Μόσιαλος: Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν με λιγότερους μαθητές ανά τάξη
«Τα σχολεία δεν πρέπει να αποτελούν εξαίρεση από τα μέτρα για τον κορωνοϊό», ξεκαθάρισε καθηγητής Πολιτικής Υγείας
«Τα σχολεία δεν πρέπει να αποτελούν εξαίρεση από τα μέτρα για τον κορωνοϊό», ξεκαθάρισε καθηγητής Πολιτικής Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος ενώ τόνισε ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν με λιγότερες μαθητές ανα τάξη.
Τα σχολεία στην Ελλάδα πρέπει να ανοίξουν με μικρότερο αριθμό μαθητών στις τάξεις, τονίζει ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.
«Όταν ο κίνδυνος μετάδοσης του κορονοϊού είναι μεγάλος στους κλειστούς χώρους, τα αντίστοιχα μέτρα πρέπει να ισχύουν στα σχολεία, δεν μπορούν να είναι εξαίρεση», δηλώνει χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος λοιπόν, προτείνει ότι «ο αριθμός των μαθητών πρέπει να είναι μικρότερος» και πως «πρέπει να έχουμε περισσότερες αίθουσες διδασκαλίας όπως στην Δανία και την Ιταλία νοικιάζοντας ακόμη και άλλους χώρους».
Επιπλέον, προσθέτει ότι η τηλεκπαίδευση, δεν πρέπει να αποτελεί δεύτερη επιλογή, αλλά κύρια μέθοδο διδασκαλίας, ώστε να αποφεύγονται οι μετακινήσεις.
Μάλιστα, ξεκαθαρίζει πως «δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι τα παιδιά έχουν μικρότερο ιικό φορτίο», άρα νοσούν πιο σπάνια σε σχέση με τους ενήλικες.
«Απλά δεν αναπτύσουν βαριά νοσηλεία τα παιδιά γιατί είναι πιο ήπια η νόσος ή θα είναι ασυμπτωματικά», συμπληρώνει στη συνέχεια, με βάση τις παγκόσμιες μελέτες που έχουν γίνει.
Παρόλα αυτά, τα λεγόμενα του, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το υπουργείο Παιδείας, το οποίο διαμηνύει πως δεν χρειάζεται να μειωθούν οι μαθητές στην τάξη, γιατί «τα παιδιά δεν νοσούν εύκολα».
«Αποσύραμε γρήγορα το lockdown»
Ο Ηλίας Μόσιαλος στη συνέχεια τόνισε ότι η Ελλάδα είχε το μικρότερο σε χρονική διάρκεια lockdown, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και πως στην συνέχεια χαλαρώσαμε πολύ.
«Η Ελλάδα απέσυρε νωρίς το lockdown, καθώς οι νοσούντες με κορονοϊό και οι νεκροί ήταν λίγοι», είπε αναφερόμενους στους λόγους της απόσυρσης και ότι «υπάρχει μεγάλος εφησυχασμός από τα τέλη Απριλίου».
Μάλιστα, υπογράμμισε πως η γενική καραντίνα στην Ελλάδα διήρκησε μόλις έξι εβδομάδες, ενώ σε άλλες χώρες κράτησε έως και 12 εβδομάδες.
«Δεν έπρεπε να δοθεί η εικόνα ότι ξεμπερδέψαμε με τον κορονοϊό», ξεκαθαρίζει ο Ηλίας Μόσιαλος.
Επιπλέον, υπογράμμισε πως υπήρξε αρνητική «εικόνα» από τα δημόσια πρόσωπα, τα οποία θα έπρεπε να δίνουν πρώτα το παράδειγμα για την τήρηση των μέτρων.
«Τα δημόσια πρόσωπα έπρεπε να δίνουν το παράδειγμα τηρώντας τα μέτρα και τις αποστάσεις, αλλά και φορώντας μάσκες», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ είπε ότι έπρεπε να μηνύματα να συνεχιστούν.
Πλέον, τα μέτρα για την πανδημία εφαρμόζονται θεωρεί ο Ηλίας Μόσιαλος και προσθέτει ότι περισσότεροι θα τα τηρήσουν όταν αυξηθούν τα κρούσματα.
«Αν συνεχιστούν τα μετρα, γίνονται περισσότεροι έλεγχοι και τεστ, μπορούμε να κόψουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας», τονίζει στην τηλεοπτική του συνέντευξη.
Παρόλα αυτά, ξεκαθαρίζει ότι η επιτυχία των μέτρων προϋποθέτει «συντονισμένες δρασεις Πολιτείας και κόσμου».
«Η κατάλληλη λήψη μέτρων, την σωστή στιγμή θα αναχαιτίσουν τον ιό», είπε ακόμη.
Επιπλέον, διευκρίνισε πως η Βρετανία μπορεί να θεωρείται μια από τις πιο πληγείσες χώρες στην Ευρώπη και να άργησε να λάβει μέτρα, αλλά είναι σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με την Ελλάδα.
«Η Ελλάδα όμως μπορεί να αντιστρέψει αυτή την εικόνα. Δεν είναι αργά», συμπλήρωσε στη συνέχεια.
dikaiologitika.gr