N. Παπαδάκης: Σε πτώχευση οδηγούνται αγρότες της Ιεράπετρας

10:26 π.μ. - Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2020
10:03 π.μ. - Παρ, 27/26/2020
Image: N. Παπαδάκης: Σε πτώχευση οδηγούνται αγρότες της Ιεράπετρας

Καταγράφουμε τις ζημιές για να έχουμε στοιχεία διεκδίκησης αποζημιώσεων

Με τον Δήμαρχο Ιεράπετρας κ. Θεοδόση Καλαντζάκη συναντήθηκε ο εντεταλμένος σύμβουλος πρωτογενούς του δήμου κ. Νεκτάριος Παπαδάκης όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα των παραγωγών λόγω της τρέχουσας κατάστασης. Με αφορμή τη συνάντηση ο κ. Παπαδάκης μίλησε στον Ηχώ 99,8 λέγοντας πως στάλθηκε από τον Δήμαρχο επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων κ. Βορίδη, τον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα και τον Υπουργό Ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής και βουλευτή Λασιθίου κ. Πλακιωτάκη, με την οποία ζητά να ληφθούν εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα στήριξης των παραγωγών

Από εκεί και πέρα ,πρόσθεσε, επιστολή προς το Υπουργείο έχουν στείλει και αγροτικοί σύλλογοι της Ιεράπετρας και από το υπόλοιπο νησί και αναμένονται οι απαντήσεις από το Υπουργείο. Η προσπάθεια δεν θα σταματήσει. Ζητάμε αποζημιώσεις για την παραγωγή που καταστρέφεται και στήριξη για να καλλιεργήσουμε την επόμενη χρονιά. Τα στοιχεία καταγράφονται και το ίδιο θα πρέπει να κάνουν και όσοι πλήττονται γιατί είναι σημαντικό να υπάρχουν στοιχεία στο πλαίσιο των διεκδικήσεων. Αντιλαμβανόμαστε ότι η κυβέρνηση δίνει βάρος στο θέμα της υγείας. Θα έρθει και η ώρα που θα δει και το πρόβλημα των αγροτών και όσων πλήττονται.

Δυστυχώς όμως η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Κινδυνεύουμε να πάμε για μπλακ άουτ και αγροτικές επιχειρήσεις να κλείσουν, παραγωγοί να μην μπορέσουν να καλλιεργήσουν. Μια τέτοια εξέλιξη θα επιφέρει μεγάλη ζημιά και στο κράτος. Ζητάμε το αυτονόητο, το δίκαιο, να στηριχτούμε ως παραγωγοί για να μπορούμε να παράξουμε, τόνισε ο κ. Παπαδάκης.

Κλείνοντας πρόσθεσε πως τα προβλήματα των αγροτών θα συζητηθούν σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ιεράπετρας.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Με τον εντεταλμένο σύμβουλο αγροτικών θεμάτων του Δήμου Ιεράπετρας κ. Νεκτάριο Παπαδάκη συναντήθηκε ο Δήμαρχος κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης.

Ο δήμαρχος ενημερώθηκε για τα κρίσιμα προβλήματα των παραγωγών λόγω της τρέχουσας κατάστασης και τόνισε:

«Η στήριξη μου στον αγροτικό κλάδο είναι δεδομένη και αδιαμφισβήτητη.

Ζούμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση που επιφέρει πολλαπλά πλήγματα στους παραγωγούς. Παραμένω δίπλα τους για να υποστηρίξω κάθε άμεση ή μελλοντική διεκδίκησή τους.»

Στη συνέχεια ο δήμαρχος απηύθυνε επιστολές στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων κ. Βορίδη, τον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα και τον Υπουργό Ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής και βουλευτή Λασιθίου κ. Πλακιωτάκη ζητώντας την προστασία των παραγωγών και άμεσα μέτρα στήριξής τους.

Αναλυτικά η επιστολή προς τους υπουργούς:

«Ιεράπετρα 26-03-2020

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Σε αυτή την πρωτόγνωρη περίοδο υγειονομικού συναγερμού που διανύει η χώρα μας με τις πολλαπλές επιπτώσεις σε όλους τους επαγγελματίες οφείλουμε να υπερασπιστούμε τα κεκτημένα τους και να εξασφαλίσουμε την αξιοπρεπή τους διαβίωση και μετά το πέρας της παρούσας κατάστασης.

Οι παραγωγοί των θερμοκηπιακών καλλιεργειών (κηπευτικών και ανθοκομικών) στον Δήμο Ιεράπετρας βρίσκονται σε μία πολύ δυσμενή κατάσταση καθώς ενώ βρισκόμαστε στην κορύφωση της παραγωγής η ζήτηση έχει καταρρεύσει και ταυτόχρονα με την κρίση τιμών που έχει ξεσπάσει έχει δημιουργηθεί στους παραγωγούς τεράστιο οικονομικό πρόβλημα και αβεβαιότητα για το μέλλον.

Επιπλέον, τεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί λαϊκών αγορών του Δήμου Ιεράπετρας που εδώ και πολλά χρόνια δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές στην Αθήνα, οι οποίοι έχουν αποκλειστεί από τις αγορές με αποτέλεσμα εκατοντάδες τόνοι προϊόντων να παραμένουν αδιάθετοι σε αποθήκες προξενώντας τους μεγάλη οικονομική καταστροφή.

Ως εκ τούτου αιτούμαι να ληφθούν εγκαίρως όλα τα απαραίτητα μέτρα στήριξης των παραγωγών και των παραγωγών των λαϊκών αγορών και να σταθείτε αρωγός στις όποιες διεκδικήσεις τους που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα στις τρέχουσες και τις μελλοντικές καλλιεργητικές περιόδους.

Με εκτίμηση

Ο Δήμαρχος Ιεράπετρας

Θεοδόσιος Καλαντζάκης»