Ν. Παπαδάκης: Το φιάσκο των ενεργειακών κοινοτήτων στο Λασίθι

1:06 μ.μ. - Δευτέρα, 27 Μαΐου 2024
01:05 μ.μ. - Δευ, 27/06/2024
Image: Ν. Παπαδάκης: Το φιάσκο των ενεργειακών κοινοτήτων στο Λασίθι

Δεν υπάρχει πολιτική βούληση για την αξιοποίηση των χρηματοδοτήσεων από την Ευρώπη

Τι είπε στην “Γεραπετρίτικη Γη” ο Ν. Παπαδάκης, πρόεδρος ΤΟΕΒ Κουτσουρά και Ενεργειακής Κοινότητας.

Λόγω της μείωσης των αποθεμάτων νερού ο ΤΟΕΒ ενημέρωσε τους παραγωγούς για το νερό που μπορεί να διατεθεί από 1η Ιουνίου με την ελπίδα να καλυφθούν οι ανάγκες της νέας κύριας καλλιέργειας από την γεώτρηση που ετοιμάζεται. Υπάρχουν τέσσερις γεωτρήσεις στην διάθεσή τους με τον κ. Παπαδάκη να πιστεύει ότι εάν ο υδροφόρος ορίζοντας δεν πέσει κάτω από τα επιτρεπόμενα επίπεδα, ίσως μπορέσουν να καλυφθούν οι ανάγκες των νέων καλλιεργειών, ωστόσο όλα είναι αβέβαια.

Ο κ. Παπαδάκης αναφέρθηκε επίσης στα ανταποδοτικά έργα του αθερινόλακκου από τα οποία δεν έχει γίνει τίποτα. Η ανταποδοτικότητα ήταν να δώσουν ολοκληρωμένες μελέτες για 4 λιμνοδεξαμενές, αυτή του Αγίου Ιωάννη, των Σχινοκαψάλων, Τσικαλαριά και η ολοκλήρωση του φράγματος των Λιθινών το οποίο θα κάλυπτε τις ανάγκες νερού από την Ζάκρο μέχρι και την Ιεράπετρα. Η μελέτη για την λιμνοδεξαμενή Τσικαλαριά χρηματοδοτήθηκε τελικά από την Περιφέρεια.

hxonews

Στη συνέχεια, ο κ. Παπαδάκης αναφέρθηκε στην συνάντηση της προηγούμενης Τετάρτης στην περιφέρεια όπου παραβρέθηκαν όλοι οι ΤΟΕΒ και έγιναν διαπιστώσεις και συζητήσεις για όλα τα προβλήματα αλλά και τις προτάσεις που έχουν γίνει ανά τα χρόνια στο κομμάτι της έλλειψης νερού.

Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχαν κάνει όλοι οι ΤΟΕΒ στην Παχεία Άμμο, ο κ. Παπαδάκης είπε ότι οι ΤΟΕΒ λένε όχι στην Ενιαία Διαχείρισή Υδάτων που βασίζεται στο μοντέλο της Θεσσαλίας γιατί δεν υπάρχει λόγος να γίνει κάτι τέτοιο δεδομένου ότι οι ΤΟΕΒ Λασιθίου διαχειρίζονται το νερό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Όσων αφορά την δημιουργία ενεργειακής κοινότητας ο πρόεδρος άφησε αιχμές για σκοπιμότητα από την μεριά των κυβερνώντων καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει χρηματοδότηση αλλά η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται παρεμποδίζοντας την υλοποίηση των ενεργειακών κοινοτήτων στην Κρήτη. Ο κ. Παπαδάκης δήλωσε ότι οι ΤΟΕΒ θα συνεχίσουν να προσπαθούν παρά τα εμπόδια που μπαίνουν και θα προχωρήσουν σε εκ νέου συνάντηση την Τετάρτη 29 Μαΐου ώστε το αίτημά τους να φτάσει μέχρι τις Βρυξέλλες. «Υπάρχει σκοπιμότητα πίσω από αυτή την καθυστέρηση καθώς μόνο στην Κρήτη δεν κάνουν δεκτό το αίτημα για καταθέσεις συμπληρωματικών στοιχείων», είπε συγκεκριμένα. Η όλη πρόταση ήταν ώριμη και θα έμπαινε στον μηχανισμό Έλενα ώστε να χρηματοδοτηθεί 100%. Το 85% της ενέργειας που καταναλώνουν οι ΤΟΕΒ θα είχε 100% χρηματοδότηση κάτι που σημαίνει ότι με το 15% θα υπήρχε η δυνατότητα καλύτερης τιμολογιακής πολιτικής προς τους καταναλωτές.

Κλείνοντας, ανέφερε ότι υπάρχουν τρόποι και λύσεις αλλά δεν υπάρχει θέληση.