Μικρά περιθώρια αφήνει ο Βορίδης για πρόσθετες ενισχύσεις που ζητούν οι παραγωγοί της Κρήτης

2:53 μ.μ. - Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2020
02:10 μ.μ. - Πέμ, 15/53/2020
Image: Μικρά περιθώρια αφήνει ο Βορίδης για πρόσθετες ενισχύσεις που ζητούν οι παραγωγοί της Κρήτης

Την άμεση ανταπόκριση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, προκάλεσε η επιστολή που συνυπογράφουν τέσσερις αγροτικοί σύλλογοι απ’ όλη την Κρήτη

Την άμεση ανταπόκριση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, προκάλεσε η επιστολή που συνυπογράφουν τέσσερις αγροτικοί σύλλογοι απ’ όλη την Κρήτη συζητώντας επιπλέον επιχορηγήσεις για τις ζημιές που υπέστησαν τα θερμοκηπιακά κηπευτικά προϊόντα λόγω κοροναϊού, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Γιάννη Ζωράκη από την εφημερίδα "Πατρίδα".

Οι αγροτικοί σύλλογοι θεωρούν πως τα χρήματα που ανακοίνωσε ο Υπουργός είναι πολύ λιγότερα από τις πραγματικές καταστροφές, ενώ τονίζουν πως αν δεν υπάρξει μια ελάχιστη ενίσχυση της τάξεως των 30 εκατομμυρίων ευρώ, δεν θα μπορέσουν να στηρίξουν ούτε καν την παραγωγική διαδικασία για να μπορέσουν να στηρίξουν την παραγωγή.

Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Μάκης Βορίδης είχε ανακοινώσει από την Ιεράπετρα ενισχύσεις της τάξεως των 540 ευρώ ανά στρέμμα για την τομάτα, των 240 ευρώ ανά στρέμμα για το αγγούρι και των 300 ευρώ ανά στρέμμα για τη μελιτζάνα, σε σχέση με τις καταστροφές Φεβρουαρίου – Μαρτίου, λόγω κοροναϊού.

Οι ανακοινώσεις του Υπουργού αφορούσαν στο σύνολο της χώρας, ωστόσο είναι κοινός τόπος για όσους γνωρίζουν την αγροτική παραγωγή ανά την Ελλάδα, πως η συντριπτική αν όχι η καθολική παραγωγή σε αγγούρι, τομάτα και μελιτζάνα θερμοκηπίου εκείνους τους μήνες, πραγματοποιείται στην Κρήτη.

Παρ’ όλα αυτά οι παραγωγοί αισθάνθηκαν πως υπήρξε μια αναντιστοιχία λόγων και έργων του Υπουργού, ο οποίος και ανακοίνωσε επίσης επιχορηγήσεις της τάξεως των περίπου 30 ευρώ ανά στρέμμα για την ελιά που δεν έχουν έρθει ακόμα.

Η αγανάκτηση των αγροτών κινητοποίησε άμεσα τον Υπουργό, ο οποίος και επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου, σύμφωνα με πληροφορίες της «Πατρίδας», τον οποίο και ενημέρωσε πως μπορεί ενδεχομένως να επανεξετάσει το θέμα, σε μια συνάντηση στην Αθήνα.

Με βάση τις ισχύουσες πληροφορίες του ρεπορτάζ, ο Υπουργός προγραμματίζει να δεχθεί τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου στο Υπουργείο την ερχόμενη εβδομάδα, ωστόσο φαίνεται πως ήδη έχει ξεκαθαρίσει ότι οι δυνατότητες που υπάρχουν για περαιτέρω ενισχύσεις δεν είναι τόσο μεγάλες όσο φαντάζονται ή διεκδικούν οι παραγωγοί της Κρήτης. Μπορεί ωστόσο να εξεταστεί κάποια πιθανότητα μικρών αυξήσεων ανά στρέμμα, εφόσον υπάρχουν υπόλοιπα από τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς άλλες δυνατότητες είναι αδύνατο να προκύψουν.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η καλή προαίρεση του Υπουργού, αλλά και οι επισκέψεις του στην Κρήτη υποδηλώνουν πως υπάρχει πλέον ενδιαφέρον και για την περιοχή, προκειμένου να δοθούν κάποιες ενισχύσεις και να μπορέσει να επιβιώσει με κάποιο τρόπο ο κλάδος, ο οποίος είναι γεγονός ότι ειδικότερα εν μέσω κοροναϊού δέχθηκε σοβαρά πλήγματα.

agro24.gr