Μουζάλας : Χωρίς την ανοιχτή καρδιά των Κρητικών δεν θα προχωρούσε το πρόγραμμα για τους μετανάστες

9:52 π.μ. - Τετάρτη, 26 Απριλίου 2017
09:04 π.μ. - Τετ, 26/52/2017
Image: Μουζάλας : Χωρίς την ανοιχτή καρδιά των Κρητικών δεν θα προχωρούσε το πρόγραμμα για τους μετανάστες

Σύσκεψη στη Λότζια για την υπογραφή του προγράμματος προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων μεταξύ των τοπικών φορέων και της Ύπατης Αρμοστίας

Παρουσία του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα πραγματοποιήθηκε στη Λότζια η συνάντηση για την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και τους τοπικούς φορείς για το πρόγραμμα στέγασης φιλοξενίας και υποστηρικτικής λειτουργίας της δομής, στην Κρήτη. 
 
Στην υπογραφή της σύμπραξης παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός οι βουλευτές Σωκράτης Βαρδάκης και Νίκος Ηγουμενίδης καθώς επίσης και ο δήμαρχος Αρχανών Αστερουσίων Μανώλης Κοκοσάλης ως Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Ηρακλείου.
 
Στόχος είπε ο κ. Κοκοσαλης  να μην γίνει γκέτο όπως έγινε σε αλλά νησιά της χώρας. Για πρόγραμμα αξιοπρέπειας μίλησε ο Υπουργός Γ. Μουζάλας " Είναι μια σημαντικά μέρα για μένα. Χωρίς την ανοιχτή καρδιά και το ανοιχτό μυαλό των Κρητικών δεν θα περπατούσε αυτό το εγχείρημα". 
 
Ο ίδιος σημείωσε ότι "Δείχνει το πρόγραμμα πόσοι πολλοί προσφέρουν τα σπίτια τους αλλά και ένα μεγάλο κίνημα εθελοντών που είναι έτοιμο να προσφέρει. Θα συνεχιστεί με κάποιο τρόπο και μετά το 2018" ενώ συμπλήρωσε " Από την 1 Μαΐου σταματάνε τα γεύματα και τα συσσίτια και θα μπορούν πλέον με κουπόνια να σιτίζονται οι πρόσφυγες άρα τα χρήματα θα διαχέονται στην τοπική οικονομία. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε κρητικούς για τη συνεργασία".
 
Γραφείο Ασύλου 
 
Αναφορικά με το θέμα της λειτουργίας του γραφείου ασύλου ο κ. Μουζάλας ανέφερε ότι έχει ενημερωθεί ενώ σημείωσε ότι χωρίς να δεσμεύεται το ζήτημα θα λυθεί σύντομα. Πάντως σημείωσε αναφορικά με τη γραφειοκρατική δυσκολία που προέκυψε κάποιος θα πρέπει να προσπάθησε πολύ για να τη βρει προφανώς αφήνοντας σαφέστατες αιχμές για την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
 
Παράλληλα στη σύσκεψη συμμετέχει τετραμελής αντιπροσωπεία της Ύπατης Αρμοστείας με επικεφαλής τον Φιλίπ Λε Κλερκ. Ο ίδιος χρησιμοποίησε μια ελληνική έκφραση στην τοποθέτηση του " Ευχαριστώ πολύ" ανέφερε. "Είναι η τέταρτη σύμβαση που υπογράφουμε μετα από Αθήνα Θεσσαλονίκη και Λειβάδεια". 
 
 "Τηρήθηκαν τα συμφωνηθέντα" σημείωσε ο δήμαρχος Ηρακλείου Β. Λαμπρινός. Ο ίδιος έκανε λόγο για εθνικό χρέος και ομοψυχία από την ΠΕΔ. Δεν είναι συνθήκες γκέτο. Μάλιστα τόνισε ότι είναι "Μηδαμινές ως ανύπαρκτες οι επιπτώσεις στον τουρισμό".
 
Από την πλευρά του ο Στ. Αρναουτάκης τόνισε ότι αποδείχτηκε η σοβαρότητα των φορέων της Κρήτης "Αυτά που είχαμε συμφωνήσει αυτά και κάναμε μεσα από ανθρώπινες συνθήκες. Ενωμένοι μπορούμε να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας. Αποδεικνύεται και ο ρόλος των αναπτυξιακών ας αναλάβει κι η Ευρώπη τις ευθύνες που της αναλογούν"
 
Σε πρώτη φάση το πρόγραμμα αφορά στην ενοικίαση 125 σπιτιών - 40 αρχικά - σε επίπεδο Κρήτης και στις δομές αναμένεται να απασχοληθούν 45 με 50 άτομα. Ήδη έχουν 26 σπίτια και θα υπογράφουν τα πρώτα συμβόλαια.
 
Το πρόγραμμα είναι συνολικού προϋπολογισμού 1.760.000 ευρώ και είναι 8μηνης διάρκειας.
 
Στη σύμπραξη μετέχουν η Αναπτυξιακή Πλοηγός Ηρακλείου, ΑΚΟΜΜ από το Ρέθυμνο, η Αναπτυξιακή Λασιθίου και η σύμπραξη Χανίων ενώ την ευθύνη για την υλοποίηση και το συντονισμό του προγράμματος έχει αναλάβει η Αναπτυξιακή Ηρακλείου. 
 
 
 
Πηγή: cretalive.gr