Μόλις 7.000.000κ.μ νερού αυτή τη στιγμή στο φράγμα - Έκκληση Παπαδάκη για σωστή διαχείριση του νερού

12:30 μ.μ. - Δευτέρα, 3 Ιουνίου 2024
12:06 μ.μ. - Δευ, 03/30/2024
Image: Μόλις 7.000.000κ.μ νερού αυτή τη στιγμή στο φράγμα - Έκκληση Παπαδάκη για σωστή διαχείριση του νερού

Τα “θα” πρέπει να γίνουν “να”

Με αφορμή την επίσκεψη του Σταύρου Κελέτση, υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Ιεράπετρα, ζητήσαμε από τον κ. Παπαδάκη, πρόεδρο του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας, να τοποθετηθεί για όσα είπε ο κ. Κελέτσης σχετικά με τα νέα προγράμματα που ανακοίνωσε για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας και τις ενεργειακές κοινότητες.

Ο κ. Παπαδάκης εμφανίστηκε πολύ επιφυλακτικός προς όλους και όλα αλλά και απογοητευμένος και έφερε ως παράδειγμα υπογεγραμμένα και εγκεκριμένα πολυδιαφημισμένα έργα υποδομών τα οποία έμειναν στα λόγια.

Όπως είπε ο κ. Παπαδάκης, η ουσία είναι ότι επί ενάμιση χρόνο γίνονται προσπάθειες για την υλοποίηση των ενεργειακών κοινοτήτων χωρίς αποτέλεσμα. Υπήρχαν έτοιμες μελέτες και τώρα ζητούν να αρχίσουν ξανά οι μελέτες από την αρχή. Με τις ενεργειακές κοινότητες υπήρχε η περίπτωση της μείωσης της τιμής του νερού κάτι που τώρα δεν μπορεί να συμβεί.

Για την ενιαία διαχείριση υδάτων ο κ. Παπαδάκης υπογράμμισε ότι η άμεση ανάγκη είναι η εύρεση νερού και όχι το ποιος θα το διαχειρίζεται. Μας ενημέρωσε ωστόσο ότι η υπεύθυνη ολλανδική εταιρεία για την ΕΔΥ είναι στην Κρήτη και ζητάει στοιχεία από τον ΤΟΕΒ ώστε να προχωρήσει η μελέτη. Ο κ. Παπαδάκης δήλωσε ότι είναι υπέρ οποιουδήποτε φορέα μπορεί να προτείνει λύσεις για εύρεση και εξοικονόμηση νερού.

Σχετικά με το νέο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας και τις μελέτες που χρειάζονται, ο κ. Παπαδάκης μας ενημέρωσε ότι υπάρχουν έτοιμες μελέτες για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας ωστόσο ένα δεν γνωρίζουν τις απαιτήσεις των προγραμμάτων και δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις με τις λεπτομέρειες δεν μπορούν να προχωρήσουν σε περαιτέρω μελέτες. Για το φράγμα των Μπραμιανών δεν υπάρχει υπογραφή αλλά ακόμη και να υπήρχε δεν θα άλλαζε κάτι σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη και έδωσε σαν παράδειγμα το φράγμα του Αγίου Ιωάννη για το οποίο υπήρχαν όλες οι υπογραφές και οι πολιτικές διαβεβαιώσεις ωστόσο δεν υλοποιήθηκε. Ό,τι έχει υλοποιηθεί αναφορικά με την άρδευση οφείλεται στον έλεγχο και την προσπάθεια του ΤΟΕΒ.

Κλείνοντας, ο κ. Παπαδάκης μας ενημέρωσε ότι αυτή τη στιγμή το φράγμα έχει 7.000.000 κμ νερού κάτι που σημαίνει ότι με οικονομία και χωρίς υπερβάσεις, για τις οποίες ο ΤΟΕΒ θα θέσει αυστηρότατα πρόστιμα και θα προχωρήσει ακόμα και στην αφαίρεση ρολογιών, το νερό φτάνει για τις καλοκαιρινές καλλιέργειες και για να ξεκινήσουν οι καινούριες. Για την συνέχεια μπορούμε μόνο να ελπίζουμε.