Μηνιαίες οι ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών

8:25 π.μ. - Πέμπτη, 12 Μαΐου 2016
08:05 π.μ. - Πέμ, 12/25/2016
Image: Μηνιαίες οι ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών

Σενάρια για να σπάσει τη διπλή επιβάρυνση σε δόσεις εξετάζει το υπουργείο Εργασίας

Αντιμέτωποι με μεγάλες ανατροπές, όχι μόνο στο ύψος, αλλά και στο χρονοδιάγραμμα καταβολής των ασφαλιστικών τους εισφορών, θα βρεθούν, όπως όλα δείχνουν, από το νέο έτος οι αγρότες.
 
Η ειδική επιτροπή, που έχει συστήσει το υπουργείο Εργασίας για τη «μετάβαση» στον νέο Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, φαίνεται να προκρίνει το σενάριο των μηνιαίων εισφορών για τους επαγγελματίες του αγροτικού τομέα, όπως, δηλαδή, θα ισχύσει και για τους υπόλοιπους ασφαλισμένους (μισθωτούς, ελεύθερους επαγγεματίες). Η «λύση» αυτή προβάλλεται από το υπουργείο περίπου ως μονόδρομος, προκειμένου ο ΕΦΚΑ να μην μπει με το… αριστερό στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του. Σε αντίθετη περίπτωση, μάλιστα, σύμφωνα με τις σχετικές διαρροές, εκφράζονται φόβοι, ακόμα και για καθυστερήσεις στην καταβολή των συντάξεων.
 
Εφόσον οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν, οι αγρότες θα κληθούν να καταβάλουν υπέρογκα ποσά, μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Κι αυτό, γιατί, μέχρι τον Ιούνιο του 2017, θα πρέπει ταυτόχρονα να πληρωθούν και οι εξαμηνιαίες εισφορές, που αντιστοιχούν στο δεύτερο εξάμηνο του 2016.
 
Προκειμένου να αποφευχθούν τα… εγκεφαλικά,  αλλά και να αποτραπεί ένα νέο «κύμα» απλήρωτων εισφορών, το οποίο θα έθετε με το «καλημέρα» ζήτημα βιωσιμότητας για τον ΕΦΚΑ, στο υπουργείο Εργασίας έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται διάφορα σενάρια επιμερισμού της διπλής επιβάρυνσης. Ένα από αυτά, όπως πληροφορείται η «ΥΧ», προβλέπει εξόφληση των εισφορών του δεύτερου εξαμήνου του 2016, σε 12 μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2017.
 
Αξίζει να σημειωθεί, εδώ, ότι στην αρχική μορφή του νομοσχεδίου Κατρούγκαλου, γινόταν λόγος για αλλαγή του χρόνου πληρωμής των εισφορών των αγροτών, από έξι σε τρεις μήνες. Στο τελικό σχέδιο, ωστόσο, που ψηφίστηκε την περασμένη άνοιξη από τη Βουλή, η σχετική διάταξη απαλείφθηκε, με αποτέλεσμα η διευθέτηση του ζητήματος να παραπέμπεται σε απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

ypaithros.gr