Ν. Παπαδάκης: Τέλος στις ενεργειακές κοινότητες

2:30 μ.μ. - Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2024
02:07 μ.μ. - Τετ, 10/30/2024
Image: Ν. Παπαδάκης: Τέλος στις ενεργειακές κοινότητες

Τι είπε ο Ν. Παπαδάκης, πρόεδρος ΤΟΕΒ Κουτσουρά και ενεργειακής κοινότητας, στον Ηχώ 99,8 για την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με θέμα τις ενεργειακές κοινότητες και την παρουσία όλων των ΤΟΕΒ και των Δήμων της Κρήτης

Ο κ. Παπαδάκης παραχώρησε συνέντευξη στον Ηχώ 99,8 όπου μας ενημέρωσε ότι μέσα στην εβδομάδα πρόκειται να καλέσει και τους 11 ΤΟΕΒ του νομού Λασιθίου ώστε να τους ανακοινώσει ότι δεν υπάρχει ενεργειακός χώρος ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των ΤΟΕΒ. Από το 2018 οι ΤΟΕΒ προσπαθούν να ενταχθούν στις ενεργειακές κοινότητες. Τον Μάρτιο οι προσπάθειες εντάθηκαν ώστε να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος για την στέγαση των ενεργειακών κοινοτήτων στο Λασίθι. Αν και βρέθηκαν τα κατάλληλα οικόπεδα, ο φάκελος ήταν καθ’ όλα έτοιμος και είχαν παρθεί ακόμα και οι άδειες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, τελικά δεν προχώρησε τίποτα.

Την περασμένη Πέμπτη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Ηράκλειο με την παρουσία των ΔΕΥΑ, των ΤΟΕΒ και των Δήμων της Κρήτης. Το συμπέρασμα που έβγαλε ο κ. Παπαδάκης από την σύσκεψη είναι ότι γίνεται μία προσπάθεια προς την εκμετάλλευση των ΤΟΕΒ λέγοντας συγκεκριμένα ότι «θέλουν να μας έχουν πελάτες». Ζητήθηκε να δοθούν στοιχεία που αφορούν την κατανάλωση ενέργειας που έχει ο κάθε ΤΟΕΒ ώστε να γίνει δημοπρασία και να δοθεί προσφορά από ιδιωτική εταιρεία διαχείρισης ενέργειας. Ο κ. Παπαδάκης ανέφερε ότι η Κρήτη έχει δεσμευτεί από ιδιωτικές εταιρίες ώστε να μην υπάρχει χώρος να κινηθούν οι ΤΟΕΒ. Η επιλογή που έδωσαν στους ΤΟΕΒ ήταν να μπουν στο πρόγραμμα Net Metering, και εφόσον αυτό εγκριθεί από την ΔΕΔΔΗΕ, να προχωρήσει με έξοδα του ίδιου του οργανισμού.

Ο κ. Παπαδάκης χαρακτήρισε όλη αυτή την κατάσταση κοροϊδία καθώς όπως είπε, οι ΤΟΕΒ όλο αυτό τον καιρό έχουν ξοδέψει αρκετά χρήματα και χρόνο και από μεριάς περιφέρειας υπήρχε ήδη έτοιμη χρηματοδότηση πάνω στο κομμάτι των ενεργειακών κοινοτήτων αλλά δυστυχώς δεν υπήρχε πολιτική βούληση. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο ενεργειακός χώρος της Κρήτης δεσμεύτηκε από τρεις εταιρίες. Ενώ λοιπόν πριν δεν υπήρχε χώρος για την ενεργειακή κοινότητα του Λασιθίου, σύμφωνα με το νέο πλάνο, θα γίνει μία ενιαία μελέτη για όλους τους ΤΟΕΒ και τους Δήμους της Κρήτης και έτσι θα βρεθεί χώρος. Θα δημοπρατηθεί δηλαδή η ενέργεια που καταναλώνουμε και θα δοθεί σε παρόχους. «Πως γίνεται να μην μπορεί να βρεθεί χώρος για τους ΤΟΕΒ του Λασιθίου αλλά να μπορεί να βρεθεί χώρος για όλους τους ΤΟΕΒ μαζί;» ρώτησε ο κ. Παπαδάκης.

Κλείνοντας, εξέφρασε την απογοήτευσή του για το θέμα και είπε ότι πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε μόνοι μας καθώς κατά τη γνώμη του, στην Ελλάδα δεν υπάρχει πια δημοκρατία.