Μηχάνημα 4 εκατ. ευρώ στο ΠΑΓΝΗ - Πολύτιμο δώρο για τους Κρητικούς

1:28 μ.μ. - Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2019
01:06 μ.μ. - Παρ, 14/28/2019
Image: Μηχάνημα 4 εκατ. ευρώ στο ΠΑΓΝΗ - Πολύτιμο δώρο για τους Κρητικούς

Με το μηχάνημα PET/CT, οι καρκινοπαθείς, κυρίως, γλιτώνουν πλέον τα ψυχοφθόρα και πανάκριβα ταξίδια εκτός Κρήτης

«Σάρκα και οστά» αναμένεται να πάρει εντός ολίγων μηνών ένα αίτημα χρόνων της ιατρικής κοινότητας του νησιού, με τη συνδρομή του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», που δωρίζει στο Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής του ΠΑΓΝΗ το πρώτο στην Κρήτη PET CT (ποζιτρονικό/αξονικό τομογράφο), βήμα θετικό που έρχεται να συμπληρωθεί με τη δημιουργία μονάδας παραγωγής των απαιτούμενων ραδιοφαρμάκων, που θα λειτουργεί στο ΠΑΓΝΗ.
 
Το μηχάνημα, αξίας περίπου 4 εκατομμυρίων ευρώ, αναμένεται να αναβαθμίσει σημαντικά τις υπηρεσίες υγείας στην Κρήτη, απαλλάσσοντας τους ασθενείς από τα ψυχοφθόρα ταξίδια στην Αθήνα, τα οποία αναγκάζονταν να κάνουν προκειμένου να υποβληθούν σε πανάκριβες εξετάσεις που πλέον το ΠΑΓΝΗ, ως νοσοκομείο αναφοράς στη χώρα, θα παρέχει με χαμηλό κόστος για το Δημόσιο.
 
Να σημειωθεί βέβαια πως πρώτη η εφημερίδα «Νέα Κρήτη» με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της είχε αποκαλύψει ότι το πολύτιμο αυτό μηχάνημα - ειδικά για τους καρκινοπαθείς - γνωστό ως PΕΤ/CΤ, επρόκειτο να έρθει στο νησί μας με σκοπό να ανακουφίσει πολλούς ασθενείς, γεγονός που έρχεται τώρα η στιγμή να πραγματοποιηθεί, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ.
 
Το μεγάλο βήμα για την ενίσχυση της υγειονομικής αυτάρκειας της Κρήτης και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας έγινε με την κύρωση από τη Βουλή των Ελλήνων της σύμβασης δωρεάς με το κοινωφελές Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», για την προμήθεια του πρώτου στην Κρήτη PET/CT, όπως και τη δημιουργία μονάδας παραγωγής των απαιτούμενων ραδιοφαρμάκων στο ΠΑΓΝΗ. Στην Κρήτη αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα εγκατεστημένο σύστημα PET/CT, με συνέπεια την αναγκαστική μετακίνηση μεγάλου αριθμού ασθενών στην Αθήνα, προκειμένου να υποβληθούν σε αυτή την εξέταση, με υψηλό οικονομικό και ψυχολογικό κόστος.
 
 
Το σύστημα PET/CT, που θα τοποθετηθεί στο ΠΑΓΝΗ και θα είναι το μοναδικό στην Κρήτη, εκτός από την Ογκολογία, χρησιμοποιείται και σε άλλα ιατρικά πεδία, όπως η Νευρολογία και η Καρδιολογία. Πέρα όμως από τον εξελιγμένο αυτό τομογράφο, στο ΠΑΓΝΗ θα εγκατασταθεί και η μονάδα παραγωγής του ραδιοφαρμάκου που χορηγείται στους ασθενείς πριν την εξέταση, το οποίο μέχρι σήμερα παράγεται σε μία και μόνο ιδιωτική επιχείρηση.
 
«Καταφέραμε το 2019 να έρθει στο νησί μας αυτό το απεικονιστικό σύστημα, το οποίο θα βοηθήσει ουσιαστικά την ποιότητα παρεχόμενης υγείας στην Κρήτη. Οι ασθενείς όλα αυτά τα χρόνια αναγκάζονταν να φεύγουν από την Κρήτη και να πηγαίνουν στην Αθήνα, με όποιο κόστος, όχι μόνο χρημάτων, αλλά και ψυχολογίας, καθότι το μηχάνημα αυτό δεν υπήρχε. Από την άλλη, πολλοί άνθρωποι που έπρεπε να κάνουν αυτή την εξέταση και δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να απευθυνθούν αλλού, δεν την έκαναν, συνεπώς η θεραπεία τους συνεχιζόταν με τις κλασικές μεθόδους που υπήρχαν στην Κρήτη», είπε η διευθύντρια του Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής του ΠΑΓΝΗ Σοφία Κουκουράκη.
 
«Πρόκειται ουσιαστικά για δύο ιατρικά μηχανήματα σε ένα, πολύ σημαντικά, με τα οποία μπορούμε να έχουμε πιο σωστή και ακριβή διάγνωση, αλλά και σταδιοποίηση της νόσου, διότι το μηχάνημα μπορεί να εντοπίσει εάν μια βλάβη είναι κακοήθεια ή όχι. Παράλληλα, μας δίνει πολύ καλές πληροφορίες για το τι θεραπεία θα κάνουμε στον εκάστοτε ασθενή. Θα παράγουμε το φάρμακό μας και θα το χορηγούμε στον ασθενή μας. Από άποψη κόστους, εάν αγοράζαμε το ραδιοφάρμακο, ανέρχεται περίπου στα 460 ευρώ το άτομο. Το κόστος παραγωγής από το συγκεκριμένο σύστημα, το κυκλοτρόνιο, θα είναι περίπου 600 ευρώ ημερησίως για 25 άτομα. Οπότε καταλαβαίνουμε αμέσως πόσο μειώνεται η δαπάνη για το κράτος», πρόσθεσε η ίδια.
 
«Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη, όχι μόνο για την ιατρική κοινότητα, αλλά και για τον ασθενή, τον πολίτη του νησιού, στον οποίο με τα μηχανήματα αυτά θα δοθεί καλύτερη διάγνωση από το νησί του, την Κρήτη», τόνισε ο διοικητής ΠΑΓΝΗ-Βενιζελείου, Ιωάννης Τασσόπουλος. Αξίζει να τονιστεί πως το επόμενο διάστημα το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» θα προχωρήσει στον διαγωνισμό προμήθειας του εξοπλισμού, ενώ το Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής θα ενισχυθεί με το απαιτούμενο επιπλέον προσωπικό.
 
Δωρεά από τους Lions: Υπερ-καταψύκτης βιολογικού υλικού στην Παιδοαιματολογική
 
Την ίδια ώρα, έναν ολοκαίνουργιο υπερ-καταψύκτη βιολογικού υλικού δώρισαν οι Lions Νοτίου Ελλάδας στην Παιδοαιματολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ, ο οποίος θα αντικαταστήσει το πεπαλαιωμένο μηχάνημα που λειτουργούσε επί 25 χρόνια. Πρόκειται για μια άκρως σημαντική δωρεά ζωής που έκαναν στην Παιδοαιματολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ - τη μοναδική στην Κρήτη - οι Lions Νοτίου Ελλάδας, αντικαθιστώντας έτσι τον παλιό καταψύκτη βιολογικού υλικού με ένα νέο, τελευταίας τεχνολογίας.
 
Μέλη των Λεσχών Lions, μάλιστα, επισκέφτηκαν την κλινική, όπου σε μια σεμνή αλλά ουσιαστική τελετή παραδόθηκε το μηχάνημα, που συμβάλλει καθοριστικά στα προγράμματα θεραπείας των μικρών ασθενών. Ο καταψύκτης διατηρεί σε θερμοκρασία μείον 80 βαθμών Κελσίου κύτταρα νωτιαίου μυελού που λαμβάνονται από τους ίδιους τους ασθενείς, για να μπορούν να ακολουθούν έπειτα πιο αποτελεσματικά προγράμματα χημειοθεραπείας.
 
 
neakriti.gr