Μπαριτάκης: ΤΟΕΒ και Δήμοι σε μια ενεργειακή κοινότητα στο Λασίθι

11:44 π.μ. - Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου 2022
11:11 π.μ. - Δευ, 07/44/2022
Image: Μπαριτάκης: ΤΟΕΒ και Δήμοι σε μια ενεργειακή κοινότητα στο Λασίθι

Με επιδότηση η αντικατάσταση των ενεργοβόρων αντλιοστασίων σε ΤΟΕΒ και Δήμους – Οι δράσεις της Περιφέρειας Κρήτης για μείωση του κόστους ενέργειας

Η Περιφέρεια Κρήτης στο πλαίσιο της συνεργασίας της με τους Τ.Ο.Ε.Β. του νησιού, για καλύτερη τεχνική υποστήριξη, είναι η μοναδική στην Ελλάδα που εντάσσεται στο πρωτοποριακό έργο “INTegrated sustainable Energy ACTions and projects in Crete (INTERACT in Crete)” που χρηματοδοτείται από τον Μηχανισμό ELENA.

Η εισήγηση της συμμετοχής και ένταξης της Περιφέρειας στο συγκεκριμένο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα που αφορά την ίδρυση σε επτά (7) νέες Ενεργειακές Κοινότητες εγκρίθηκε σήμερα από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Παύλου Μπαριτάκη. Όπως μάλιστα τόνισε Περιφερειάρχης κ. Σταύρος Αρναουτάκης ειδικά για τους Τ.Ο.Ε.Β., η Περιφέρεια Κρήτης έχει εκπονήσει όλες τις αναγκαίες μελέτες για την ενεργειακή τους αυτονομία, μέσω των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), προς όφελος των αγροτών που χρησιμοποιούν το νερό της άρδευσης από τα δίκτυα τους . Το επόμενο βήμα είναι η εξασφάλιση της χρηματοδότησης από την Περιφέρεια για την υλοποίηση των έργων.

Μιλώντας στον Ηχώ 99,8 ο κ. Μπαριτάκης ανέφερε ότι, σε κάθε περιφερειακή ενότητα δημιουργείται μια ενεργειακή κοινότητα στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι ΤΟΕΒ και οι Δήμοι. Όπως εξήγησε, το ενεργειακό κόστος για να λειτουργήσουν οι ΤΟΕΒ ώστε να διασφαλίσουν νερό άρδευσης είναι ιδιαίτερα υψηλό. Μέσα από την ένταξη στο παραπάνω πρόγραμμα θα επιδιωχθεί η μείωση του κόστους αυτού, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να είναι βιώσιμοι. Ένα επόμενο βήμα είναι η αλλαγή των κοστοβόρων αντλιοστασίων των ΤΟΕΒ αλλά και των Δήμων. Οι ενεργειακές κοινότητες, εξήγησε στη συνέχεια ο κ. Μπαριτάκης, θα αποτελούνται από φωτοβολταϊκά πάρκα που θα έχουν συγκεκριμένη ισχύ και θα είναι στη διαδικασία του ενεργειακού συμψηφισμού.

Από εδώ και πέρα στα επόμενα βήματα είναι να γίνουν μελέτες προκειμένου να βρεθούν και οι κατάλληλοι χώροι για την εγκατάσταση του πάρκου σε κάθε περιφερειακή ενότητα, σημείωσε μεταξύ άλλων .