Μητσοτάκης: Αν δώσουν έγκριση οι ειδικοί να ανοίξουμε την 3η δόση και στους 4 μήνες

2:17 μ.μ. - Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου 2021
02:12 μ.μ. - Τετ, 01/17/2021
Image: Μητσοτάκης: Αν δώσουν έγκριση οι ειδικοί να ανοίξουμε την 3η δόση και στους 4 μήνες

Τι είπε ο πρωθυπουργός για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών ηλικίας άνω των 60 ετών

- «Η απόφαση με βασάνισε προσωπικά. Οποιαδήποτε υποχρεωτικότητα μου είναι επι της αρχής δυσκολοχώνευτη. Νιώθω βαρύτερη την ευθύνη για το κοινό καλό και εκείνων που ακόμα δεν το συνειδητοποιούν» εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«Πρωταγωνιστής της συζήτησης είναι η Υγεία. Σήμερα, παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS συζητάμε προτάσεις που κατοχυρώνουν δικαιώματα» είπε ο πρωθυπουργός κατά την έναρξη της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής και πρόσθεσε: «Σήμερα καλούμαστε να ψηφίσουμε κρίσιμη ρύθμιση στην μάχη κατά του κορωνοϊού που μας ταλαιπωρεί εδώ και δύο χρόνια» σχετικά με την θεσμοθέτηση υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 60 ετών.

«Στο πρώτο ζήτημα θα αναφερθώ σε τρεις διατάξεις» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξήγησε

«- Αρχικά επέκταση άυλης συνταγογράφησης και στις αντιρετροϊκές θεραπείες. Με την βοήθεια της επιστήμης το AIDS έχει γίνει διαχειρίσιμη ασθένεια σε χαμηλά επίπεδα ώστε να μην το μεταδίδουν

- Η καθιέρωση δωρεάν αυτοδιαγνωστικών ελέγχων έγκαιρης ενημέρωσης του AIDS που αφορά πιο ευάλωτες ομάδες

- Τέλος μια εκρεμμότητα που έρχεται από παρελθόν και χρειάστηκε χρόνο για να ρυθμιστεί σήμερα από φελελεύθερη κεντροδεξιά κυβέρνησης. Αναφέρομαι στην δυνατότητα τεκνοθεσίας από γονείς οροθετικούς εφόσον λαμβάνουν θεραπεία τους

Πρόκειται για ενέργειες που εναρμονίζουν ώρα μας με την υπόλοιπη ΕΕ. Αίρουν απαράδεκτες διακρίσεις και πολεμούν ξεπερασμένες διακρίσεις. Με αυτόν τον τρόπο τιμούμε στην πράξη την παγκόσμια ημέρα AIDS».

Ο αναγκαίος εμβολιασμός των πολιτών άνω των 60 ετών

«Έρχομαι τώρα στο κυρίαρχο θέμα της επικαιρότητας, στην ουσία της χθεσινής μου απόφασης για αναγκαίο εμβολιασμό των συμπολιτών μας άνω των 60 ετών. Επιμένω στο επίθετο αναγκαίος γιατί το θεωρώ ισχυρότερο από τον όρο υποχρεωτικός. Όχι μόνο γιατί αφορά προστασία πιο ευάλωτων αλλά γιατί αποτρέπει τον κίνδυνο που αυτοί μπορει να προκαλέσουν στους γύρο τους. Αφορά όλη την κοινωνία» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης δεν εκδηλώνεται σε ουδέτερο χρόνο με ορίζοντια εφαρμογή. Έρχεται ενόψει και της ιδιαίτερα ανησυχητικής μετάλλαξης «Ο» και με επικεντρο την συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία. Αυτή που έρχεται πρώτη σε θύματα covid και δυστυχώς τελευταία στην προθυμία να εμβολιαστεί. Αποτελεί κίνηση επίκαιρη και στοχευμένη που διαπερνά η Δικαιοσύνη και αναλογικότητα και αποφασιστικότητα ως αποτέλεσμα πολύμηνης προσπάθειας. Η απόφαση με βασάνισε προσωπικά. Είμαι βαθιά φιλελεύθερος πολιτικός και οποιαδήποτε υποχρεωτικότητα μου είναι επι της αρχής δυσκολοχώνευτη. Όμως εξ αρχής τόνισα ότι νιώθω βαρύτερη την ευθύνη για το κοινό καλό και εκείνων που ακόμα δεν το συνειδητοποιούν. Αντίθετα με κάποιους που άλλοτε αναλάμβαναν το ρίσκο να διασπούν το υγειονομικό μέτωπο, ποροσωπικά αναλαμβάνω το δικό μου και προτιμώ να φανώ πρόσκαιρα αυστηρός αλλά γρήγορα να φανώ υγειονομικά σωστός» ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Γιατί είναι υποχρεωτικό το εμβόλιο στους πιο ηλικιωμένους

«Ακούω τις ενστάσεις και τους προβληματισμούς της κοινωνίας. Και θέλω να απαντήσω σήμερα σε όλες με πραγματικά στοιχεία και χειροπιαστές αποδείξεις» είπε ο πρωθυπουργός και ανέφερε συγκεκριμένα:

«Ερώτηση 1η. Γιατί υποχρεωτικό εμβόλιο στους πιο ηλικιωμένους πολίτες;

Γιατί τα δεδομένα είναι αδυσώπητα. 9 στους 10 που πεθαίνουν σήμερα είναι άνω των 60 ετών. 7 στους 10 διασωληνομένους στην ίδια κατηγορία και πάνω από 8 στους 10 δεν έχουν εμβολιαστεί. Αναντίρρητα είναι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο και αυτοί που καθώς μένουν απροστάτευτοι πολιορκούν το ΕΣΥ στερώντας υπηρεσίας υγείας σε άλλους.

Ερώτηση 2η. Γιατί τώρα; Μήπως έπρεπε πιο γρήγορα;

Γιατί τώρα η απειλή είναι μεγαλύτερη. Δεν γνωρίζουμε τις επιπτώσεις της μετάλλαξης. Γνωρίζουμε όμως πως με το εμβόλιο είμαστε περισσότερο προστατευμένοι. Γνωρίζουμε ότι τον τελευταίο μήνα οι ηλικιωμένοι συμπολίτες μας επέδειξαν μεγαλύτερη απροθυμία σε σχέση με μικρότερες ηλικιακές ομάδες. Τις τελευταίες εβδομάδες κλείστηκαν σχεδόν 4 εκατ νέα ραντεβού. Αλλά από τους 580.000 ανεμβολίαστους ανω των 60 ετών μόνο 70.000 έσπευσαν να κλείσουν ραντεβού.

Σε αυτούς πρέπει να εστιαστεί η δράση μας. Θα επιμείνω στην έννοια «αρχή της αναλογικότητας». Φτάσαμε σε αυτό το βήμα γιατί εξαντλήσαμε όλα τα άλλα ενδιάμεσα στάδια

Ερώτηση 3η. Μήπως είναι συστηρό το μέτρο επιβολής διοικητικού προστίμου 100 ευρώ;

Μόνο το πρόστιμο προσδίδει στη ρύθμιση τον γνήσιο υποχρεωτικό της χαρακτήρα. Είναι αντίτιμο υγείας για ενίσχυση του ΕΣΥ. Μια τελευταία ώθηση για να λάβουν όσοι πρέπει την σωστή απόφαση. Μπορεί κάποιος να μην το καταβάλλει αρκεί να εμβολιαστεί. Το πρόστιμο είναι πολύ μακριά από τα 7.000 ευρώ σε άλλες χώρες ή τα 1.000 αν δεν φοράς μάσκα στην Ιταλία. Θεωρώ ότι είναι αντικίνητρο από την αρρώστια και τον πόνο. Είναι μέτρο που έρχεται μετά από διαρκείς και πολύμηνες προσπάθειες της πολιτείας για αύξηση των εμβολιασμών.

«Αν το εγκρίνουν οι ειδικοί να ανοίξουμε την 3η δόση ενδεχομένως και στους 4 μήνες»

«Ερώτηση 4η. Κάνατε αρκετά προηγουμένως για να καταλήξουμε στο μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού;

Πέραν από την έγκαιρη και δωρεάν εξασφάλιση εμβολίων. Κατ οίκον εμβολιασμοί σε ειδικές ομάδες. Ελεγχόμενη πρόσβαση σε κλειστούς χώρους και είσοδο μόνο σε εμβολιασμένους . Καθιέρωση 3ης δόσης ως προϋπόθεσης πλήρους εμβολιασμού. Πρώτοι στην Ευρώπη εφαρμόσαμε δωρεάν καθολική διάθεση σελφ τεστ. Την ίδια στιγμή αντιμετωπίσαμε χρόνιες παθογένειες πρωτοβάθμιας εντάσσοντας ιδιώτες ιατρούς στο πρόγραμμα εμβολιασμού. Θα κάνουμε την αξιολόγηση της ανταπόκρισης και του ιδιωτικού τομέα που δυστυχώς δεν ήταν επιθυμητή. Πρώτη η χώρα μας άνοιξε την αναμνηστική δόση σε όλους τους ενήλικες πριν αναγνωριστεί από την κοινότητα η σημασία της αναμνηστικής δόσης» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε ότι έχει ζητήσει «από την επιστημονική ομάδα να εξεταστεί η πιθανότητα μείωσης του χρόνου μεταξύ 2ης και 3ης δόσης. Αν μας το εγκρίνουν οι ειδικοί να ανοίξουμε την 3η δόση ενδεχομένως και στους 4 μήνες. Αν δώσει η επιστημονική ομάδα την έγκριση οι επιχειρησιακοί υπεύθυνοι εμβολιαστικού προγράμματος μπορουν να ανταποκριθουν. Υπάρχει εκστρατεία ενημέρωσης προσανατολισμένη στις μεγάλες ηλικίες. Το μήνυμα για δεδομένα εμβολιασμού έχει φτάσει εως τον τελευταίο συμπολίτη μας μέσα από κανάλια κυβέρνησης, ειδικούς, εκκλησία , Δημάρχους πρωτοβάθμιες δομές υγείας και μέσα από τις ιστορίες των ίδιων παθόντων. Των ανεμβολίαστων που βλεπουν τον χάρο κατάματα και όταν ξαναπέρνουν ζώη στα χέρια τους λένε : μακάρι να ήξερα. Υπάρχουν πολλοί που δυστυχώς δεν θα μας πουν την ιστορία τους ποτέ. Εϊναι οι ανεμβολίαστοι που έχασαν την μάχη. Μπορούμε σήμερα πραγματικά να συζητάμε ότι δεν έγινε σωστή ενημέρωση; Ότι δεν κάναμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να ενημερώσουμε τι ισχύει με τον κορωνοϊό; Τι έχετε να προτείνετε;

Αυτή η εκστρατεία μας οδήγησε στα ποσοστά που είμαστε σήμερα 83% ανώ των 60 ετών εμβολιάστηκε. Το 17% στους πολίτες άνω των 60 ετών που δεν έχει εμβολιαστεί είναι μεγάλο ποσοστό. Ας έρθει κάποιος να μου πει ότι για τους 500.000 συμπολίτες μας δεν πρέπει να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να εμβολιαστουν».

Η ανακοίνωση για υποχρεωτικό εμβολιασμό όλων των πολιτών άνω των 60 ετών

«Από τους 580.000 ανεμβολίαστους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών, δυστυχώς μόνο 60.000 έσπευσαν να εμβολιαστούν εντός του μήνα Νοεμβρίου. Και είναι κυρίως οι άνω των 60 οι οποίοι νοσηλεύονται και δυστυχώς πολλοί από αυτούς χάνονται. Και όπως έχουμε πει πολλές φορές, είναι άδικοι θάνατοι» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Τρίτη, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ανακοινώνοντας τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των Ελληνίδων και των Ελλήνων άνω των 60 ετών..

«Στην προστασία, λοιπόν, ακριβώς των συμπολιτών μας, αυτών των συμπολιτών μας, στρέφουμε τώρα την προσοχή μας. Γι’ αυτό το λόγο και ο εμβολιασμός τους καθίσταται στο εξής υποχρεωτικός» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξήγησε: «Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, λοιπόν, άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει έως τις 16 Ιανουαρίου, επαναλαμβάνω 16 Ιανουαρίου, να έχουν κλείσει το ραντεβού τους να κάνουν την πρώτη δόση. Θα έχουν απόλυτη προτεραιότητα στο σύστημα για να εμβολιαστούν πρώτοι. Διαφορετικά, κάθε μήνα θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ το οποίο θα βεβαιώνεται άμεσα από την ΑΑΔΕ. Και με νόμο τα χρήματα αυτά θα συγκεντρώνονται σε ένα ειδικό ταμείο το οποίο θα χρηματοδοτεί τα νοσοκομεία μας».

Δείτε Live:

protothema.gr