Ν. Κατής: Ταυτοποιήθηκε ο νέος ιός τομάτας

11:58 π.μ. - Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2019
11:01 π.μ. - Πέμ, 10/58/2019
Image: Ν. Κατής: Ταυτοποιήθηκε ο νέος ιός τομάτας

Σοβαρές υποψίες ότι μεταδίδεται από τον σπόρο

Ο ιός της Καστανής Ρυτίδωσης των Καρπών Τομάτας (Tomato Brown Rugose Fruit Virus, ToBRFV), είναι μία νέα ασθένεια που απειλεί τις καλλιέργειες τομάτας και πιπεριάς της Ελλάδας. Ο ιός  αναφέρθηκε πρώτη φορά στο Ισραήλ  πριν μερικά χρόνια και πιο συγκεκριμένα το 2014.  Από τότε εμφανίστηκε και σε άλλες χώρες. Πρόσφατα εντοπίστηκε και στην Ελλάδα σε περιοχή των Χανιών. Ο κ. Κατής Ν. καθηγητής του ΑΠΘ , ιολόγος μιλώντας στον Ηχώ 99,8 ανέφερε ότι σε δείγματα σε θερμοκηπιακή καλλιέργεια τομάτας στα Χανιά  ο ιός ταυτοποιήθηκε από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό  Ινστιτούτο. Πρόκειται για έναν νέο ιό  εξαιρετικής επικινδυνότητας για τις καλλιέργειες της τομάτας και της πιπεριάς. Ο ιός TOBRFV ανήκει στο γένος Tobamovirus  το οποίο περιλαμβάνει γνωστούς ιούς όπως είναι ο ιός του μωσαϊκού του καπνού (TMV) και ο ιός του μωσαϊκού της τομάτας (ToMV).
 
Ο ToBRFV μεταδίδεται  κυρίως με το σπόρο ίσως και με άλλους τρόπους. Ορισμένα προληπτικά  μέτρα  για την προστασία  από τον ιό είναι , έλεγχοι στα σπωρία, στη διαδικασία της μεταφύτευσης , η  καθαριότητα στα θερμοκήπια, η  απομάκρυνση των υπολειμμάτων και φυταρίων που  τυχόν έχουν προσβληθεί ή εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα, η απολύμανση στα εργαλεία, το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και ξέπλυμα με άφθονο νερό πριν από κάθε χειρισμό των φυτών.

Ακολουθεί συνέντευξη κ. Κατή:Προς ενημέρωση των παραγωγών το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προχώρησε στην έκδοση του παρακάτω φυλλαδίου:

Document-page-001

Document-page-002