Ν. Δασκαλάκης: Ανοιχτή και καθαρή η συζήτηση στο Υπουργείο για Ομάδες Παραγωγών

12:46 π.μ. - Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2018
12:01 π.μ. - Τετ, 24/46/2018
Image: Ν. Δασκαλάκης: Ανοιχτή και καθαρή η συζήτηση στο Υπουργείο για Ομάδες Παραγωγών

Απαραίτητες διευκρινίσεις για τα σχέδια βελτίωσης

Για τα αποτελέσματα της σύσκεψης που έγινε στην Αθήνα παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Β. Αποστόλου με τη συμμετοχή εκπροσώπων αγροτών  από τη Βόρεια Ελλάδα , τη Μακεδονία , την Πελοπόννησο και την Κρήτης  μίλησε στον Ηχώ fm 99,8 ο περιφερειακός σύμβουλος και πρόεδρος της ΕΑΣ Ιεράπετρας κ. Νίκος Δασκαλάκης. Από την Ιεράπετρα συμμετείχε  και ο κ. Μιχάλης Μαλλιωτάκης εκλεγμένο μέλος του Ενιαίου αγροτικού συλλόγου Ιεράπετρας στο τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο.
 
Ο κ. Δασκαλάκης ανέφερε ότι  διαφάνηκε διάθεση από την πλευρά του Υπουργείου να παρθούν μέτρα στήριξης των Ομάδων Παραγωγών που ήταν ένα από τα κύρια θέματα  που συζητήθηκαν. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στο φορολογικό με  βελτιωτικές αλλαγές να αναμένονται από τον Αύγουστο και έπειτα όπως επισημάνθηκε εκ μέρους του Υπουργού.  Ειδικότερα για τη φορολόγηση η πρόταση που κατατέθηκε ήταν ένα νέο σύστημα φορολόγησης ,αντικειμενικό δηλαδή με βάση τεκμαρτό κριτήριο.  Θεωρώ ότι γίνεται συνείδηση η αλλαγή.  Μέλημα  του υπουργείου είναι οι απώλειες στο κομμάτι των φορολογικών εσόδων και η κατάσταση που επικρατεί στις υγιείς επιχειρήσεις , συνεταιριστικές οργανώσεις  και ομάδες παραγωγών εξαιτίας του φορολογικού συστήματος. Υπάρχει διάθεση για αντιμετώπιση του ζητήματος , σημείωσε ο κ. Δασκαλάκης επισημαίνοντας ότι ήταν μια συζήτηση ανοιχτή και καθαρή.  Προσθέτει ωστόσο ότι  από τη μια  πλευρά  είναι το ζήτημα των εσόδων που επιζητεί το Υπουργείο  όμως θα πρέπει να εξεταστεί και από την πλευρά του παραγωγού που καθημερινά αντιμετωπίζει πολλά  οικονομικά προβλήματα από την υπεροφορολόγηση  και πολλές φορές οδηγείται ακόμη και στην αποπαραγωγή.  Όλα λοιπόν αυτά θα πρέπει να ληφθούν υπόψη, όπως και η διακίνηση και εξαγωγή προϊόντων.
 
Άλλα θέματα ήταν το ασφαλιστικό,  η απώλεια εισοδήματος λόγω χαμηλών τιμών, αποζημιώσεις ΕΛΓΑ και  αίτια που αποζημιώνονται.
 
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο κ. Δασκαλάκης μίλησε για τα σχέδια βελτίωσης όπου υπάρχει ένα μεγάλο κενό και χρειάζεται προσοχή. Δεν θεωρούνται  ως επιλέξιμη δαπάνη οι δεξαμενές ομβρίων.  Θεωρούνται ως επιλέξιμες  οι δεξαμενές αποβλήτων και αυτό πρέπει να διευκρινιστεί. Σε σχετικό ερώτημα προς την αρμόδια διεύθυνση και η απάντηση που έλαβε ήταν ότι θα ανοίξει ειδικό πρόγραμμα από τον Αύγουστο σχετικά με αυτό το ζήτημα.
 
 
Ακολουθεί συνέντευξη κ. Νίκου Δασκαλάκη: