Μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς οι παραδοσιακοί ανεμόμυλοι του Λασιθίου

7:11 π.μ. - Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2016
07:11 π.μ. - Τετ, 16/11/2016
Image: Μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς οι παραδοσιακοί ανεμόμυλοι του Λασιθίου

Τις προϋποθέσεις για το χαρακτηρισμό των παραδοσιακών ανεμόμυλων ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO, διερευνούν ο δήμος Οροπεδίου Λασιθίου και τα υπουργεία Εξωτερικών και Υποδομών.

Σε συνάντηση που είχε στην Αθήνα ο δήμαρχος Οροπεδίου Γιάννης Στεφανάκης με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Γιώργο Δέδε και τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού, Δημήτρη Πλευράκη συζητήθηκε η κατασκευή νέου αρδευτικού στο δήμο, όπως επίσης και η αποκατάσταση-παγκόσμια προβολή των παραδοσιακών ανεμόμυλων. 
 
Όπως ανακοίνωσε, απόψε ο δήμος Οροπεδίου συμφωνήθηκε να συσταθεί άμεσα ομάδα μελέτης από τη γενική γραμματεία του υπουργείου Υποδομών σχετικά με την αποκατάσταση και αξιοποίηση των ανεμόμυλων στο οροπέδιο Λασιθίου, ενώ από την πλευρά του ο κ. Πλευράκης επεσήμανε ότι θα ξεκινήσουν άμεσα οι προβλεπόμενες ενέργειες, ώστε οι παραδοσιακοί ανεμόμυλοι να χαρακτηριστούν μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO. 
 
Υπενθυμίζεται ότι η πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO κ. Τζιτζικώστα είχε επισκεφθεί το φετινό καλοκαίρι το οροπέδιο Λασιθίου και έπειτα από ξενάγηση, είχε δηλώσει εντυπωσιασμένη και είχε χαρακτηρίσει ως μοναδικής ομορφιάς το τοπίο με τους ανεμόμυλους στην περιοχή. 
 
Ο δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης εξέφρασε την ικανοποίηση του από τη συνάντηση, ενώ δήμος, υπουργείο Υποδομών, και ΥΠΕΞ ξεκινούν άμεση συνεργασία για τις απαιτούμενες διαδικασίες, ώστε να υποβληθεί το σχετικό αίτημα προς την UNESCO για τους παραδοσιακούς ανεμόμυλους.
 
Τέλος για το αρδευτικό, αναπτυξιακό έργο που ήδη έχει εξαγγελθεί, ο κ. Δέδες επεσήμανε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία των αποζημιώσεων στους δικαιούχους ύψους 3.000.000 ευρώ, ενώ τον ερχόμενο Μάρτιο αναμένεται η δημοπράτηση του έργου.

tanea.gr