Ν. Παπαδάκης: Σε νέα «τροχιά» η Ενεργειακή Κοινότητα ΤΟΕΒ Λασιθίου

11:47 π.μ. - Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2024
11:10 π.μ. - Τρί, 15/47/2024
Image: Ν. Παπαδάκης: Σε νέα «τροχιά» η Ενεργειακή Κοινότητα ΤΟΕΒ Λασιθίου

Ποιες είναι οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να αντιμετωπιστεί το ενεργειακό κόστος

Ο κος Νικήτας Παπαδάκης, πρόεδρος του ΤΟΕΒ Κουτσουρά και της Ενεργειακής Κοινότητας ΤΟΕΒ Λασιθίου, μίλησε στον Ηχώ 99,8 για το θέμα του νερού στην περιοχή του Μακρύ Γιαλού και του Κουτσουρά αλλά και για την τύχη των ενεργειακών κοινοτήτων.

Ως ΤΟΕΒ, έχουν κάνει αρκετές προτάσεις ώστε να λυθεί το θέμα της έλλειψης νερού, ανέφερε ο κος Παπαδάκης. Ωστόσο, οι προτάσεις τους δεν ακούγονται με αποτέλεσμα η περιοχή του Μακρύ Γιαλού να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα από την λειψυδρία και να καλύπτει οριακά τις ανάγκες της σε νερό.

Το 2018 όλοι οι ΤΟΕΒ ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Περιφέρειας για την δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων, είπε ο κος Παπαδάκης, με αποτέλεσμα οι 35 ΤΟΕΒ της Κρήτης να δημιουργήσουν 4 ενεργειακές κοινότητες. Η ενεργειακή κοινότητα Λασιθίου δεν έχει καταργηθεί με τον κ. Παπαδάκη να μας ενημερώνει ότι ο ΤΟΕΒ ζήτησε από την Αντιπεριφέρεια να καλέσει τους περιφερειακούς συμβούλους, τους βουλευτές και τους Δήμους μαζί με τον ΤΟΕΒ ώστε να ληφθεί συνολικά μία απόφαση για την πορεία της Ενεργειακής Κοινότητας Λασιθίου. Στις 15 Σεπτεμβρίου ψηφίστηκε ένα πρόγραμμα επιδότησης των δήμων για ενέργεια στο ύψος των 100.000.000 ευρώ με τον κ. Παπαδάκη να αναφέρει ότι με αυτή τη συνάντηση ελπίζει να μπορέσουν να επωφεληθούν από αυτή την επιδότηση προς όφελος της ενεργειακής κοινότητας. Επιπλέον, από το ενεργειακό έργο το οποίο θα γίνει στην Σητεία, ο ΤΟΕΒ ζητάει ανταποδοτικά για τις ενεργειακές του ανάγκες.

Συνοψίζοντας, ο κος Παπαδάκης είπε ότι θα πρέπει όλος ο νομός συνολικά να διεκδικήσει όσα περισσότερα μπορεί προς όφελος της ενεργειακής κοινότητας ώστε να μειωθεί το ενεργειακό κόστος.