Μόνο οι αγρότες θα επιστρέψουν όλη την επιστρεπτέα λόγω συμψηφισμού του ΟΠΕΚΕΠΕ

12:06 μ.μ. - Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2022
12:07 μ.μ. - Πέμ, 28/06/2022
Image: Μόνο οι αγρότες θα επιστρέψουν όλη την επιστρεπτέα λόγω συμψηφισμού του ΟΠΕΚΕΠΕ

Η μισή αλήθεια είναι ότι τα ποσά της επιστρεπτέας προκαταβολής που χορηγήθηκαν στους αγρότες «κουρεύτηκαν» έως και 50%

Η μισή αλήθεια είναι ότι τα ποσά της επιστρεπτέας προκαταβολής που χορηγήθηκαν στους αγρότες «κουρεύτηκαν» έως και 50%.

Η άλλη μισή αλήθεια είναι ότι οι δικαιούχοι κορονοενίσχυσης πιστώθηκαν λιγότερα χρήματα από όσα περίμεναν, αφού η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτόματο συμψηφισμό, με βάση την σχετική Υπουργική Απόφαση που υπόγραψε ο τότε υπουργός ΑΑΤ κ. Λιβανός.

Άρα οι αγρότες που εισέπραξαν κορονοενίσχυση μετά την απόφαση Λιβανού (ΦΕΚ στις 13/5/2021) χάνουν σε πολλές περιπτώσεις μέχρι και ολόκληρο το ποσό της επιστρεπτέας.

Ειδικότερα οι παραγωγοί οι οποίοι ενισχύθηκαν στους κάτωθι τομείς:

Παραγωγή ξηρών Σύκων

Υπαίθριου καρπουζιού, mini και obla

Θερμοκηπιακών καλλιεργειών σε τομάτες και αγγούρια σε όλη την επικράτεια εξαιρουμένης της Κρήτης

Καλοκαιρινή και φθινοπωρινή πατάτα

Παραγωγή μελιού

Επίσπορη και βιομηχανική πατάτα

Μανταρίνια ποικιλίας Κλημεντίνη

Βουβαλοτροφία

Καπνών ποικιλίας Βιρτζίνια

Εκτροφή χοίρων

Εκτροφή αυτόχθονων μαύρων χοίρων

Καλλιέργεια Λεβάντας

Επιτραπέζια Ελιά πλην Καλαμών και του κωδικού 2008190

Καλλιέργεια Καπνού

Από το τελικό ύψος της ενίσχυσης κάθε παραγωγού, αφαιρείται το άθροισμα των μη επιστρεπτέων ποσών που έχει λάβει ως επιστρεπτέα προκαταβολή.

Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Κώστας Κώττας, παραγωγός πατάτας και πυρηνόκαρπων από την Μέση της Ημαθίας, «στις πατάτες δόθηκαν δυο κορονοενισχύσεις. Η πρώτη επί Βορίδη που δεν έγινε κανένας συμψηφισμός με επιστρεπτέα και η δεύτερη επί Λιβανού στην οποία ο ΟΠΕΚΕΠΕ μας έκανε παρακράτηση χρημάτων λόγω της επιστρεπτέας. Είναι μεγάλη αδικία να μην μας αντιμετωπίζουν με τον ίδιο τρόπο. Οι αγρότες είμαστε ο μόνος κλάδος που ουσιαστικά θα κληθούμε να επιστρέψουμε όλο το ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής. Το Υπουργείο Οικονομικών δηλώνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία επιπρόσθετη απαλλαγή. Αυτό που θα πρέπει να κάνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι να επιστρέψει τα χρήματα της κορονοενίσχυσης που παρακράτησε από τους αγρότες».

Όπως τόνισε στον ΑγροΤύπο ο κ. Βασίλης Δήμος, παραγωγός εσπεριδοειδών από την Άρτα, «ο τέταρτος και πέμπτος κύκλος της επιστρεπτέας είχε «κούρεμα» 50%. Έκανε λάθος ο ΟΠΕΚΕΠΕ στον συμψηφισμό της κορονοενίσχυσης με την επιστρεπτέα. Θα πρέπει άμεσα να υπογραφεί τροποποιητική απόφαση. Αν δεν γίνει αυτό τότε οι αγρότες θα είναι ο μόνος κλάδος που θα αναγκαστεί να επιστρέψει το 85% του ποσού της επιστρεπτέας αν πληρώσει εφάπαξ (λόγω της έκπτωσης 15%) ή το 100% αν θα πληρώσει με δόσεις. Θεωρώ ότι είναι μια κοροϊδία της κυβέρνησης σε έναν ολόκληρο κλάδο».

agrotypos.gr