Μ.Καλαϊτζάκης: Εκτός επιδοτήσεων μικρές ξενοδοχειακές μονάδες και καταλύματα

3:26 μ.μ. - Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2023
03:03 μ.μ. - Δευ, 27/26/2023
Image: Μ.Καλαϊτζάκης: Εκτός επιδοτήσεων μικρές ξενοδοχειακές μονάδες και καταλύματα

Άρθρο του Μανώλη Καλαϊτζάκη, Δικηγόρου, Υποψήφιου Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ για τον νομό Λασιθίου, σχετικά με τον αποκλεισμό από τις επιδοτήσεις των μικρών ξενοδοχειακών μονάδων.

Στα πλαίσια της περίφημης ανάπτυξης, η κυβέρνηση της Ν.Δ. εξήγγειλε μια νέα δέσμη δράσεων με την ονομασία «Πράσινη Μετάβαση ΜμΕ» του προγράμματος ΕΣΠΑ «Ανταγωνιστικότητα», που σύμφωνα με την προκήρυξη έχει στόχο την επιχειρησιακή αναβάθμιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας με συνολικό προϋπολογισμό 700 εκατομμύρια ευρώ.

     Ειδικότερα, η δέσμη δράσεων «Πράσινη Μετάβαση ΜμΕ» προκηρύχθηκε στις 07-03-2023 με σκοπό την αξιοποίηση και ανάπτυξη σύγχρονων τεχνολογιών, την αναβάθμιση παραγόμενων προϊόντων και υπηρεσιών σε θέματα ενεργειακής αναβάθμισης, κυκλικής οικονομίας και υιοθέτησης καθαρών πηγών. Η πρώτη δράση «Πράσινη Παραγωγική Επένδυση ΜμΕ» αναφέρεται σε επενδυτικό σχέδιο από 30.000€ - 200.000€ ενώ η δεύτερη «Πράσινος Μετασχηματισμός» από 200.001 - 1.000.000€.     Κατά το διάστημα προκήρυξης του προγράμματος και μέχρι την ενεργοποίηση της πλατφόρμας για την υποβολή προτάσεων, στις 22-03-2023, οι δυνητικοί δικαιούχοι είχαν την δυνατότητα να προχωρήσουν σε συλλογή προσφορών προκειμένου να είναι έτοιμοι για την υποβολή. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η αρχική πρόσκληση είχε ως επιλέξιμο ΚΑΔ (τουρισμός: 55) χωρίς προϋποθέσεις όσον αφορά την κατηγορία του ξενοδοχείου ή καταλύματος (αστέρια ή κλειδιά), αναφέροντας ότι δικαιούχοι είναι υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν τουλάχιστον μία κλεισμένη διαχειριστική χρήση κατά την υποβολή της αίτησης.

     Στις 22-03-2023, ώρα 12:00, άνοιξε η πλατφόρμα για υποβολή των προτάσεων και θα τηρούνταν σειρά προτεραιότητας μέχρι εξάντλησης του συνολικού προϋπολογισμού. Ξαφνικά, την ίδια ημέρα, στις 18:00, αναρτήθηκε τροποποίηση όπου έθετε προϋποθέσεις στον τομέα του τουρισμού: Μετά την ξαφνική τροποποίηση, θα μπορούν πλέον να υποβάλουν προτάσεις μονάχα τα ξενοδοχεία 4 αστέρων και άνω, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια 4 κλειδιών και άνω, αποκλείοντας με αυτόν τον τρόπο τα ξενοδοχεία λιγότερων αστέρων και ενοικιαζόμενα δωμάτια με λιγότερα κλειδιά από 4, που ούτως η άλλως δεν μπορούσαν να υποβάλουν αίτηση ένταξης στον Αναπτυξιακό Νόμο λόγω προϋποθέσεων.

     Με την αιφνιδιαστική τροποποίηση του Υπουργείου Ανάπτυξης, απορρίπτονται πλέον από τις επιδοτήσεις του συγκεκριμένου προγράμματος οι πολύ μικρές και μικρές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και καταλύματα, εισάγοντας για άλλη μια φορά διάκριση υπέρ των μεγαθήριων του χώρου. Δυστυχώς, για άλλη μια φορά η  Ν.Δ., αντί να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που με την σειρά τους στηρίζουν την ελληνική οικονομία καθώς τα έσοδα τους παραμένουν και επενδύονται στην χώρα μας, επιλέγει συνειδητά να κατευθύνει το σύνολο των επιδοτήσεων αποκλειστικά στα μεγαθήρια του τουρισμού! Ενόψει αυτής της κατάφωρης αδικίας που υφίστανται όλοι οι μικροϊδιοκτήτες του τουριστικού κλάδου, το αίτημα για δικαιοσύνη παντού, γίνεται κάθε μέρα και πιο επιτακτικό!

Μανώλης Καλαϊτζάκης

Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω

Υποψήφιος Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Λασιθίου