Μπόση: Άφωνη, άχρωμη και άοσμη η Ελλάδα απέναντι στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

12:54 μ.μ. - Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2024
12:10 μ.μ. - Δευ, 14/54/2024
Image: Μπόση: Άφωνη, άχρωμη και άοσμη η Ελλάδα απέναντι στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Η κα Μαίρη Μπόση, ομότιμη καθηγήτρια Διεθνούς Ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, μίλησε στον Ηχώ 99,8 για το Μεσανατολικό και τις σχέσεις της Ελλάδας - Τουρκίας

Η κα Μπόση είπε ότι βρισκόμαστε στις αλλαγές και ότι παρακολουθούμε ταυτόχρονα δύο πολέμους στη γειτονιά μας. Αυτή η ανάδειξη εδαφικών απαιτήσεων και συνόρων από κράτη κατά άλλων κρατών αλλά και των ονομαζόμενων ως τρομοκρατικών οργανώσεων φαίνεται να είναι η αρχή και κάτι που θα αυξάνεται συνεχώς επώδυνα ώσπου να έρθει η ισορροπία στο νέο σύστημα το οποίο αναδεικνύεται. Όλη αυτή η κατάσταση έχει δείξει τα δείγματα γραφής της από την λεγόμενη «Αραβική Άνοιξη». Όλο αυτό άρχισε να γίνεται πιο έντονο με τον πόλεμο Ουκρανίας- Ρωσίας και τώρα με τη Μέση Ανατολή όπου φαίνεται ότι δεν θα υπάρξει ένα σύντομο τέλος.

Η τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς τον Οκτώβρη του 2023 ήταν μεν η αρχή αλλά και η ευκαιρία για το Ισραήλ να ξεκινήσει έναν πόλεμο με πολλαπλούς στόχους, ανέφερε η κα Μπόση. Το ερώτημα που γεννάται δεδομένης της γνώσης των υπηρεσιών του Ισραήλ είναι γιατί δεν πρόλαβαν την Χαμάς; Η Χαμάς είναι το πρώτο στάδιο αλλά το τελικό στάδιο από ότι φαίνεται είναι η εξόντωση των αμάχων Παλαιστινίων. Το ερώτημα είναι, εξοντώθηκε η Χαμάς; Οι μάχες συνεχίζονται και αυτό που βλέπουμε να χάνεται είναι οι άμαχοι Παλαιστίνιοι. Ξέρουμε ότι το Ισραήλ χρησιμοποίησε βόμβες λευκού φωσφόρου, κάτι που απαγορεύεται, σε συνδυασμό με 75.000 τόνους βομβών στην περιοχή της Γάζας. «Έχουμε ξεφύγει από την κοινή λογική ή τουλάχιστον με την έννοια του δικαίου του πολέμου», είπε χαρακτηριστικά. Οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποτρέψουν την χρήση πυρηνικών όπλων γιατί εάν συμβεί κάτι τέτοιο τότε απελευθερώνεται και η Ρωσία με αποτέλεσμα να έχουμε και άλλα προβλήματα. Από την μία, οι ΗΠΑ θα ήθελαν να κλείσει το κεφάλαιο Ιράν ως έχει, αλλά από την άλλη γνωρίζουν ότι τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία δεν θα το επιτρέψουν και έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος για όλους. Οι επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ σίγουρα παίζουν ρόλο στην εξέλιξη των πραγμάτων. Τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι καθώς και όλος ο μηχανισμός ο οποίος βρίσκεται δίπλα τους, έχουν πάρει θέση υπέρ του Ισραήλ. Το Εβραϊκό λόμπι βρίσκεται επίσης δίπλα τους και ασκεί πολύ ουσιαστική πολιτική υπέρ του κράτους του Ισραήλ. Αυτό που ίσως λειτουργεί αυτή τη στιγμή ως μέσο ώστε να μην πάρει μεγάλη έκταση είναι αυτό το παράλληλο ρεύμα των Δημοκρατικών οι οποίοι δεν επιθυμούν αυτό το πόλεμο.

Οι περιφερειακές τρομοκρατικές οργανώσεις είναι πολλές αλλά προς το παρόν δεν θα λειτουργήσουν εκτός περιοχής, εκτιμά η κα Μπόση. Ωστόσο, η πιθανότητα να λειτουργήσουν με άλλες μεθόδους, δηλαδή να στέλνουν τις απόψεις τους σε Ευρωπαϊκό έδαφος χρησιμοποιώντας την ηλεκτρονική τεχνολογία είναι πολύ μεγάλη.

Όσον αφορά το μεταναστευτικό, το οποίο είναι συνήθως αποτέλεσμα των διεθνών αναταραχών, η κα Μπόση ανέφερε ότι είναι ένα ζήτημα πάρα πολύ σοβαρό και πάρα πολύ μεγάλο. Όπως είπε, αυτή η εισροή χιλιάδων ανθρώπων άλλου θρησκεύματος, άλλων πολιτισμικών αναφορών και διαφορετικών νοοτροπιών που ζητούν και την κάλυψη των αναγκών τους, έρχονται σε Ευρωπαϊκά κράτη τα οποία ήταν ανέτοιμα να τους δεχτούν και να τους διαχειριστούν. Ο λόγος που δεν πάνε σε γειτονικά κράτη είναι ότι αυτά φυλάνε καλύτερα τα σύνορά τους. Επίσης, σημαντικό ρόλο έχει παίξει η Τουρκία, η οποία έχει πάρει θέση υπέρ και κατά αναβαθμίζοντας ιδιαίτερα τους τόνους και θέτοντας και αξιώσεις στην συνέχεια. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις χρησιμοποιούν τα παράνομα δίκτυα διακίνησης μεταναστών για να περάσουν τα μέλη τους στα κράτη της ΕΕ. Συνεπώς, η ένταση και ο τρόπος φύλαξης των συνόρων θα πρέπει να γίνει πολύ πιο σημαντική και σοβαρή λαμβάνοντας πάντα υπόψη την προστασία αυτών των ανθρώπων. Ο τρόπος διαχείρισης του μεταναστευτικού έχει ήδη δώσει δείγματα καθοριστικής μορφής και φύσης.

Η κα Μπόση θεωρεί ότι η Τουρκία ανησυχεί με το σενάριο διάλυσης του Ιράν. Ίσως θεωρεί ότι αυτή είναι μία ευκαιρία αλλαγής συνόρων αλλά η δημιουργία κουρδικού κράτους είναι κάτι που θέλουν οι Κούρδοι και στο οποίο δεν εναντιώνονται ούτε οι ΗΠΑ ούτε το Ισραήλ. Η Τουρκία θέλει να επεκτείνει τα σύνορά της κάτι που μπαίνει στη μεγάλη συζήτηση καθώς ο Ερντογάν έκανε για άλλη μία φορά αίτημα να αναγνωριστούν τα κατεχόμενα ως κράτος με το σκεπτικό ότι αργότερα θα το κάνει τμήμα της Τουρκίας. Άρα, εμείς ως Ελλάδα έχουμε να κάνουμε με μία σειρά από πολύ σοβαρά προβλήματα. Ταυτόχρονα, η Τουρκία δημιουργεί πολλών διαστάσεων παρουσία με αποτέλεσμα στην συνέχεια να έχει λόγο σε σύνορα σε αέρα και σε θάλασσα με την Ελλάδα να είναι για άλλη μία φορά παντελώς απούσα. Οπουδήποτε υπάρχει η αντίστοιχη θρησκεία, η Τουρκία θέλει να αναδειχθεί ως ο προστάτης όλων των Μουσουλμάνων σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Ελλάδα φαίνεται να έχει ξεχάσει πολλά πράγματα, όπως την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο. Παίρνουμε θέση υπερ των Ισραηλινών και δεν παίρνουμε θέση υπέρ των Κυπρίων. Η ουσία είναι ότι η Τουρκία αναβαθμίζει σταθερά το λόγο της και έχει ήδη δημιουργήσει μέσα από το λόγο γενιές ανθρώπων οι οποίοι βλέπουν το εύρος της Τουρκίας σε θάλασσα, αέρα και γη με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σταματημός από κανέναν. Η Ελλάδα από τη μεριά της είναι άφωνη, άχρωμη και άοσμη, ανέφερε η κα Μπόση. Το θέμα είναι ποιος δίνει το δικαίωμα σε οποιονδήποτε να χαρίζει έδαφος, αέρα ή θάλασσα με την κα Μπόση να θεωρεί ότι θα έχουμε σύντομα πολύ δυσάρεστες εξελίξεις πάνω σε αυτό. Με τον τρόπο που συμπεριφέρονται σε επίπεδο προσωπικής και όχι εθνικής διπλωματίας, είναι σαν να παραχωρούν εδάφη μας. Υπάρχουν πολλά στα οποία μπορούμε να βρεθούμε εκτός ελέγχου καθώς ο Ερντογάν ανεβάζει συνεχώς του τόνους ενώ η Ελλάδα δεν δίνει καμία απάντηση την ώρα που η άλλη μεριά έχει μία ακούραστη διπλωματία. Το ζήτημα είναι ότι πραγματικά είμαστε εν κινδύνω και δεν βρίσκεται μια φωνή για την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων. Ο Ερντογάν, διαβλέποντας την ανασφάλεια της εποχής, σπεύδει τις απαιτήσεις του. Όταν η Τουρκία ανοίγει αυτές τις συζητήσεις, δεν τις αλλάζει ποτέ αλλά τις αναβαθμίζει διαρκώς, τόνισε η κα Μπόση. Τέλος, μίλησε για το τι μπορούμε να κάνουμε εμείς σαν κράτος.