Ν. Δατσέρης: Έρχεται ξαφνικός θάνατος για πολλές επιχειρήσεις

11:22 π.μ. - Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2020
11:03 π.μ. - Παρ, 27/22/2020
Image: Ν. Δατσέρης: Έρχεται ξαφνικός θάνατος για πολλές επιχειρήσεις

Ανεξέλεγκτες οι επιπτώσεις στον εμπορικό κλάδο λόγω κορωνοϊού

Σε δεινή κατάσταση έχουν περιέλθει οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που μένουν κλειστές στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Στον εμπορικό κόσμο υπάρχει έντονη ανησυχία για το παρόν αλλά και το μέλλον του κλάδου καθώς όχι μόνο δεν υπάρχουν έσοδα αλλά έχουν και τρέχουσες υποχρεώσεις που πρέπει να καλυφθούν.

Ο επιχειρηματίας κ. Νίκος Δατσέρης ο οποίος δραστηριοποιείται στην Ιεράπετρα μέσω των επιχειρήσεων Mechanical Solution, Jumbo toyland Κωτσόβολος μίλησε στον Ηχώ 99,8 για τις επιπτώσεις και την ανάγκη να ληφθούν έγκαιρα μέτρα στήριξης.

Τα τελευταία χρόνια οι επιχειρήσεις ήρθαν αντιμέτωπες με 3 μνημόνια και ένα capital control. Με δυσκολίες κατάφεραν να σταθούν όρθιες. Αυτό όμως που βιώνουν τώρα εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού είναι κάτι πρωτόγνωρο. Πολλές επιχειρήσεις κινδυνεύουν με ξαφνικό θάνατο εάν δεν παρθούν μέτρα τόσο για αυτές όσο και για τους εργαζόμενους.

Κινδυνεύουν γιατί οι υποχρεώσεις τρέχουν, έχουν ακυρωθεί παραγγελίες, άλλες παραγγελίες που έχουν πληρωθεί από τον επιχειρηματία και δεν δόθηκαν στους πελάτες γιατί έκλεισαν τα καταστήματα μένουν στις αποθήκες. Επίσης στις αποθήκες μένουν πασχαλινά είδη που λόγω των καταστάσεων θα μείνουν απούλητα.

Το εάν η κατάσταση θα βελτιωθεί είναι δύσκολο να το προβλέψει κανείς. Οι εξελίξεις τρέχουν καθημερινά. Η αγροτική παραγωγή πλήττεται, η τουριστική σαιζόν δεν ξέρουμε εάν και πότε θα ξεκινήσει.

Υπάρχει προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση στήριξης των επιχειρήσεων όπως άτοκη χρηματοδότηση επί του ποσοστού του τζίρου για να μπορέσει μια επιχείρηση να ξεκινήσει ξανά. Γιατί ουσιαστικά περί αυτού πρόκειται. Όταν ξεκινήσουν τα καταστήματα να λειτουργούν θα είναι σαν να ξεκινούν από την αρχή, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Δατσέρης.