Στον έμμεσο τερματισμό της χρήσης μετρητών σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κλίμακα, προχωρά η κυβέρνηση με νομοθετήματα που θα φέρει σύντομα στη Βουλή.
Θέλοντας να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τη φοροδιαφυγή, στο οικονομικό επιτελείο και την ΑΑΔΕ εκτιμούν ότι όσο πιο πολύ αυξηθεί η χρήση του πλαστικού χρήματος τόσο γεμίσουν και τα ταμεία του κράτους με περισσότερους φόρους.
Κι ένα από τα μέτρα που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι η μείωση του ορίου στο οποίο γίνονται οι συναλλαγές με μετρητά.
Από τα 500 ευρώ που είναι σήμερα να πέσει στα 300 ή και λιγότερο, αλλά χωρίς να δημιουργήσει πρόβλημα σε όσους δεν έχουν κάρτες ή δυσκολεύονται να κάνουν χρήση (π.χ. συνταξιούχοι). Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ανατρέψει τα πάντα στην καθημερινότητα καθώς οτιδήποτε κοστίζει περισσότερο από 300 ευρώ π.χ. θα πρέπει να πληρώνεται με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα.
Παράλληλα, εξετάζονται κι άλλα μέτρα ώθηση των πολιτών προς το πλαστικό χρήμα, ειδικά για τα επαγγέλματα εκείνα που έχει παρατηρηθεί μεγάλη φοροδιαφυγή.
Ένα από αυτά είναι η αύξηση του εισοδήματος που πρέπει να ξοδεύεται υποχρεωτικά με κάρτα προκειμένου να μπορεί κάποιος να έχει αφορολόγητο και να μην έχει επιπτώσεις.
Σήμερα για εισόδημα έως 10.000 το ποσοστό είναι 10%, για εισόδημα από 10.001 έως 30.000 το ποσοστό είναι 15% και για εισόδημα από 30.001 ευρώ και άνω το ποσοστό είναι 20%. Τα ποσοστά ισχύουν προοδευτικά, δηλαδή ανά κλιμάκιο εισοδήματος.
Εξετάζεται το ελάχιστο όριο δαπανών µε κάρτα να αυξηθεί:
— Στο 15% για εισόδηµα έως 10.000 ευρώ (από 10% που είναι σήµερα).
— Στο 20% για εισόδηµα από 10.001 έως 30.000 ευρώ (από 15% που είναι σήµερα).
— Στο 25% για εισόδηµα από 30.001 και άνω, µε το ανώτατο ποσό που θα πρέπει να συγκεντρώσει ο φορολογούµενος να ανέρχεται στα 30.000 ευρώ (από 20% που είναι σήµερα)
Από το πλαστικό χρήμα εξαιρούνται φορολογούμενοι άνω των 70 ετών, άτομα με ποσοστά αναπηρίας 80% και άνω, άτομα που βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση, υπηρετούντες την στρατιωτική τους θητεία, δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στο εξωτερικό, κάτοικοι χωριών κάτω των 500 κατοίκων και νησιών κάτω των 3.100 κατοίκων (όχι τουριστικές περιοχές), όσοι φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και έχουν διαφορά τεκμαρτού εισοδήματος για το κομμάτι του τεκμαρτού εισοδήματος και οι φορολογούμενοι που είναι μακροχρόνια νοσηλευόμενοι.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να ελαχιστοποιήσει τις συναλλαγές κάτω από το τραπέζι και τα αδήλωτα εισοδήματα, ειδικά στους ελεύθερους επαγγελματίες. Παράλληλα επιδιώκει να ελέγχει περισσότερο τις συναλλαγές, μετά και την άρση των capital controls. Εκτιμούν έτσι ότι θα αναγκαστούν οι συναλλασσόμενοι να δηλώσουν περισσότερα εισοδήματα, επομένως περισσότερα έσοδα για το κράτος.
in.gr