“Μυστικές” σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Κρήτη

8:41 π.μ. - Τρίτη, 1 Νοεμβρίου 2022
08:11 π.μ. - Τρί, 01/41/2022
Image:  “Μυστικές” σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Κρήτη

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σεισμογραφικό σκάφος της Νορβηγικής PGS έχει ναυλωθεί και πραγματοποιεί έρευνα στα παραχωρημένα θαλάσσια blocks. Μεγάλη η γεωστρατηγική σημασία της ενεργού δραστηριότητας του αμερικανικού ομίλου.

Με άκρα μυστικότητα, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, αλλά και με ταχύτατους ρυθμούς, οι Αμερικανοί της ExxonMobil πραγματοποιούν εδώ και περίπου επτά ημέρες σεισμικές έρευνες στα δύο θαλάσσια blocks που κατέχουν στην Κρήτη, από κοινού με την Helleniq Energy (πρώην ΕΛΠΕ).

Αποσκοπούν στον εντοπισμό των πιθανών στόχων με κοιτάσματα φυσικού αερίου που κρύβονται στο υπέδαφος των υπεράκτιων παραχωρήσεων «Δυτικά» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης». Οι δύο περιοχές έχουν γεωλογικές δομές όμοιες με εκείνες του μεγάλου κοιτάσματος Ζορ στην Αίγυπτο και οι εκτιμήσεις μιλούν για πλούσιες ποσότητες φυσικού αερίου.

«Σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη γεωπολιτική περίοδο, τόσο εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία όσο και των προκλητικών κινήσεων της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας (επιθετική ρητορική και σύμφωνο με Λιβύη), ο αμερικανικός παράγοντας φροντίζει να δώσει δυναμικό παρών μέσω της ExxonMobil στην περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου», σύμφωνα με την ερμηνεία αξιόπιστων αναλυτών την ταχύτατη δράση του πετρελαϊκού κολοσσού.

Μέσα σε λίγους μήνες μετά την αποχώρηση της TotalEnergies από το σχήμα με την ExxonMobil και την Helleniq Energy, οι Αμερικανοί έσπευσαν να αποκτήσουν το μερίδιο των Γάλλων και είναι πλέον ο operator με ποσοστό 70% στις έρευνες της Κρήτης. Αμέσως κινήθηκαν ενημερώνοντας την ΕΔΕΥΕΠ για το επικαιροποιημένο πρόγραμμα των ερευνών τους και δύο μήνες μετά έπιασαν δουλειά…

Οι σεισμικές έρευνες στα blocks φαίνεται ότι πραγματοποιούνται από το σεισμογραφικό σκάφος Sanco Swift που χρησιμοποιείται από την ειδική στις γεωφυσικές έρευνες, νορβηγική PGS. Βρίσκεται, σύμφωνα με την ιστοσελίδα marine traffic, στα θαλάσσια ύδατα της Κρήτης από τις 24 Οκτωβρίου και «σκανάρει» το υπέδαφος των παραχωρήσεων «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης».

Αξίζει να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο πλοίο διενεργεί τρισδιάστατες έρευνες γεγονός που δείχνει πως η ExxonMobil επικεντρώνεται σε συγκεκριμένους στόχους πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Στο πλαίσιο των κυβερνητικών αποφάσεων που ελήφθησαν την περασμένη Άνοιξη για την επανεκκίνηση του ερευνητικού προγράμματος υδρογονανθράκων στις ελληνικές παραχωρήσεις, οι επενδυτές σε συνεννόηση με την ΕΔΕΥΕΠ φαίνεται να έχουν κινητοποιηθεί.

Εκτός από τους Αμερικανούς, η Energean ξεκινά τις σεισμικές στο θαλάσσιο block 2 στο Ιόνιο Πέλαγος με το σεισμογραφικό Ramform Hyperion της PGS, ενώ την περασμένη Άνοιξη η Helleniq Energy ολοκλήρωσε τις σεισμικές έρευνες στα blocks «Ιόνιο» και «ΒΔ Πελοπόννησος».

news247.gr και zarpanews.gr

φωτο αρχειου