Ν. Κατής: Σε θερμοκήπιο της Ιεράπετρας το πρώτο κρούσμα ιού της Καστανής Ρυτίδωσης τομάτας

10:27 π.μ. - Δευτέρα, 11 Μαΐου 2020
10:05 π.μ. - Δευ, 11/27/2020
Image: Ν. Κατής: Σε θερμοκήπιο της Ιεράπετρας το πρώτο κρούσμα ιού της Καστανής Ρυτίδωσης τομάτας

Συστάσεις από τον ιολόγο καθηγητή Ν. Κατή για μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης της ίωσης

Σε θερμοκηπιακή καλλιέργεια τομάτας στην Ιεράπετρα Κρήτη εντοπίστηκε το προηγούμενο διάστημα ο ιός της καστανής ρυτίδωσης των καρπών τομάτας. Σύμφωνα με πληροφορίες ο ιδιοκτήτης του θερμοκηπίου ξεπάτωσε την καλλιέργειά του και προχώρησε σε καύση των υπολειμμάτων ώστε να μην εξαπλωθεί ο ιός. Δείγματα και από άλλα θερμοκήπια της περιοχής στέλνονται ή έχουν σταλεί σε ειδικά εργαστήρια ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν φυτά που έχουν προσβληθεί από τον ιό και αναμένονται τα αποτελέσματα. Ο ιολόγος κ. Ν Κατής μίλησε στον Ηχώ 99,8 επιβεβαιώνοντας το μοναδικό αυτό περιστατικό στην Ιεράπετρα.

Ανέφερε ότι η τομάτα αλλά και η πιπεριά αποτελούν τους κύριους ξενιστές του ιού. Στην τομάτα, τα συμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα με την ποικιλία και κυρίως αυτά εμφανίζονται στα φύλλα, στελέχη και τους καρπούς. Ο ιός μεταδίδεται με τον σπόρο, με την επαφή μεταξύ των φυτών, με τις καλλιεργητικές εργασίες των εργαζομένων (μολυσμένα εργαλεία, ρούχα προσωπικού), με μολυσμένο φυτωριακό υλικό κ.α.

Προληπτικά ο παραγωγός θα πρέπει να φροντίζει για την χρησιμοποίηση υγιούς σπόρου και συστηματικό έλεγχο αυτών , να απολυμαίνει τα εργαλεία , να μεριμνά για την ατομική φροντίδα και τα είδη που χρησιμοποιεί, για την αποφυγή επαφής των υγιών φυτών με χέρια που έχουν έρθει σε επαφή με ασθενή φυτά, να φροντίζει για το καλό πλύσιμο όλων των επιφανειών εντός των θερμοκηπίων μεταξύ των μεταφυτεύσεων και φυτεύσεων, να μέριμνα για απομάκρυνση και καταστροφή των υπολειμμάτων της καλλιέργειας καθώς και να απολυμαίνει τους χώρους του θερμοκηπίου.

Επίσης συνιστάτε στον παραγωγό να μην συνεχίσει την καλλιέργεια τομάτας και να επιλέξει άλλο προϊόν σίγουρα όχι πιπεριά. Κατά προτίμηση καλό θα είναι να επιλεγεί η καλλιέργεια αγγουριού.

hxonews

Ακούστε εδώ αναλυτικά τον κ. Κατή: