Ν. Δασκαλάκης: Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει η πύλη για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ

11:53 π.μ. - Πέμπτη, 16 Μαΐου 2024
11:05 π.μ. - Πέμ, 16/53/2024
Image: Ν. Δασκαλάκης: Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει η πύλη για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ιεράπετρας για ΟΠΕΚΕΠΕ, ΟΣΔΕ και επιδοτήσεις

O κ. Νίκος Δασκαλάκης, πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιεράπετρας, μίλησε στον Ηχώ 99,8 για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τις δηλώσεις ΟΣΔΕ αλλά και το πρόβλημα των επιδοτήσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Δασκαλάκη, από το 2020 και μετά ο ΟΠΕΚΕΠΕ άρχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα τα οποία σήμερα είναι τεράστια. Είναι ένας οργανισμός ο οποίος στην ουσία δεν υπάρχει αφού η λειτουργία του βασίζεται σε τεχνικούς συμβούλους ιδιωτικών εταιριών και σε επιχειρήσεις που κινούνται στο χώρο των πληροφοριακών συστημάτων. Τα χρήματα που θα δώσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ για την διεκπεραίωση του έργου φτάνουν το ποσό των 19.500.000 ευρώ κάτι που αποτελεί πρωτοφανές φαινόμενο στην Ευρώπη. Ο κ. Δασκαλάκης πιστεύει ότι για το καλύτερο όφελος του παραγωγού και για την μέγιστη και καλύτερη εφαρμογή χωρίς μεσάζοντες αυτό το σύστημα θα μπορούσε να γίνει πιο εύκολο και ομαλά μέσω των κεντρικών συνεταιριστικών φορέων όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια. Σε ερώτηση που τέθηκε σχετικά με το ποιος έχει την ευθύνη για αυτή την κατάσταση ο κ. Δασκαλάκης απάντησε ότι η ευθύνη δεν βαραίνει τους συνεταιρισμούς αλλά την λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ τον οποίο και θεωρεί υπεύθυνο καθώς δεν μπορούσε να διεκπεραιώσει το έργο του και έτσι το ανέθεσε σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Σχετικά με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, ο κ. Δασκαλάκης ανέφερε ότι μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπεύθυνο τεχνικό σύμβουλο που έχει αναλάβει το έργο του ΟΠΕΚΕΠΕ ενημερώθηκε ότι πιθανότατα η πύλη για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ θα ανοίξει την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα την Τρίτη. Ο κ. Δασκαλάκης εμφανίστηκε επιφυλακτικός όσων αφορά την ημέρα της έναρξης των δηλώσεων διαβεβαιώνοντάς μας ωστόσο ότι η ΕΑΣ είναι έτοιμη να διεκπεραιώσει αυτό το έργο τόσο από άποψη κατάρτισης όσο και από άποψη επάρκειας προσωπικού. Σε κάθε περίπτωση οι παραγωγοί θα ενημερωθούν με σχετικό μήνυμα. Στη συνέχεια, θα δουν και τις ενδιάμεσες ενδεχόμενες αλλαγές που μπορεί να υπάρξουν διότι έχει κατατεθεί πρόταση σε σχέση με την αλλαγή και την ένταξη των οικολογικών συστημάτων στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα από όπου δεν έχουν ακόμα απάντηση. Οι πληρωμές φαίνεται να έχουν ολοκληρωθεί και εκκρεμούν μόνο κάποια τμήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την εξέταση κάποιων περιπτώσεων. Σε πανελλαδικό επίπεδο έχουν απορριφθεί συνολικά 6,580 άτομα.

Τέλος, όσων αφορά τις επιδοτήσεις, είπε ότι υπάρχει παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτή τη διαδικασία ενημερώνοντάς μας ότι επίκειται πράξη επιβολής προστίμων 269 εκατομμυρίων ευρώ για μη σωστή εφαρμογή της συμφωνίας τα οποία ουσιαστικά θα πληρώσουν οι παραγωγοί. Από το 2020 και μετά γίνεται συνεχώς επιβολή προστίμων για μη εφαρμογή των οδηγιών ή παρεκκλίσεις σχετικά με όσα έχουμε καταθέσει σε επίπεδο εθνικού φακέλου κάτι που δε γίνεται να συνεχιστεί και κάλεσε τον ΟΠΕΚΕΠΕ να αναλάβει τον ρόλο του καθώς όσα γίνονται αυτή τη στιγμή, γίνονται εις βάρος των παραγωγών.