Μπαριτάκης για λειψυδρία στη Βιάννο: Θα δοθεί προτεραιότητα στην ύδρευση - "Κανένα χωριό χωρίς νερό"

10:34 π.μ. - Τρίτη, 9 Ιουλίου 2024
10:07 π.μ. - Τρί, 09/34/2024
Image: Μπαριτάκης για λειψυδρία στη Βιάννο: Θα δοθεί προτεραιότητα στην ύδρευση - "Κανένα χωριό χωρίς νερό"

Τι είπε ο Π. Μπαριτάκης, Δήμαρχος Βιάννου, για την κήρυξη του Δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τι μέτρα θα πάρει ο Δήμος και τι ζητάει από την πολιτεία

Με αφορμή την κήρυξη του Δήμου Βιάννου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω της εκδήλωσης φαινομένων λειψυδρίας, από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ο κ. Παύλος Μπαριτάκης, Δήμαρχος Βιάννου, μίλησε στον Ηχώ 99,8.

Ο κ. Μπαριτάκης μας ενημέρωσε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη και ότι ο Δήμος Βιάννου αντιμετωπίζει ήδη προβλήματα ομαλής υδροδότησης σε αρκετούς οικισμούς. Αυτός ήταν και ο λόγος που ζήτησε να μπει ο δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε να ξεπεραστεί η γραφειοκρατία και να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες παρεμβάσεις ώστε να υδροδοτηθούν τα χωριά των οποίων οι πηγές έχουν στερέψει αλλά και για να αντιληφθεί ο κόσμος το πρόβλημα της έλλειψης νερού. Θα φτιαχτούν δίκτυα ώστε να μην μείνουν τα χωριά χωρίς νερό και θα σταλεί αίτημα χρηματοδότησης στο Υπουργείο ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες που έχουν προκύψει.

Ο υδροφόρος ορίζοντας αυτή τη στιγμή είναι πάνω από 10 με 11 μέτρα κάτω από το επιτρεπόμενο. Υπάρχουν πηγές που έχουν ήδη στερέψει την ώρα που τα περισσότερα χωριά υδροδοτούνται από πηγές. Ταυτόχρονα ο πληθυσμός της περιοχής υπερδιπλασιάζεται, λόγω εποχής.

Ο κ. Μπαριτάκης πιστεύει ότι εάν ο Δήμος καταφέρει να κάνει τις παρεμβάσεις που θέλει, με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν, θα καταφέρουν να λύσουν το πρόβλημα ώστε να μην μείνουν τα χωριά χωρίς νερό.

Όσων αφορά τις καλλιεργείς, ο κ. Μπαριτάκης τόνισε ότι οι παραγωγοί θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί με την κατανάλωση νερού. Από τον Μάρτιο ο Δήμος είχε προειδοποιήσει τους παραγωγούς και είχε συμβουλέψει να μην προχωρήσουν σε καλοκαιρινές καλλιέργειες. Σπαταλήθηκαν τεράστιες ποσότητες νερού για μία περίοδο που τα προϊόντα μας δεν είναι ανταγωνιστικά και δεν φέρνουν στον παραγωγό το ανάλογο οικονομικό όφελος. «Υπάρχει πρόβλημα σε όλη την ανατολική Κρήτη και θα δοθεί προτεραιότητα στην ύδρευση», είπε ο κ. Μπαριτάκης.

Κλείνοντας, ο Δήμαρχος Βιάννου μας ενημέρωσε ότι η κήρυξη έκτακτης ανάγκης ισχύει για ένα μήνα αλλά θα παραταθεί και θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου εκτός εάν εν τω μεταξύ λυθεί το πρόβλημα.

Σήμερα ο κ. Μπαριτάκης θα συναντηθεί με τον Περιφερειάρχη ώστε να δοθεί άμεσα η ανάλογη χρηματοδότηση. Ο Δήμος κάνει αυτό που πρέπει και η πολιτεία πρέπει να δράσει ανάλογα δεδομένης της κατάστασης.

Τέλος, ο κ. Μπαριτάκης υπογράμμισε την ανάγκη για μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Αυτό θα έπρεπε να έχει γίνει ήδη ωστόσο έστω και τώρα θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε αυτό το κομμάτι με άμεσο σχεδιασμό και χρηματοδότηση διαφορετικά η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη και θα οδηγηθούμε σε ερημοποίηση.