«Ας κρατάμε μικρό καλάθι για λύση στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων». Αυτό τονίζουν παράγοντες που κινούνται στο χώρο της ελληνικής διπλωματίας διαψεύδοντας όσους πιστεύουν ότι έχει ήδη υπάρξει συμφωνία με τους Σκοπιανούς και θα έρθει σύντομα στη Βουλή.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, «υπάρχουν πολλά ζητήματα ανοικτά και πολλές υποθέσεις που προκαλούν τριβές μεταξύ των δύο πλευρών. Γίνονται προσπάθειες για να υπάρξει σύγκλιση σε βασικά σημεία, όμως, οι διαφορές είναι πολλές».
Αν γίνουν βήματα προόδου τις επόμενες ημέρες τότε μπορεί να σταλεί στα Σκόπια ένα σχέδιο ή να το μεταφέρει ο ίδιος ο Νίκος Κοτζιάς στο ταξίδι που θα κάνει, πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα.
Άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για έντονες προστριβές εντός των Σκοπίων, παρά τη μετριοπαθή στάση που επιχειρεί να εμφανίσει ο Ζόραν Ζάεφ. Το επικοινωνιακό μπαράζ του πρωθυπουργού, με συνεχείς συνεντεύξεις όπου προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στους «σκληρούς» της χώρας του και στους προοδευτικούς, δεν αρκεί για να άρει τις αντιδράσεις που υπάρχουν. «Πώς θα ξεπεράσει τις αντιρρήσεις του Ντιμιτρόφ», λένε χαρακτηριστικά όσοι γνωρίζουν κι επισημαίνουν με νόημα: «Οι πρόσφατες συναντήσεις του κ. Κοτζιά με τον κ. Ντιμιτρόφ και τον Μάθιου Νίμιτς ήταν σχεδόν… καταστροφικές. Δεν μπορεί ο Σκοπιανος πρωθυπουργός να δεχθεί τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη δεν έχει κλείσει ούτε το όνομα, παρ’ ότι επικρατέστερο θεωρείται το Gorna (άνω) Macedonia.
Στα εμπόδια που τίθενται, πάντως, είναι και οι συχνές αναφορές του κ. Ζάεφ στο Σύνταγμα των Σκοπίων κι ότι αυτό δεν θα αλλάξει διότι δεν υπάρχουν αλυτρωτισμοί ούτε εδαφικές διεκδικήσεις. Ένα σημείο, πάντως, που δύσκολα μπορεί να περάσει κι εδώ στην Ελλάδα, ακόμη κι αν γίνει αποδεκτό το όνομα.
Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του κ. Κοτζιά για το θέμα.
Ερωτηθείς αν τον προβληματίζει η πρόσφατη δήλωση του Ζόραν Ζάεφ, ότι τυχόν απαλοιφή αλυτρωτικών αναφορών στο Σύνταγμα της γείτονα χώρας θα μπορούσε να επανέλθει σε ένα μεταγενέστερο στάδιο, ο Νίκος Κοτζιάς απάντησε: «Όχι, αλλά νομίζω ότι όποιος κάνει συμφωνία, δεν την αμφισβητεί πριν την κάνει. Φροντίζει και στηρίζει τη διατήρηση και την υλοποίησή της».
Πηγή: in.gr