Μιχαλάκης: Έρχεται η καταστροφή για τους παραγωγούς λαϊκών αγορών

12:45 μ.μ. - Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2020
12:03 μ.μ. - Δευ, 23/45/2020
Image: Μιχαλάκης: Έρχεται η καταστροφή για τους παραγωγούς λαϊκών αγορών

Σοβαρές επιπτώσεις από την απαγόρευση συμμετοχής παραγωγών σε λαϊκές εκτός της περιφέρειας τους

Τα πάνω κάτω στη λειτουργία των λαϊκών αγορών έχουν φέρει τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό. Η απαγόρευση λειτουργίας των λαϊκών αγορών το περασμένο Σάββατο βρήκε απροετοίμαστους τους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων που είχαν ήδη τα προϊόντα στα φορτηγά τους κομμένα προς πώληση. Ενώ παράλληλα είχαν και στοκ στις αποθήκες τους λόγω σαββατοκύριακου. Τα προϊόντα αυτά έμειναν απούλητα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον παραγωγό, τονίζει μιλώντας στον Ηχώ 99,8 ο πρώην πρόεδρος του συλλόγου παραγωγών λαϊκών αγορών Λασιθίου κ. Μανώλης Μιχαλάκης. Σημειώνει δε ότι η κίνηση στις λαϊκές αγορές έχει μειωθεί σημαντικά και αυτό εκτιμάται ότι θα φανεί και στα σούπερ μάρκετ μετά την απαγόρευση της μετακίνησης.

Η νομοθεσία πρόσθεσε, αλλάζει συνεχώς και ένα τελευταίο μέτρο που αφορά την λειτουργία των λαϊκών αγορών είναι η συμμετοχή του παραγωγού, μόνο, σε λαϊκές της περιφέρειάς του. Αυτό σημαίνει ότι ως παραγωγοί από την Κρήτη, από την Ιεράπετρα στην προκειμένη περίπτωση, που πηγαίνουμε πχ στις λαϊκές της Αθήνας πλέον δεν θα μπορούμε γιατί δεν επιτρέπεται. Αυτό συνεπάγεται ότι στις λαϊκές της Αθήνας θα υπάρχουν παραγωγοί από Μαραθώνα και Μέγαρα. Οι οποίοι θα προμηθεύονται προϊόντα από άλλες περιοχές για να ανταπεξέλθουν στη ζήτηση, θα τα βαφτίζουν ως προϊόντα Μαραθώνα , θα τα έχουν αγοράσει όμως από την Κρήτη για παράδειγμα ή από αλλού.

Αυτό δεν θα πρέπει να επιτραπεί και το Υπουργείο πρέπει να εξετάσει το θέμα. Όπως επίσης από το Υπουργείο πρέπει να οριστεί ελάχιστη τιμή κόστους για κάθε προϊόν και να καθοριστεί ανώτερη τιμή λιανικής πώλησης στα ράφια για να αποφευχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας, τόνισε ανάμεσα σε άλλα ο κ. Μιχαλάκης.