Με πρωτοβουλία του Πνευματικού Κέντρου Βιάννου “Περικλής Βλαχάκης” και του Ορειβατικού Συλλόγου Ηρακλείου, τελέστηκε τρισάγιο στη μνήμη τους στο εκκλησάκι της Παναγίας της Λυγιώτισσας, στο οποίο παρευρέθηκε πλήθος κόσμου, πεζοπόρων και ντόπιων κατοίκων, χάρη στη μεγάλη ανταπόκριση όλων των πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής.
Στην εκδήλωση περευρέθηκε ο Δήμαρχος Βιάννου κ. Παύλος Μπαριτάκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων του Ολοκαυτώματος κ. Αριστομένης Συγγελάκης και ο κ. Αριστομένης Συγγελάκης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και έστειλαν χαιρετισμό οι βουλευτές Νίκος Ηγουμενίδης και Σωκράτης Βαρδάκης.
Παρευρέθηκαν και δύο από τα αδέρφια της οικογένειας Βερβελάκη, Νίκος και Καλλιόπη Βερβελάκη, που επέζησαν και ευχαρίστησαν τους παρισταμένους για την τιμή που έγινε στα αδέρφια τους. Η παρουσία επίσης του ιδρυτή του μουσείου “Λυχνοστάτης” κ. Γιώργου Μαρκάκη προσέδωσε στην εκδήλωση μια ιδιαίτερη χροιά, αφού μίλησε για την απήχηση που είχε η θυσία των αδερφών Βερβελάκη στη συλλογική συνείδηση μέσα από ένα έργο του λαϊκού ξυλογλύπτη Μανώλη Περράκη από τους Τουρτούλους Σητείας, με τίτλο “Tο δράμα ενός πατέρα”, όπου ο καλλιτέχνης αποτύπωνε το αίσθημά του γι’ αυτή την ιστορία 25 χρόνια πριν.
Ο υπεύθυνος της εκδρομής του Ορειβατικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Στέλιος Μπαρμπαγαδάκης και η Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Βιάννου “Περικλής Βλαχάκης” κ. Μαρία Χρηστάκη, αφού εξιστόρησαν τα γεγονότα αυτής της τόσο λίγο γνωστής ιστορίας, τόνισαν τη σημασία της θυσίας των αδερφών Βερβελάκη σήμερα και τη σπουδαιότητα της ιστορικής μνήμης και συνέχειας. «Αυτή η εικόνα με τα τρία κορμάκια φορτωμένα έπρεπε τουλάχιστον να κοσμήσει την είσοδο του μουσείου, αλλά και να προβάλλεται όχι μόνο στους υποστηρικτές του Ρίχτερ ,που παρουσίασε σαν ιππότες τους φονιάδες, αλλά κυρίως σε όσους κουνάνε το δάχτυλο στη χώρα μας ξεχνώντας τις περγαμηνές των προγόνων τους. Για μένα αυτά τα άγουρα παιδάκια αντιστάθηκαν και νίκησαν το Φασισμό. Ήταν οι πιο μικροί και οι πιο αποτελεσματικοί ήρωες της Αντίστασης. Αυτή την κληρονομιά μας άφησαν και είναι στο χέρι μας να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες τους», ανέφερε σχετικά ο κ. Μπαρμπαγαδάκης.
Ενώ η κ. Χρηστάκη τόνισε μεταξύ άλλων: «Τα τρία μικρά παιδιά σήκωσαν στις μικρές τους πλάτες την περηφάνια αυτού του λαού, δεν φοβήθηκαν, δεν τρόμαξαν, δεν δείλιασαν μπροστά στην ξιφολόγχη και τις σφαίρες, που έσκισαν τα κορμάκια τους. Έπαιξαν κρυφτό με τη ζωή και το θάνατο σα να ήταν μια καθημερινή μέρα στην αυλή του σχολείου.
Έγιναν φρικαλεότητες, χάθηκαν πολλές ζωές, κάηκαν χωριά, γκρεμνίστηκαν σπίτια, χάθηκαν περιουσίες, ένα όμως δεν χάθηκε: η αξιοπρέπεια αυτού του λαού, που αφού συνήλθε από το σοκ της φρίκης, σαν το λαβωμένο ζώο, έγλειψε τις πληγές του, ανασκουμπώθηκε, έχτισε ξανά τα σπίτια του, στη θέση των παλιών, έφτιαξαν τις ζωές τους, καλλιέργησαν τις περιουσίες τους, ανέθρεψαν και σπούδασαν τα παιδιά τους. Ποτέ δεν θεώρησαν τον εαυτό τους θύμα, δεν κλάφτηκαν, δεν έσκυψαν, δεν παρακάλεσαν. Με περισσή αξιοπρέπεια ζήτησαν και ζητούν ακόμη δικαίωση. Ζητούν από τον κατακτητή να παραδεχτεί τα εγκλήματα του, να ζητήσει συγνώμη και να πληρώσει για τις καταστροφές που προκάλεσε.
Τα παιδιά αυτά ζητούν να μην ξεχάσουμε την ιστορία μας, ούτε να τη συμπυκνώσουμε κάτω από ένα τίτλο. Κάθε στιγμή της, κάθε γεγονός από τα δεκάδες που συνέβησαν τις μαύρες μέρες του Σεπτέμβρη, να βγει από τα βάθη της μνήμης και να γίνει γνωστό σε όλους, σε τοπικό, εθνικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι φρικαλεότητες και τα εγκλήματα του ναζισμού δεν πρέπει να ξεχνιώνται. Το σημερινό Γερμανικό Κράτος απέδειξε ότι συνεχίζει να κρατά την ίδια πολιτική απέναντι στους λαούς της Ευρώπης. Το σημερινό Γερμανικό Κράτος αποδεικνύεται από τη συμπεριφορά του ότι δεν είναι κράτος δικαίου και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Η θέληση κάποιων, να τοποθετήσουν ναζιστικά σύμβολα λίγα χιλιόμετρα απο την Κάντανο είναι μια προκλητικότητα που δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη. Σήμερα διεκδικεί από την Ελλάδα να δώσει, Τα δικά της τα χρέη πότε θα τα πληρώσει, πότε θα ζητήσει συγνώμη από τον ελληνικό λαό για τα δεινά που υπέστη;
Η υπερηφάνεια και η αξιοπρέπεια είναι τα όπλα μας, μ΄ αυτήν πορευτήκαμε σε όλη την ιστορία μας και μ΄ αυτήν θα συνεχίσουμε, για να μπορέσουν αυτά τα παιδιά αλλά και όλοι οι νεκροί που έπεσαν τις μαύρες μέρες του Σεπτέμβρη του ’43, σ’ αυτά τα βουνά που μας κοιτούν τριγύρω να βρουν ανάπαυση.» Ας είναι Αιωνία η μνήμη τους!!!! Τέλος δεσμεύτηκαν όλοι οι επίσημοι φορείς της εκδήλωσης ότι θα προσπαθήσουν με κάθε τρόπο η θυσία αυτή να γίνει ευρύτερα γνωστή και να καθιερωθεί μια τελετή μνήμης στο μέλλον.
Πηγή: ekriti.gr