Μπαίνουν οι επιδοτήσεις με... ακατάσχετο για τους αγρότες
Σήμερα αναμένεται η εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης, ενώ αύριο προβλέπεται να πληρωθεί η εξισωτική αποζημίωση του 2018
Σήμερα ψηφίζεται το ακατάσχετο των τραπεζικών λογαριασμών των αγροτών στα 7.500 ευρώ τον χρόνο, αντί των 15.000 ευρώ που ζητούσαν. Και επειδή έχει αναδρομική ισχύ από τις 10 Δεκεμβρίου, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν μέσω του TAXISnet, ακόμα και πριν την ψήφιση της τροπολογίας στη Βουλή, να δηλώσουν τον λογαριασμό τους, ο οποίος πιστώνεται με τα χρήματα των επιδοτήσεων, ως ακατάσχετο.
Έτσι, θα πρέπει σήμερα να προλάβουν την πληρωμή του υπόλοιπου της βασικής ενίσχυσης και την αυριανή πίστωση των λογαριασμών τους με τα χρήματα της εξισωτικής αποζημίωσης. Στην Κρήτη, μάλιστα, επικρατεί ικανοποίηση στους αγροτικούς φορείς - με εξαίρεση τα μέλη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων - για την προώθηση του ακατάσχετου στα 7.500 ευρώ, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει και συνέχεια, ώστε να μην αντιμετωπίζονται διαφορετικά από τις υπόλοιπες κοινωνικές τάξεις οι αγρότες!
Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται στο σχετικό κείμενο, με την εν λόγω τροπολογία θεσπίζεται η προστασία των άμεσων κοινοτικών ενισχύσεων του Πυλώνα Ι της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής από μέσα αναγκαστικής εκτέλεσης, παρακρατήσεις και συμψηφισμούς μέχρι του ποσού των 7.500 ευρώ ετησίως ανά δικαιούχο.
Συγκεκριμένα, με την τροπολογία ορίζεται ότι «οι προκαταβολές, οι ενδιάμεσες και οι τελικές πληρωμές που λαμβάνουν οι δικαιούχοι βάσει καθεστώτων στήριξης, στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, οι οποίες αφορούν α) τη βασική ενίσχυση, β) την πράσινη ενίσχυση, γ) τις ενισχύσεις που χορηγούνται σε γεωργούς νεαρής ηλικίας, δ) τις ενισχύσεις που χορηγούνται σε μικροκαλλιεργητές, ε) τις συνδεδεμένες ενισχύσεις και στ) την ειδική ενίσχυση βάμβακος του Κανονισμού 1307/2013, δεν κατάσχονται στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν υπόκεινται σε κανενός είδους παρακράτηση και δε συμψηφίζονται με οφειλές προς το Δημόσιο και οποιονδήποτε φορέα του δημόσιου τομέα, καθώς και προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, μέχρι του ποσού των 7.500 ευρώ ετησίως.
Η έναρξη της ρύθμισης άρχεται από 10/12/2018. Σε περίπτωση επιβολής κατάσχεσης σε τραπεζικές καταθέσεις εις χείρας πιστωτικών ιδρυμάτων ως τρίτων, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι ως άνω πληρωμές των κοινοτικών επιδοτήσεων, τα πιστωτικά ιδρύματα οφείλουν να εξετάζουν, κάθε φορά, αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την εξαίρεση από την κατάσχεση».
«“Κουτσό” αλλά θετικό το μέτρο»
«“Κουτσό” αλλά θετικό» χαρακτηρίζει, μιλώντας στη “Νέα Κρήτη”, το συγκεκριμένο μέτρο ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης. «Επειδή γνωρίζω και προσωπικά τον Σταύρο Αραχωβίτη, οφείλω να τον ευχαριστήσω για τη μάχη που έδωσε στη Βουλή. Το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται στη δική του μάχη. Αλλά σε ό,τι αφορά τη διάκριση σε βάρος των αγροτών, αφού δε συμπεριελήφθησαν και εκείνοι στο ακατάσχετο των 15.000 ευρώ τον χρόνο, τις ευθύνες τις έχει το υπουργείο Οικονομικών και συνολικά η κυβέρνηση. Εμείς θεωρούμε το μέτρο ως θετικό, ενώ συνδικαλιστικά θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε την αύξηση του ακατάσχετου στα 15.000 ευρώ», λέει ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης. Και ξεκαθαρίζει ότι είναι εμφανέστατη η διαφορά της αντιμετώπισης των αγροτών από τον σημερινό υπουργό Σταύρο Αραχωβίτη, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Βαγγέλη Αποστόλου, με τον οποίο δεν υπήρχαν καν γέφυρες επικοινωνίας.
«Δε ζητάμε τίποτα διαφορετικό από αυτό που ισχύει για όλες τις άλλες κοινωνικές ομάδες. Είναι ένα μέτρο καθαρά βιοποριστικό, για να μπορέσουν και οι αγρότες όχι μόνο να επιβιώσουν, αλλά και να καλλιεργήσουν», τονίζει στην εφημερίδα μας ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης. Προσθέτει, μάλιστα, ότι δεν είναι πρόβλημα για τον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο της χώρας αν η επιδότηση μπει μία μέρα πριν ή μία μέρα μετά. Και θα πρέπει να ξεφύγει και ο κόσμος από τις λογικές αυτές, ώστε να μπουν στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων άλλα θέματα που σχετίζονται με μέτρα για την κλιματική αλλαγή, έργα υποδομών στο νερό, λειτουργία του αγροτοσυνδικαλιστικού κινήματος κ.ά.
Διαφορετική είναι η εκτίμηση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, που χθες ανακοίνωσε πως συνεχίζει τα μπλόκα σε διάφορες περιοχές της χώρας, χαρακτηρίζοντας τα 7.500 ευρώ ως μέτρο εμπαιγμού της αγροτικής τάξης.
Στο μεταξύ, ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης καλεί τους αγροτοκτηνοτρόφους, πριν μπουν τα χρήματα των επιδοτήσεων, να σπεύσουν μέσω των λογιστών τους ή οι ίδιοι αυτόματα μέσω του TAXISnet και να δηλώσουν ως ακατάσχετο τον λογαριασμό μέσω του οποίου εισπράττουν την επιδότησή τους.
Σε δηλώσεις του, ο αντιπρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας και αντιδήμαρχος Κιλελέρ, Γιάννης Κουκούτσης, σημείωσε ότι οι αγρότες δεν πήραν απαντήσεις στα αιτήματά τους μετά τη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρο Αραχωβίτη, και πρόσθεσε ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν μέχρι η κυβέρνηση να δώσει λύσεις. Μεταξύ άλλων, ο κ. Κουκούτσης είπε ότι οι αγρότες διεκδικούν να υπάρξει η πρόβλεψη για ακατάσχετο στους λογαριασμούς τους, αλλά και αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως προβλέπεται για άλλες κοινωνικές ομάδες της παραγωγής.
Έρχονται οι επιδοτήσεις
Στο μεταξύ, στη διάρκεια της σημερινής μέρας αναμένεται η εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης, ενώ αύριο Παρασκευή προβλέπεται να πληρωθεί η εξισωτική αποζημίωση έτους 2018. Συγκεκριμένα, σήμερα - όπως αναμένεται - θα πληρωθεί το υπόλοιπο της βασικής ενίσχυσης ύψους περίπου 330 εκατ. ευρώ, συν τα νέα δικαιώματα βασικής ενίσχυσης (ΔΒΕ) από το Εθνικό Απόθεμα, που ανέρχονται σε 14,2 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης, καταβάλλεται η πράσινη ενίσχυση, ύψους περίπου 550 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και η ενίσχυση στους γεωργούς νεαρής ηλικίας, συνολικού ύψους 38 εκατομμυρίων ευρώ.
Από το πρόγραμμα της εξισωτικής αποζημίωσης, θα εισρεύσουν συνολικά στην ελληνική ύπαιθρο 247 εκατομμύρια ευρώ.
Έρχονται όμως και πληρωμές για το πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης, σύμφωνα με το neakriti.gr, συνολικού ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ, παλιότερων ετών. Όπως έχει ξαναγράψει η εφημερίδα μας, μόνο στην Κρήτη αναμένονται τουλάχιστον 100 εκατομμύρια ευρώ.
Ολοκληρώθηκε η επεξεργασία για τους κτηνοτρόφους
Με χθεσινή του ανακοίνωση ο ΟΠΕΚΕΠΕ ενημερώνει ότι «ολοκληρώθηκε η επεξεργασία χορήγησης της σχετικής ενίσχυσης ύψους 40.233.881,55 ευρώ σε 44.952 δικαιούχους. Το μοναδιαίο ύψος τού κατ’ αποκοπή ποσού ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) καθορίζεται σε 5 ευρώ ανά αίγα και 5 ευρώ ανά προβατίνα».
Σύμφωνα με το άρθρο 6 της ΚΥΑ και για την έγκαιρη ενημέρωση των παραγωγών, αναρτήθηκαν χθες έγγραφες ενημερώσεις με τα δικαιούμενα ποσά στην ηλεκτρονική εφαρμογή “Καρτέλα του Αγρότη”. Για να είναι δυνατή η είσοδος στην εφαρμογή, είναι απαραίτητη η λήψη κωδικού και η δημιουργία προσωπικού λογαριασμού στην επιλογή “Εγγραφή”.
Επισημαίνεται ότι παραγωγοί οι οποίοι έχουν υποβάλει αίτηση ενιαίας ενίσχυσης online για τα έτη 2014-2016 δεν απαιτείται να παραλάβουν εκ νέου κωδικό.