Μόνο με… «ταυτότητα» πλέον το τυποποιημένο κρέας - Τα «πάνω κάτω» έρχονται στην αγορά
Δεν θα κυκλοφορεί πλέον χωρίς «ταυτότητα» το κρέας
Στο τυποποιημένο κρέας και στα υποπροϊόντα κρέατος θα αναγράφεται πλέον καθαρά και ξάστερα η προέλευση της κάθε πρώτης ύλης που έχει χρησιμοποιηθεί.
Για τα προϊόντα με ένδειξη Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) και Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) απαγορεύεται ρητά και κατηγορηματικά η χρησιμοποίηση πρώτης ύλης που θα έχει έρθει από άλλη χώρα.
Όλα αυτά, καθώς και μέτρα για την απλοποίηση από τη μία, αλλά και ενίσχυση και αυστηροποίηση των ελέγχων από την άλλη, θα συμπεριλαμβάνονται σε νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, η έκδοση της οποίας αναμένεται προς τα τέλη του μήνα.
Μάλιστα, σε σχετική επιμορφωτική ημερίδα που διοργάνωσε η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος (ΕΔΟΚ) στην Αίγλη του Ζαππείου, υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ και συντονιστής των εργασιών της ημερίδας Θωμάς Αλεξανδρόπουλος τόνισε πως «η πληθώρα νομοθεσίας που έρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση καθιστά σαφές ότι αφενός τα αντικείμενα διευρύνονται, και αφετέρου ότι το προσωπικό που βαίνει διαρκώς μειούμενο επιφορτίζεται με πάρα πολλές δράσεις που πρέπει να γίνουν.
Μετά την έξοδο από το μνημόνιο αρχίζει να θεραπεύεται αυτό το πρόβλημα, όπως έδειξε η άμεση πρόσληψη 46 κτηνιάτρων για την αντιμετώπιση της πανώλης των χοίρων και η προκήρυξη του ΑΣΕΠ για 171 εποχικούς γεωτεχνικούς υπαλλήλους. Έχουμε τρόπους για να εφαρμόσουμε όσα προβλέπονται από το κοινοτικό δίκαιο και θα το πράξουμε».
Η πολύ μεγάλη προσέλευση κυρίως κτηνιάτρων, άλλων γεωτεχνικών και επαγγελματιών του κλάδου αναδεικνύει το ενδιαφέρον αλλά και την ανάγκη που υπάρχει για ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις που οδηγούν στον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη του τομέα του κρέατος.
«Θα μπει τάξη στην αγορά»
Θετικά μίλησε στη εφημερίδα «Νέα Κρήτη» για την υπόθεση αυτή ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και κτηνίατρος Αλέκος Στεφανάκης.
«Υπάρχει ρητή και ευρωπαϊκή νομοθεσία, η οποία μας υποχρεώνει να γράφουμε την προέλευση και του γάλακτος και του κρέατος στα προϊόντα μας. Άρα είμαστε υποχρεωμένοι να αναφέρουμε τη χώρα προέλευσης στα προϊόντα. Δεν απαγορεύεται τίποτα. Όλα επιτρέπονται, αρκεί να είναι ασφαλή για τον καταναλωτή. Και να δίνουμε στον καταναλωτή τις πληροφορίες οι οποίες είναι απαραίτητες για να μπορεί να επιλέξει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στεφανάκης.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «όλα αυτά είναι σαφέστατα και πρέπει να τηρούνται από τις επιχειρήσεις, στο πλαίσιο της εφαρμογής του αυτοελέγχου. Είναι νομική τους υποχρέωση να ελέγχουν τα προϊόντα τους. Να εξασφαλίζουν την ασφάλειά τους και την ιχνηλασιμότητα. Και ταυτόχρονα είναι υποχρέωσή τους να εποπτεύουν την τήρηση της ιχνηλασιμότητας».
Πιστοποίηση
Τι γίνεται όμως με τα πιστοποιημένα με ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα; «Σε αυτά τα προϊόντα δεν πρέπει να γίνεται ούτε γι’ αστείο συζήτηση να φτιάχνονται από εισαγόμενες πρώτες ύλες. Περάσαμε χρονιές, όπως ήταν το 2018 και το 2019, που είχαμε τρομακτική ζημιά στον τομέα του γάλακτος της Κρήτης, με τεράστιες επιπτώσεις στη βιομηχανία ζωοτροφών και γενικά σε όλους τους εμπλεκόμενους με την κτηνοτροφία κλάδους, και η ζημιά είναι πολλών εκατομμυρίων».
Και όλο αυτό ονομάζεται «μάστιγα των ελληνοποιήσεων», οι οποίες σύμφωνα με τον Αλέκο Στεφανάκη «οδηγούν σε αθέμιτο ανταγωνισμό και πτώση των τιμών. Και αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει σε έναν φαύλο κύκλο της αυτοκαταστροφής με την πτώση της τιμής των τελικών προϊόντων στη μεταποίηση. Είναι ένα ενδεικτικό παράδειγμα η ζημιά που έχει πάθει η τυροκομία της Κρήτης, και η οποία ασφαλώς αυτή τη ζημιά τη μεταφέρει στην πρωτογενή παραγωγή».
Μόλις στο 10% η αυτάρκεια σε χοιρινό
Ένας όμως από τους πιο “προβληματικούς” κλάδους λόγω των ελλείψεων στην ντόπια παραγωγή είναι η χοιροτροφία στην Κρήτη και σε ολόκληρη τη χώρα.
«Σήμερα η αυτάρκεια της Κρήτης σε χοιρινό κρέας είναι περίπου 10 με 15%, οριακά. Δεν πρέπει να κοροϊδεύουμε άλλο τους εαυτούς μας. Δικιά μας ήταν η επιλογή. Εμείς επιλέξαμε σαν κοινωνία να είναι αυτό. Η Κρήτη έχει επενδύσει σε άλλους τομείς της οικονομίας. Και είναι μια ιστορία που οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει εθνική πολιτική και εθνική στρατηγική. Αντίθετα, ο Ολλανδός, παρά τις κρίσεις και τα εμπάργκο από τη Ρωσία, με τον αριθμό των ζώων που έσφαξαν δεν κατάργησαν τη χοιροτροφία και σήμερα, με το πρόβλημα της αφρικανικής πανώλης, απολαμβάνουν “χρυσές μέρες”»...
neakriti.gr