Μ.Μαστοράκης: Περί εγκυρότητας και νομιμότητας...

7:35 μ.μ. - Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2024
07:02 μ.μ. - Πέμ, 22/35/2024
Image: Μ.Μαστοράκης: Περί εγκυρότητας και νομιμότητας...

Η απάντηση στην παρέμβαση Πανταζή

Προς ΗΧΩ fm    

Χθες, ανταποκρίθηκα στην παράκλησή σας να μιλήσω στον σταθμό σας, σχετικά με τις παραλιακές πέργκολες, ένα πραγματικά φλέγον τοπικό μας θέμα.

Όμως, αμέσως μετά, την εκπομπή έκλεισε (!) συμπολίτης δημοτικός σύμβουλος, λέγοντας διάφορα, στα οποία αναγκάζομαι να αναφερθώ:

1. Η σχετική κανονιστική απόφαση του 2007, κρίθηκε αρμοδίως νόμιμη. Τελεία. Τα πρωτόκολλα κατεδάφισης και οι δικαστικές αποφάσεις σε αιτήματα αναστολής, δεν αναφέρονται  στη νομιμότητα της απόφασής μας, όπως νομίζει ο παραπάνω δημοτ. σύμβουλος, αλλά στη νομιμότητα των κατασκευών

.2. Η απόφασή μας αυτή πάρθηκε, με Δήμαρχο τον υπογράφοντα και Πρόεδρο Δημοτ. Συμβουλίου τον Νίκο Κοϊνά, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αυθαιρεσία που επικρατούσε, με θλιβερό λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα για την παραλία μας. Αφού πάρθηκε, όπως νομίζει ο παραπάνω, για να προσθέσει προβλήματα, όφειλε από τότε να εκφράσει την απαξιωτική άποψή του, μαζί με τη σχετική εναλλακτική πρότασή του.

3. Το Ελεγκτικό Συνέδριο, για το οποίο ο παραπάνω νομίζει ότι συνδέεται με τη διαδικασία έγκρισης ή μη της απόφασης, δεν είχε απολύτως καμμία σχέση με την υπόθεση.

4. Δεν υπήρξε καμμία αναδίπλωση εκ μέρους της Επιτροπής, όπως νομίζει ο παραπάνω. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση δεν έκρινε σύννομη την απόφαση και, η Επιτροπή του άρθρου 152 του Ν.3463/06, στην οποία προσέφυγα ως Δήμαρχος, την έκρινε σύννομη.

5. Η νομική άποψη του παραπάνω περί του ότι η απόφαση κρίθηκε όχι νόμιμη αλλά έγκυρη, δεν είναι πολύ κατανοητή -- τι άλλο να πω...

6. Η απόφαση του Δήμου τηρήθηκε από τη Δημοτική μας Αρχή και επιβλήθηκαν τα προβλεπόμενα πρόστιμα σε παραβάσεις των όρων της. Αποξήλωση επιβλήθηκε, όπως πρόβλεπε η απόφαση, σε μία ιδιαίτερη περίπτωση μη σύννομης χρήσης του χώρου.

7. Όταν ο Δήμος πάρει την αρμοδιότητα για την παραλία, προφανώς δεν θα μπορεί και να κάνει ό,τι θέλει, χωρίς νομιμότητα, όπως νομίζει ο παραπάνω. Δημοτικό είναι σήμερα και το Πολεοδομικο Γραφείο, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως ο Δήμος μπορεί να κτίσει σε ένα δημοτικό οικόπεδο ό,τι θέλει, πέρα από τον σχετικό Νόμο.

8. Υπερφίαλες φράσεις αφελούς αυτοθαυμασμού, όπως "δεν τιμά κανένα τους" (σ.σ.: η κατάσταση από παλιά μέχρι σήμερα), δεν αντέχει σε κανένα παραπέρα σχολιασμό...7. Δεν είναι απαραίτητο, όπως νομίζει ο παραπάνω, να μιλάμε καθημερινά, ακατάπαυστα, επί παντός του επιστητού, χωρίς να έχουμε και τις απαραίτητες προϋποθέσεις, ιδίως όταν προσβάλλουμε ανθρώπους που χειρίστηκαν για πολλά χρόνια τα θέματα του Τόπου μας με μεράκι, υπευθυνότητα και, όπως πολλοί λένε, με αποτελεσματικότητα.

22/2/24

Ευχαριστώ πολύ Μανώλης Ι. Μαστοράκης