδίνη: