Μπλόκο του ΕΦΚΑ σε κακοπληρωτές

2:39 μ.μ. - Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2019
02:07 μ.μ. - Πέμ, 11/39/2019
Image: Μπλόκο του ΕΦΚΑ σε κακοπληρωτές

Το ΚΕΑΟ θα μπορεί να προβαίνει και σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης εισφορών, «αγγίζοντας πλέον την περιουσία των στρατηγικών οφειλετών μέσω του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων»

Δυνατότητα να «μπλοκάρει» την ηλεκτρονική πρόσβαση των κακοπληρωτών εργοδοτών στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ παρέχει στην κεντρική υπηρεσία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) υπουργική απόφαση την οποία συνυπέγραψαν, χθες, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γ. Βρούτσης και ο υφυπουργός Ν. Μηταράκης, σε εφαρμογή διάταξης του πρόσφατου αναπτυξιακού νόμου (άρθρο 68 του ν.4635/2019).
 
Στο εξής, όπως δήλωσε χθες ο κ. Βρούτσης, το ΚΕΑΟ θα μπορεί να προβαίνει και σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης εισφορών, «αγγίζοντας πλέον την περιουσία των στρατηγικών οφειλετών μέσω του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων».
 
Στην απόφαση που εκδόθηκε σε μικρό χρονικό διάστημα από τη δημοσίευση του νέου αναπτυξιακού νόμου, το ΚΕΑΟ μπορεί να αναστείλει τη χρήση ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΕΦΚΑ για την υποβολή της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) από τον εργοδότη, όταν συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:
 
α. Ο εργοδότης ασφαλίζει προσωπικό μέσω ΑΠΔ χωρίς να καταβάλλει τις τρέχουσες μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές.
 
β. Δεν βρίσκεται σε καθεστώς ρύθμισης οφειλών ή προβαίνει επανειλημμένα σε ρυθμίσεις τις οποίες δεν εξυπηρετεί, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το ποσό της οφειλής τους.
 
γ. Η μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών ανάγεται σε τουλάχιστον 6 μισθολογικές περιόδους κατά τη διάρκεια του ενός έτους ή και λιγότερες εάν ο εργοδότης εντοπίζεται να χρησιμοποιεί μεθόδους που παρεμποδίζουν την ικανοποίηση του ΕΦΚΑ από την περιουσία του οφειλέτη ή δεν επιτρέπουν τον εντοπισμό των πραγματικών υπευθύνων και ιδίως αν η μη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών συνδυάζεται με τα εξής:
 
-Δημιουργία νέας επιχείρησης με την ίδια έδρα ή/και το ίδιο αντικείμενο εργασιών ή/και τον ίδιο διακριτικό τίτλο με την επιχείρηση που έχει δημιουργήσει οφειλές και ασφάλιση σε αυτήν του ίδιου προσωπικού ή μέρους αυτού.
 
-Τοποθέτηση σε θέσεις ευθύνης προσώπων χωρίς περιουσία ή προηγούμενη επιχειρηματική δραστηριότητα ή πρώην εργαζομένων της επιχείρησης, ώστε να μην είναι δυνατή η ικανοποίηση του φορέα από την περιουσία του υπευθύνου.
 
-Δημιουργία οφειλής με την έναρξη λειτουργίας της επιχείρησης ή μεγάλη αύξηση στον αριθμό των εργαζομένων σε μικρό χρονικό διάστημα.
 
-Μη συμμόρφωση του οφειλέτη ύστερα από άρση προηγούμενης αναστολής χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΕΦΚΑ για την υποβολή της ΑΠΔ.
 
Οπως αναφέρεται στην απόφαση, η αναστολή χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών για την υποβολή της ΑΠΔ αποτελεί συμπληρωματικό των αναγκαστικών μέτρο.
 
Πάντως, για την αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου μέτρου έχει διατυπωθεί και αντίλογος, καθώς η αναστολή ηλεκτρονικής υποβολής της ΑΠΔ -χωρίς να έχει προηγηθεί επιτόπιος έλεγχος για να διαπιστωθεί η πραγματική κατάσταση απασχόλησης, όπως όριζε εγκύκλιος του 2019- ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στο προσωπικό που απασχολείται στη συγκεκριμένη επιχείρηση.
 
Επομένως, η υλοποίηση του νέου μέτρου θα έχει νόημα, αρκεί να μη σταματήσουν οι επιτόπιοι έλεγχοι ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει εικονική ασφάλιση προσωπικού.
 
Πάντως, η κατ' εξακολούθηση αθέτηση της υποχρέωσης πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ ήδη έχει υποβληθεί η ΑΠΔ, αποτελεί πάγια τακτική για ορισμένους εργοδότες.
 
Συνήθως είναι οι ίδιοι που αποφεύγουν τη χρήση των POS και των τραπεζικών συναλλαγών για την αποπληρωμή των υπηρεσιών, ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις που λίγο πριν από την αναγγελία χρεοκοπίας ωθούν το επί χρόνια ανασφάλιστο προσωπικό να προβεί σε καταγγελία προκειμένου να διασφαλιστούν τα συντάξιμα «ένσημα» από τον ΕΦΚΑ, ο οποίος στο τέλος βγαίνει διπλά... χαμένος.
 
Για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υφυπουργός Εργασίας Ν. Μηταράκης θα ζητήσει την εμπλοκή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας σε συνάντηση που θα πραγματοποιήσει με τον επικεφαλής της, Αγγ. Μπίνη.
 
Σε ασφαλιστικές κλάσεις επιστρέφουν οι επαγγελματίες
 
Tην απόφαση του υπουργείου Εργασίας να επαναφέρει το σύστημα ασφαλιστικών κλάσεων για τους μη μισθωτούς, «αλλά με έναν τρόπο πολύ πιο φιλελεύθερο που θα εξασφαλίζει πολύ περισσότερα δικαιώματα επιλογών στους ασφαλισμένους», επανέλαβε χθες ο υφυπουργός Εργασίας, Ν. Μηταράκης.
 
«Θα είναι ένα σύστημα το οποίο δεν θα στηρίζεται ούτε στο εισόδημα, ούτε στην ηλικία, αλλά στην ελεύθερη επιλογή του κάθε ελεύθερου επαγγελματία να επιλέξει το ασφαλιστικό εκείνο πακέτο που καλύπτει τις δικές του ανάγκες. Θα είναι ένα πρωτοποριακό σύστημα για τα ελληνικά δεδομένα», επέμεινε ο υφυπουργός μία μέρα μετά τη συνάντηση που είχε με τη Συντονιστική Επιτροπή των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας.
 
Στη συνάντηση εκφράστηκε έντονη ανησυχία για το ύψος της υποχρεωτικής (ή των υποχρεωτικών ασφαλιστικών κλάσεων) που εξετάζει το υπουργείο, θέτοντας ως βάση εκκίνησης το ποσό των 215 ευρώ. Στη συνάντηση, οι εκπρόσωποι των Συλλόγων φέρεται να επέμειναν στη διατήρηση των 185 ευρώ, που αποτελεί το ύψος της ελάχιστης εισφοράς σήμερα και καταβάλλεται από τα 2/3 των ελεύθερων επαγγελματιών.
 
Ο υφυπουργός φαίνεται να αντέτεινε ότι η διατήρηση αυτού του ποσού οδηγεί σε πολύ χαμηλές συντάξεις, «κατώτερες και του ευλόγου επιπέδου διαβίωσης, αφού η εισφορά των 185 ευρώ ύστερα από 30 χρόνια ασφάλισης παρέχει συντάξεις περίπου 500 ευρώ», ενώ επισήμανε τη θετική επίπτωση που θα έχει η αποσύνδεση των ασφαλιστικών κλάσεων από το φορολογητέο εισόδημα.
 
Πάντως, αν και επί παρόντος δεν έχει οριστικοποιηθεί το νέο σύστημα το οποίο θα περιληφθεί στο σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό, το επικρατέστερο σενάριο είναι να υπάρχει μια υποχρεωτική κλάση και να θεσπιστούν ακόμη 4, εκ των οποίων η τελευταία να είναι προαιρετική προκειμένου να εξασφαλίζει υψηλότερες συντάξεις.
 
efsyn.gr