Μουζουράκης: Συλλογική ηγεσία στον Δήμο Ιεράπετρας - Τέλος με τον «Δήμαρχο-Αυτοκράτορα»

11:40 π.μ. - Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2018
11:10 π.μ. - Πέμ, 18/40/2018
Image: Μουζουράκης: Συλλογική ηγεσία στον Δήμο Ιεράπετρας - Τέλος με τον «Δήμαρχο-Αυτοκράτορα»

Τι εννοείται με την Συλλογική λοιπόν ηγεσία και Διαχείριση του Δήμου Ιεράπετρας

Στη συλλογική ηγεσία, οι αρμοδιότητες του Δημάρχου, κατανέμονται με μια εσωτερική συναπόφαση, η οποία έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα για τον Δήμαρχο. Υπό αυτήν την έννοια, εάν ο Δήμαρχος παραβιάσει τα συμφωνηθέντα στη συλλογική διαχείριση του Δήμου, εκπίπτει από το αξίωμά του, με κοινή απόφαση των Δημοτικών Συμβούλων του συνδυασμού του.
 
Συλλογική λοιπόν ηγεσία και διαχείριση του Δήμου Ιεράπετρας, εννοείται:
 
1. Οι από κοινού με τα υπόλοιπα μέλη του Συνδυασμού διορισμός των Αντιδημάρχων. 2. Ο από κοινού με τα υπόλοιπα μέλη του Συνδυασμού του διορισμού της Εκτελεστικήε Επιτροπής του Δήμου Ιεράπετρας. 3. Ο από κοινού με τα υπόλοιπα μέλη του Συνδυασμού διαχείριση των υπηρεσιακών μεταβολών και η άσκηση πειθαρχικού ελέγχου. 4. Ο από κοινού με τα υπόλοιπα μέλη του Συνδυασμού συναπόφαση για την υπογραφή των βεβαιωτικών καταλόγων και των χρηματικών ενταλμάτων πληρωμής των δαπανών που έχουν εκκαθαριστεί από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου. 5. Ο από κοινού με τα υπόλοιπα μέλη του Συνδυασμού σύσταση ομάδων εργασίας και ομάδων διοίκησης έργου. 6. Ο από κοινού με τα υπόλοιπα μέλη του Συνδυασμού έλεγχος των διορισμών στις ανακλητές θέσεις του Δήμου. 7. Ο από κοινού με τα υπόλοιπα μέλη του Συνδυασμού αποδοχή της αρχής ελέγχου των συγκρουόμενων συμφερόντων μεταξύ της Δημοτικής Αρχής και μελών μέχρι 2ου βαθμού των οικογενειών τους.
 
Θεμέλιο των παραπάνω δημοκρατικών λειτουργιών, θεωρείτε η αρχή της ομοφωνίας, η οποία πρέπει να επιδιώκεται σε κάθε περίπτωση. Στις περιπτώσεις όμως που δεν υπάρχει πλήρης ομοφωνία, ισχύει η αρχή της πλειοψηφίας, την οποία ο Δήμαρχος είναι απόλυτα υποχρεωμένος να αποδεχτεί. Αλλιώς, εκπίπτει άμεσα από το αξίωμά του και αντικαθίσταται από άλλο πρόσωπο κοινής αποδοχής του συνδυασμού.