Σε ένα ισχυρό και αποτελεσματικό φάρμακο στη μάχη κατά του σακχαρώδους διαβήτη και της νοσογόνου παχυσαρκίας αναδεικνύεται μια νέα χειρουργική μέθοδος που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά πριν από λίγα χρόνια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.
Πρόκειται για την «επιμήκη γαστρεκτομή με νηστιδοειλεϊκη αναστόμωση» που από το 2011 που ξεκίνησε να εφαρμόζεται από την ομάδα του καθηγητή Χειρουργικής Ιωάννη Μελισσά έχει δώσει πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα απαλλάσσοντας δεκάδες ασθενείς από το βάσανο του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 αλλά και τη νόσο της παχυσαρκίας.
Η συγκεκριμένη μέθοδος αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της παγκόσμιας συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί στο Νέο Δελχί στην Ινδία από 22 έως 24 Μαρτίου με θέμα την καταγραφή και κωδικοποίηση των εγχειρήσεων που θεραπεύουν τον σακχαρώδη διαβήτη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στα χρόνια που εφαρμόζεται η εν λόγω χειρουργική μέθοδος έχει ήδη αναγνωριστεί από τους διαβητολόγους ως μια δυνατότητα παρέμβασης σε περιπτώσεις που τα φάρμακα αποδεικνύονται αναποτελεσματικά.
Μιλώντας στα «Χανιώτικα Νέα» ο καθηγητής χειρουργικής Ιωάννης Μελισσάς εξήγησε ότι ουσιαστικά με τη χειρουργική επέμβαση επιτυγχάνεται η ταχύτερη μεταφορά του φαγητού προς το τελευταίο τμήμα του λεπτού εντέρου, διεγείροντας με αυτό τον τρόπο την παραγωγή ορμονών από το έντερο, που στη συνέχεια «μαστιγώνουν» το πάγκρεας, εκείνο παράγει περισσότερη ινσουλίνη κι έτσι ρυθμίζεται το σάκχαρο.
«Στην επέμβαση υπολογίζουμε πόσο μήκος λεπτού εντέρου θα αφήσουμε και ενώνουμε 2 τμήματα του λεπτού εντέρου, αναγκάζοντας το φαγητό να περάσει πολύ γρήγορα προς το τελικό τμήμα του παχέος εντέρου. Όταν η επέμβαση γίνει σωστά, ξέρουμε ότι δεν υπάρχουν ανεπιθύμητες ενέργειες κι ότι το φαγητό θα απορροφάται κανονικά και δεν θα κάνει υποθρεψία», σημείωσε και πρόσθεσε ότι, όπως έχει δείξει η εμπειρία, ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 μετά την εγχείρηση σταμάτησαν να παίρνουν φάρμακα και ινσουλίνη. Ο κ. Μελισσάς διευκρίνισε σχετικά ότι η μέθοδος αυτή συνίσταται σε διαβητικούς τύπου 2, υπέρβαρους ή παχύσαρκους, που δεν έχει ακόμα εξαντληθεί τελείως το πάγκρεάς τους.
«Αυτό σημαίνει ότι κάνουμε εξετάσεις εργαστηριακές για να ξέρουμε αν το πάγκρεας έχει εφεδρείες ούτως ώστε αν το “μαστιγώσουμε” με ορμόνες που παράγει ο οργανισμός να μπορεί να αντεπεξέλθει και να παράγει ινσουλίνη», τόνισε ο κ. Μελισσάς.
Όπως εξήγησε ο γιατρός η συγκεκριμένη χειρουργική μέθοδος μετά την Κρήτη έχει εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες όπως η Τουρκία, η Κίνα και η Αίγυπτος, ενώ έχουν υπάρξει σχετικές δημοσιεύσεις σε επιστημονικά – ιατρικά περιοδικά.
Σε ό,τι αφορά το ρίσκο για την υγεία του ασθενή, ο κ. Μελισσάς τόνισε ότι αυτό χαρακτηρίζεται χαμηλό καθώς «υπολογίζεται ότι είναι περίπου το ρίσκο που παίρνει κάποιος όταν πάει να βγάλει τη χολή του, δηλαδή είναι πολύ χαμηλή η θνητότητα και η νοσηρότητα των εγχειρήσεων αυτών».
Διπλό όφελος
Ιδιαίτερα σημαντικό, πάντως, είναι ότι η χειρουργική μέθοδος που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Κρήτη δίνει λύση σε δύο σοβαρές ασθένειες που βασανίζουν εκατομμύρια ανθρώπους.
Πιο συγκεκριμένα ο σακχαρώδης διαβήτης ευθύνεται όχι μόνο για τη μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης και για την πρόκληση βλαβών σε όλα τα συστήματα του οργανισμού, αλλά αποτελεί και μια νόσο που η αντιμετώπιση των επιπλοκών της και η φαρμακευτική αγωγή επιβαρύνουν σοβαρά από οικονομικής άποψης το εθνικό σύστημα υγείας αφού υπολογίζεται ότι μόνο στην Ελλάδα ο αριθμός των ασθενών ξεπερνάει το 1,1 εκατομμύριο.
Η δε νοσογόνος παχυσαρκία θεωρείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως σύγχρονη μάστιγα, με την Κρήτη να αναδεικνύεται τα τελευταία χρόνια αρνητική πρωταγωνίστρια αφού όπως έχει διαπιστωθεί από σχετικές έρευνες τα Κρητικόπουλα είναι από τα πιο παχύσαρκα παιδιά στην Ελλάδα.