Ν. Δατσέρης: Φωτοβολταϊκά στη στέγη κόντρα στην ενεργειακή κρίση

12:37 μ.μ. - Παρασκευή, 27 Μαΐου 2022
12:05 μ.μ. - Παρ, 27/37/2022
Image: Ν. Δατσέρης: Φωτοβολταϊκά στη στέγη κόντρα στην ενεργειακή κρίση

Ο μηχανολόγος, υπεύθυνος της Mechanical Solution μιλά στον Ηχώ 99,8

Με το ενεργειακό να «καίει» και να δημιουργεί  άλλες συνθήκες  την αγορά και το ηλεκτρικό ρεύμα με την ρήτρα αναπροσαρμογής να « καίει» τα νοικοκυριά ο κ. υπεύθυνος της Mechanical Solution κ. Νίκος Δατσέρης μίλησε στον Ηχώ 99,8 αναλύοντας στους λόγους που φτάσαμε εδώ αλλά και πως θα μπορούσε η λήψη αποφάσεων  από την πολιτεία να συμβάλλει ώστε να μετριαστεί το πρόβλημα.

Όπως είπε, το ενεργειακό πρόβλημα προϋπήρχε του πολέμου, ο οποίος μαζί με την κρίση ήρθε να επιδεινώσει την κατάσταση. Τώρα, η μονομερής επιβολή της ρήτρας αναπροσαρμογής από τον μεγαλύτερο πάροχο που είναι η ΔΕΗ,  για την οποία ο πολίτης δεν είχε ενημερωθεί,  έχει ως συνέπεια τους φουσκωμένους λογαριασμούς. Μέσα σε όλα αυτά υπάρχει μια στρέβλωση στην τιμολόγηση λόγω του νόμου με τον οποίο προκύπτει το κόστος της ενέργειας.  Οι  βασικές πηγές ενέργειας στη χώρα μας είναι τα υδροηλεκτρικά, τα φωτοβολταϊκά, τα λιγνιτικά,  που είναι  φτηνότερες,  και την παραγωγή με φυσικό αέριο που είναι ακριβότερο.  Το σύστημα για το κόστος της τιμολόγησης βασίζεται στο ακριβότερο ενώ θα έπρεπε  η τιμή της μεγαβατόρας να προκύπτει από τη  μέση τιμή διαπραγμάτευσης από όλες τις πηγές ενέργειας. Επιπλέον θα έπρεπε μεσοσταθμικά να προκύπτει η τελική τιμή στον καταναλωτή, υποστήριξε.

Πρόσθεσε ότι το χρηματιστήριο ενέργειας είναι ευρωπαϊκή οδηγία και δεν μπορεί να καταργηθεί, μπορεί όμως να τροποποιηθεί  ο τρόπος λειτουργίας ανάλογα με τις ανάγκες. Κάθε χώρα βέβαια μπορεί να το λειτουργήσει διαφορετικά. Κάποιες χώρες έχουν βάλει προϋποθέσεις και όρους  πχ μέγιστο ποσό ρήτρας αναπροσαρμογής  πχ  στο 30% και όχι στο 300% που είναι στη χώρα μας. Άλλοι χρηματοδοτούν πρωτογενώς τις κρατικές εταιρίες παραγωγής  ενέργειας, όπως είπε.  

Σε άλλο σημείο τόνισε ότι στις συνέπειες των παραπάνω είναι ότι διακυβεύεται κάθε μήνα  η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Πολλές επιχειρήσεις είναι στο μεταίχμιο, άλλες συσσωρεύουν ζημιές με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό.  

Μια λύση για την ενεργειακή κρίση είναι το net metering,  μια  διαδικασία  δηλαδή κατά την οποία συμψηφίζεται το ρεύμα, που παράγεται από ένα φωτοβολταϊκό), με το ρεύμα του παρόχου  που καταναλώνει κάποιος. Τεχνικά δεν είναι δύσκολο όμως η λογική αλλά και το κόστος είναι διαφορετική για ένα νοικοκυριό και μια επιχείρηση, τόνισε.

Αναφέρθηκε  στη συνέχεια σε ενέργειες που μπορεί να κάνει ένα νοικοκυριό για εξοικονόμηση ενέργειας όπως είναι η εγκατάσταση και χρήση του ηλιακού θερμοσίφωνα. Ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων από φορείς, δήμους επιμελητήρια κλπ σημειώνοντας ότι αυτό είναι το  μέλλον. Μίλησε και για τον «κόφτη» των κλιματιστικών με αφορμή  τις πολιτικές εξαγγελίες εκτιμώντας ότι εάν εφαρμοστεί κάτι τέτοιο θα αφορά κυρίως δημόσια κτίρια. Κλείνοντας  τόνισε ότι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες είναι μια σίγουρη επένδυση χωρίς να έχεις ρίσκο γιατί αφορά  με την ιδιοκατανάλωση.