Ν. Καμινογιαννάκης: Ομαλά εξελίσσεται η αποστακτική περίοδος στο Λασίθι – Μειωμένη Παραγωγή αλλά κορυφαία ποιότητα

12:54 μ.μ. - Πέμπτη, 9 Οκτωβρίου 2025
12:10 μ.μ. - Πέμ, 09/54/2025
Image: Ν. Καμινογιαννάκης: Ομαλά εξελίσσεται η αποστακτική περίοδος στο Λασίθι – Μειωμένη Παραγωγή αλλά κορυφαία ποιότητα

"Η παραδοσιακή απόσταξη" είναι πολιτισμός – αν χαθεί, θα χαθεί κομμάτι της ψυχής της Κρήτης», δηλώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου

Ομαλά και με θετικά μηνύματα για την ποιότητα, αλλά με μικρότερες ποσότητες λόγω της ανομβρίας, εξελίσσεται η φετινή αποστακτική περίοδος στο Λασίθι, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς Ν. Λασιθίου, Νίκο Καμινογιαννάκη. Όπως ανέφερε στον ΗΧΩ 99.8, η απόσταξη ξεκίνησε σταδιακά από τις αρχές Οκτωβρίου στα χαμηλά του νομού, θα συνεχιστεί στα ημιορεινά από τις 15 Οκτωβρίου και στα ορεινά από την 1η Νοεμβρίου. Παρά την καθυστέρηση στην έκδοση αδειών, η διαδικασία κυλάει ομαλά, με πολύ καλή ποιότητα πρώτης ύλης και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ο κ. Καμινογιαννάκης τόνισε ότι η φετινή παραγωγή είναι μειωμένη, κυρίως λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας που επηρέασε τα αμπέλια, καθώς οι περισσότερες καλλιέργειες στο Λασίθι εξαρτώνται αποκλειστικά από το νερό της βροχής. Παρόλα αυτά, η ποιότητα των σταφυλιών και των στέμφυλων παραμένει εξαιρετικά υψηλή, γεγονός που διασφαλίζει και τη φήμη της λασιθιώτικης τσικουδιάς ως μίας από τις καλύτερες στην Κρήτη. «Οι ποσότητες μπορεί να είναι λιγότερες, αλλά η ποιότητα είναι κορυφαία», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Με συγκρατημένη αισιοδοξία για τη νέα χρονιά, ο πρόεδρος ανέφερε ότι οι πρώτες φθινοπωρινές βροχές δημιουργούν ελπίδες για καλύτερη αμπελουργική περίοδο. Παράλληλα, επισήμανε ότι ο Σύλλογος ενισχύει την εξυπηρέτηση των παραγωγών με δύο γραφεία — στον Άγιο Νικόλαο και σε νέο σημείο λειτουργίας — που διαχειρίζονται περίπου 200 άδειες απόσταξης ετησίως.

Ο κ. Καμινογιαννάκης υπογράμμισε τον πολιτισμικό χαρακτήρα της παραδοσιακής απόσταξης, η οποία «ενώνει τις παρέες και κρατά ζωντανή την ψυχή της Κρήτης». Κλείνοντας, ευχήθηκε «καλές αποστάξεις» σε όλους, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι και φέτος η λασιθιώτικη τσικουδιά θα ξεχωρίσει για την ποιότητά της και θα συνεχίσει να τιμά την κρητική παράδοση.

Ακούστε στο ηχητικό που ακολουθεί, όσα είπε ο κ. Καμινογιαννάκης: