![Image: Μπορμπουδάκη: Υγεία σε κρίση - Ανάγκη για σχέδιο, διαφάνεια και στήριξη](/content/images/Mpormpoudaki.jpg?w=548)
Η πρώην Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ στον Ηχώ 99,8 - Τι προτείνει για τα νοσοκομεία του Λασιθίου και τι είπε για το Πολυδύναμο Ιατρείο Μακρύ Γιαλού
Η κα Λένα Μπορμπουδάκη, πρώην διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης Κρήτης, φιλοξενήθηκε σήμερα στον αέρα της εκπομπής «Καλημέρα Λασίθι».
Όσον αφορά τους σεισμούς της Σαντορίνης, η κα Μπορμπουδάκη μας ενημέρωσε ότι κατά τους 19 μήνες που διετέλεσε στη διοίκηση του Νοσοκομείου της Σαντορίνης, αναπτύχθηκε μια εξαιρετική συνεργασία με την ομάδα πολιτικής προστασίας του νησιού και ήταν η πρώτη φορά που το δημόσιο νοσοκομείο συνέβαλε στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.
Ανέφερε, ότι ως δημόσιο νοσοκομείο, είχαν ζητήσει να υπάρχει ετοιμότητα σχεδίου και σε συνεργασία με τον διοικητή της Εθνοφυλακής καθώς και με τον υπεύθυνο αντιδήμαρχο πολιτικής προστασίας, είχαν προχωρήσει ώστε να καθοριστούν τα σημεία συγκέντρωσης του πληθυσμού όπου θα υπήρχε και η αντίστοιχη υγειονομική υποδομή.
Επιπλέον, στο νοσοκομείο της Σαντορίνης, για πρώτη φορά από την ίδρυσή του, προχώρησαν στην πρόσληψη ψυχιάτρου, ο οποίος, μαζί με την κινητή υγειονομική ομάδα του νησιού, θα συντόνιζε την παροχή ψυχιατρικής υποστήριξης στα σημεία συγκέντρωσης. Ωστόσο, η κα Μπορμπουδάκη ενημερώθηκε ότι ο συγκεκριμένος γιατρός αποχώρησε πριν από λίγες εβδομάδες, γεγονός που δυσχεραίνει την εφαρμογή του σχεδίου. Παρόλα αυτά, ευχήθηκε να μπορέσουν να ακολουθήσουν το σχέδιο που είχαν καταθέσει στο Υπουργείο και το οποίο είχε εγκριθεί από την επιστημονική κοινότητα που διαχειρίζεται μαζικές καταστροφές, καθώς ήταν ένα πλήρες και οργανωμένο σχέδιο.
Τα νοσοκομεία της Κρήτης
Όσον αφορά τη στελέχωση των νοσοκομείων της Κρήτης, η κα Μπορμπουδάκη υπογράμμισε ότι ένας άνθρωπος δεν μπορεί μόνος του να φέρει ένα θετικό αποτέλεσμα και το θετικό αποτύπωμα που είχε η ΥΠΕ Κρήτης στα χρόνια διαχείρισης της πανδημίας ήταν μία συλλογική προσπάθεια.
Ως διοικήτρια, πάντα πίστευε ότι μια επιτυχημένη διοίκηση κρίνεται από τους υγειονομικούς και τους ασθενείς, όχι μόνο από το Υπουργείο και τόνισε ότι ένας διοικητής πρέπει να συνεργάζεται με τους υγειονομικούς, να τους σέβεται και να μην αφήνει ιδεολογικά ή πολιτικά εμπόδια να επηρεάζουν τη λειτουργία των νοσοκομείων.
Δυστυχώς, πληροφορείται, ότι υπάρχει έλλειψη επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ της διοίκησης και των υγειονομικών. Αυτό είναι ένα γενικευμένο πρόβλημα, και ειδικά μετά την κόπωση που προκάλεσε η πανδημία, πολλοί γιατροί και νοσηλευτές αποχωρούν από το δημόσιο σύστημα υγείας αναζητώντας καλύτερες συνθήκες στον ιδιωτικό τομέα. Όταν ζητάμε από τους υγειονομικούς να «βάλουν πλάτη», πρέπει να τους στηρίζουμε, τόνισε.
Αυτό που διακρίνει η κα Μπορμπουδάκη είναι ότι δεν υπάρχει συνέχεια στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Παλιότερα είχαν μπει στον σχεδιασμό έργα τα οποία είχε ανάγκη η υγειονομική μας περιφέρεια και μάλιστα ολοκληρώθηκαν κάποια όπως το pet scan. Όταν η ίδια ήταν στο Γενικό Νοσοκομείο Σαντορίνης, κατάφεραν και αύξησαν τους μισθούς και προσέλαβαν 25 επιπλέον γιατρούς. Ωστόσο, η πλειοψηφία αυτών των γιατρών αποχώρησαν τους τελευταίους 3 μήνες με την κα Μπορουδάκη να επισημαίνει ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο οικονομικό αλλά έχει να κάνει και με την συνεργασία που υπάρχει και το πως μία διοίκηση προστατευτεί τους υγειονομικούς.
Επιπλέον, ανέφερε ότι είναι απαραίτητο να υπάρχει διαφάνεια στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος καθώς δεν μπορεί έργα που είχαν δρομολογηθεί και εγκριθεί να καθυστερούν αδικαιολόγητα ή να επαναπροκηρύσσονται με υψηλότερο προϋπολογισμό. Η δικαστική εξουσία πρέπει να ελέγχει τέτοιες περιπτώσεις για να διασφαλιστεί η χρηστή διαχείριση των δημόσιων πόρων.
Εξήγησε, ότι είναι πάρα πολύ εύκολο να χρησιμοποιήσεις ένα δημόσιο έργο και να ανεβάσεις πολύ ψηλά το κόστος περιμένοντας να πάρεις μία πολύ μεγάλη έκπτωση από τους εργολάβους αλλά αυτό να μην γίνει τελικά και τόνισε την ανάγκη για πολιτική βούληση ώστε να διαχειριστούν αυτές οι παθογένειες και να γίνει καλύτερη διαχείριση του δημόσιου χρήματος.
Συνεπώς, είτε πρέπει να δυσαρεστήσουμε κάποιους εργολάβους ή θα συνεχίσουμε μια παθογένεια δεκαετιών, που διατρέχει όλες τις κυβερνήσεις.
Η κα Μπορμπουδάκη εξήγησε ότι δεν είναι ενάντια στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και εκεί εργάζονται συνάνθρωποί μας. Ωστόσο, πρέπει να ελεγχθεί το ποσοστό του κέρδους και όχι οι αμοιβές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Πρέπει να είναι σαφές ότι τα κέρδη είναι απαραίτητα για να γίνονται επενδύσεις, αλλά πρέπει να υπάρχει και ένα όριο.
Πολυδύναμο ιατρείο Μακρύ Γιαλού
Η κα Μπορμπουδάκη μας ενημέρωσε ότι έχει επικοινωνία με την κυρία Χατζάκη της οποίας η επιμονή να δημιουργηθεί αυτή η δομή υγείας στην περιοχή την έχει συγκινήσει και πιστεύει ότι θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις για την καθυστέρηση της διαδικασίας από τη διοίκηση της Υγειονομικής Περιφέρειας. Ευχήθηκε να είναι απλά τυπικές διαδικασίες και να μην κινδυνεύει το έργο να απενταχθεί καθώς πρόκειται για μια περιοχή με υψηλή επισκεψιμότητα το καλοκαίρι και ανάγκες όλο τον χρόνο και εξήγησε ότι η συγκεκριμένη δομή θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πολυδύναμο ιατρείο αλλά και ως χώρος εκπαίδευσης.
Δομές υγείας στο Λασίθι
Όσον αφορά την υποστελέχωση των δομών υγείας στο Λασίθι, η κα Μπορμπουδάκη μας ενημέρωσε ότι είχε προταθεί η δημιουργία μιας γηριατρικής κλινικής στη Νεάπολη, η οποία θα συνδεόταν με το κέντρο αποκατάστασης. Αυτό είναι κάτι που λείπει από την Κρήτη καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι ο πληθυσμός γηράσκει και οι γεννήσεις μειώνονται για αυτό και θα έπρεπε ήδη να έχουν δημιουργηθεί τέτοιες δομές και πρόσθεσε ότι έχουμε ανάγκη από νοσοκομεία που να μπορούν να διαχειριστούν περιστατικά στον τόπο τους, χωρίς οι ασθενείς να αναγκάζονται να μεταφέρονται στο Ηράκλειο με όλο το κόστος που συνεπάγεται.
Η δημιουργία ενός κεντρικού νοσοκομείου θα είχε νόημα, εφόσον βελτιωθεί το οδικό δίκτυο. Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται σταδιακή προσαρμογή, ώστε οι πολίτες να νιώθουν ασφάλεια. Η πρόταση της κα Μπορμπουδάκη, που είχε γίνει αποδεκτή από την προηγούμενη ηγεσία, προέβλεπε μια μεταβατική περίοδο, όπου κάθε νοσοκομείο θα διατηρούσε ένα ισχυρό τμήμα επειγόντων, ώστε να μην απαιτείται άμεση μεταφορά των ασθενών. Παράλληλα, η Ιεράπετρα θα μπορούσε να αναπτύξει μια εξειδικευμένη ορθοπεδική κλινική, ενισχύοντας τον ιατρικό τουρισμό και καλύπτοντας τις ανάγκες του νομού.
Το μέλλον των νοσοκομείων της Κρήτης πρέπει να είναι βιώσιμο και η διοίκηση πρέπει να ενημερώνει τους πολίτες και να διαβουλεύεται με τους υγειονομικούς, είπε η κα Μπορμπουδάκη συνεχίζοντας και τόνισε την ανάγκη για προγραμματισμό, στελέχωση και καλύτερη χάραξη πολιτικής. Αν στηρίξουμε όλοι μαζί το δημόσιο σύστημα υγείας, θα μπορέσουμε να το διατηρήσουμε σε υψηλό επίπεδο, είπε και υπενθύμισε, ότι χάρη σε αυτό, στην πανδημία κανένα περιστατικό COVID δεν χρειάστηκε διακομιδή εκτός Κρήτης. Αυτό το πέτυχαν οι υγειονομικοί, οι οποίοι αξίζουν σεβασμό και στήριξη.
Τέλος, η κα Μπορμπουδάκη είπε ότι ο πολίτης πρέπει να γνωρίζει τι συμβαίνει και ευχήθηκε να αλλάξει αυτή η κατάσταση προς όφελος όλων.