Μια άλλη πρόταση λίγο πριν τις μπουλντόζες για το παραλιακό μέτωπο της Ιεράπετρας
Μιλούν στον Ηχώ 99,8 ο Α. Πανταζής, ο Εμμ. Μιχελαράκης και ο Δ. Τρικοίλης
Για το ζήτημα των κατεδαφίσεων των αυθαιρέτων κατεσκευών στο παραλιακό μέτωπο της Ιεράπετρας, μίλησαν στην πρωινή εκπομπή του Ηχώ 99,8 ο Α. Πανταζής, Μέλος της παράταξης "Δήμος Ιεράπετρας - Προοπτική για το μέλλον", ο Εμμ. Μιχελαράκης, πρόεδρος του συλλόγου Καφέ Εστίασης Ιεράπετρας και ο Δ. Τρικοίλης, καταστηματάρχης της πόλης.
Μια νέα ενδιαφέρουσα πρόταση αναφορικά με το θέμα των κατεδαφίσεων των αυθαίρετων κατασκευών, πρότεινε από την συχνότητα του Ηχώ 99,8 ο κ. Πανταζής.
Καταρχάς, οι καταστηματάρχες έχουν αποφασίσει να διεκδικήσουν άλλη μια παράταση προκειμένου να βρεθεί μια οριστική λύση αυτή την φορά. Θα πρέπει ο σχεδιασμός που θα γίνει να είναι άμεσα εφαρμόσιμος, υπογραμμίζει ο κ. Πανταζής.
Ο κ. Πανταζής προτείνει αφού αποψιλώσουν οι ίδιοι οι επιχειρηματίες τις κατασκευές, να τις τοποθετήσουν σε έναν χώρο που θα τους υποδείξει ο Δήμος μέχρι να έρθει στο λιμενικό ταμείο Ιεράπετρας η ζώνη λιμένος και μετά να επανατοποθετηθούν μέχρι να βρεθεί η χρηματοδότηση για την ανάπλαση. «Το κόστος επανατοποθέτησης είναι μικρότερο συγκριτικά με την αγορά ομπρελών, οι οποίες δεν θα έχουν αντοχή στα καιρικά φαινόμενα». Ο κ. Πανταζής συνεχίζει την πρότασή του λέγοντας πως μόλις βρεθεί η χρηματοδότηση για την ανάπλαση, ο εργολάβος μπορεί να κατεδαφίζει 3 πέργκολες και αφού φτιαχτεί η πρώτη, να κατεδαφίζονται άλλες 3. Με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί η απώλεια στα έσοδα των επιχειρήσεων. Η χρηματοδότηση δεν θα εγκριθεί από το κράτος μέχρι να περάσει η παραλιακή στην δικαιοδοσία του Δήμου.
-
Για το ίδιο θέμα μίλησε και ο κ. Εμμ. Μιχελαράκης, πρόεδρος του συλλόγου της καφεστίασης Ιεράπετρας, ο οποίος μας ενημέρωσε πως οι καταστηματάρχες έχουν απευθυνθεί στην δικηγόρο που ανέλαβε τα ασφαλιστικά μέτρα στην Ελούντα. Η δικηγόρος ζήτησε κάποια έγγραφα για να δει αν τα αιτήματα τους είναι τα ίδια με αυτά των επιχειρηματιών στην Ελούντα. «Πάνω κάτω έχουμε τα ίδια αιτήματα και εμείς με την διαφορά ότι υπάρχει ήδη η μελέτη για την ανάπλαση έτοιμη καθώς και ο φάκελος της εξομοίωσης». Τα έξοδα για τα παράβολα και για την δικηγόρο ανέρχονται στα 1.000 ευρώ ανά κατάστημα. Επιπλέον, ο κ. Μιχελαράκης ανέφερε πως η εξομοίωση είναι εφικτό να γίνει σε δυο εβδομάδες σύμφωνα με τα λεγόμενα του δημάρχου. Όμως για να προχωρήσει η εξομοίωση πρέπει να έχουν προηγηθεί οι κατεδαφίσεις. Και στο ΕΣΠΑ να ενταχθεί το έργο, η χρηματοδότηση θα δοθεί μετά από 2 χρόνια, τόνισε ο πρόεδρος της καφεστίασης.
«Η ανάπλαση θα χρειαστεί πάνω από 3 χρόνια με αποτέλεσμα να σβηστεί η πόλη της Ιεράπετρας από τον τουριστικό χάρτη». Ακόμη, οι επιχειρηματίες βρίσκονται σε επικοινωνία με τον κ. Πλακιωτάκη, Α’ αντιπρόεδρο της Βουλής, και την κ. Σπυριδάκη, η οποία θα καταφθάσει την επόμενη εβδομάδα εδώ μαζί με τον υπουργό οικονομίας.
Υπήρχε μια πρόταση να καλύψει ο Δήμος τα έξοδα των δικτύων, του ηλεκτροφωτισμού και των πατωμάτων μέσω δανείου και να εισπράττει τα μισά κέρδη από τις επιχειρήσεις, καθώς εδώ και πολλά χρόνια ο Δήμος δεν έχει κανένα όφελος από την παραλιακή. Επιπροσθέτως, μπορεί να φτιάξει ο κάθε επιχειρηματίας το δικό του κατάστημα σύμφωνα με τις προδιαγραφές και να μην πληρώνει τέλη τραπεζοκαθισμάτων για 10 χρόνια, πρότεινε ο κ. Μιχελαράκης.
-
Τέλος, ο κ. Δημήτρης Τρικοίλης, καταστηματάρχης στην παραλία, δηλώνει στον Ηχώ 99,8 κουρασμένος με την κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια. «Θέλουμε να πάρουμε μια τελευταία αναβολή. Θα αρχίσουμε να κατεδαφίζουμε μόνοι μας τις πέργκολες τέλος του Οκτώβρη». Ευτυχώς ο Δήμος κάνει μεγάλη προσπάθεια για να λυθεί το πρόβλημα αυτό και ο ίδιος προτείνει να αναλάβουν την ανάπλαση 3 συνεργεία προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα.
-
*εξωτερική φωτογραφία από τις κατεδαφίσεις αυθαίρετων κατασκευών στο Σίσι Λασιθίου