Μητσοτάκης: Θα είμαι υποψήφιος βουλευτής στον Έβρο

9:38 π.μ. - Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2023
09:01 π.μ. - Πέμ, 19/38/2023
Image: Μητσοτάκης: Θα είμαι υποψήφιος βουλευτής στον Έβρο

«Εκλογές την άνοιξη που πρακτικά θα έχουμε εξαντλήσει την τετραετία». Πλήρης η ένδεια θέσεων από την αντιπολίτευση. «Υποχρέωση όλων -και της ΑΔΑΕ- να συμμορφώνονται με το νόμο»

«Οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη και ουσιαστικά θα γίνουν σε ένα τέτοιο χρονικό σημείο που πρακτικά θα έχουμε εξαντλήσει την τετραετία. Πάντως, έχουμε ακόμα μήνες μπροστά μας κυβερνητικού έργου». Αυτό τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη τύπου στην Αλεξανδρούπολη, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι μία από τις τρεις περιφέρειες που θα επιλέξει για να είναι υποψήφιος βουλευτής θα είναι η Π.Ε. Έβρου.

Για το θέμα των υποκλοπών και αναφορικά με τη γνωμοδότηση Ντογιάκου, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Δεν είναι δική μας δουλειά να υποδεικνύουμε στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να κινηθεί. Όπως δεν είναι δική μας δουλειά να υποδεικνύουμε στην ΑΔΑΕ τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να κινηθεί και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να υπάρχει μια θεσμική διαφωνία μεταξύ της ανεξάρτητης αρχής και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Η διαφωνία αυτή και η ένταση καλό θα ήταν να εκτονωθεί με κάποιο τρόπο και να προσπαθούμε να αποφεύγουμε από το να κομματικοποιούμε τη μία ή την άλλη άποψη, ανάλογα με τις δικές μας προτιμήσεις».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «υπερασπιζόμαστε απόλυτα το νόμο που έχουμε ψηφίσει. Θεωρούμε ότι είναι συνταγματικός. Εφόσον κριθεί αντισυνταγματικός από το ανώτατο δικαστήριο, προφανώς και θα προσαρμοζόμασταν. Αλλά θεωρούμε ότι είναι ένας σωστός νόμος που επιβάλλει ξεκάθαρα το πλαίσιο μέσα στο οποίο ένα φυσικό πρόσωπο μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες σχετικά με το αν παρακολουθείται ή όχι. Και όλοι, συμπεριλαμβανομένης και της ΑΔΑΕ, έχουν υποχρέωση να συμμορφωθούν με αυτόν τον νόμο. Ο νόμος είναι πάρα πολύ ξεκάθαρος και σαφής και ουδείς αρνείται το γεγονός ότι το Σύνταγμα προβλέπει και δίνει τη δυνατότητα στον κοινό νομοθέτη να εξειδικεύσει αυτό το πλαίσιο. Μπορεί να συμφωνεί ή να διαφωνεί κανείς με το νόμο, απολύτως σεβαστή η διαφωνία με το νόμο. Εξάλλου εκφράστηκε στη Βουλή με τρόπο πολύ αναλυτικό». Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι στο θέμα των υποκλοπών «κατά καιρούς έχουν γραφτεί και ακουστεί πολλά που επίσημα δεν έχουν τεκμηριωθεί».

Εκλογές και διλήμματα

«Πολλοί ήταν αυτοί που πίστευαν ότι η κυβέρνηση θα ενδώσει στον δημοσκοπικό πειρασμό και θα προκηρύσσαμε πρόωρες εκλογές. Το διέψευδα πάντα κατηγορηματικά», ανέφερε ο πρωθυπουργός, ο οποίος, σχολιάζοντας το προεκλογικό κλίμα, σημείωσε:

«Ουδέποτε επιδίωξα τοξικό κλίμα και πάντα μου αρέσει να μιλάω για το έργο και το σχέδιό μας για το μέλλον. Οι πολίτες πιστεύω ότι δεν ενδιαφέρονται για πόλωση, ένταση και για μια επιστροφή σε μια ρητορική που παραπέμπει περισσότερο σε εποχές μνημονίων και όχι σε εποχές που η χώρα μας ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον. Εμείς θα εξακολουθήσουμε να μιλάμε γι’ αυτά που έχουμε κάνει και γι’ αυτά που θέλουμε να κάνουμε.

Το γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση καταφεύγει σε τέτοιες πρακτικές, μπορώ να το εξηγήσω όχι μόνο γιατί είναι αυτό που ξέρει να κάνει, αλλά και γιατί δεν έχει κάτι άλλο να παρουσιάσει, μου κάνει εντύπωση η πλήρης ένδεια για το μέλλον της χώρας. Και αυτό στην πορεία προς τις εκλογές θα αναδειχθεί και θα το κατανοήσουν οι πολίτες: ποιος δηλαδή έχει πραγματικό σχέδιο για την Ελλάδα και ποιος έχει τα εχέγγυα για να το υλοποιήσει. Διότι οι πολίτες γνωρίζουν τι έχουμε κάνει, ότι έχουμε αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα μεγάλες κρίσεις και υλοποιήσει το κυβερνητικό μας σχέδιο. Άρα με μεγαλύτερη αξιοπιστία μπορώ να κοιτάξω τους πολίτες στα μάτια για τις δεσμεύσεις μου για το μέλλον».

Κάθε εκλογή, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, «είναι μια δοκιμασία και αξιολόγηση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Οι διπλές κάλπες, αν γίνουν, θα γίνουν λόγω της απλής αναλογικής που ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ όταν γνώριζε ότι θα χάσει τις εκλογές. Δυσαρέσκεια μπορεί πάντα να εκφραστεί και καταλαβαίνω γιατί υπάρχει εκνευρισμός κυρίως λόγω της εισαγόμενης κρίσης και ακρίβειας. Από την άλλη οι πολίτες μας πιστώνουν μια αποτελεσματική προσπάθεια να υψώσουμε αναχώματα στην κρίση αυτή. Πολλοί προέβλεπαν έναν καταστροφικό χειμώνα, κάτι που δεν συνέβη. Τα διλήμματα των εκλογών θα είναι πολύ ξεκάθαρα».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την πρώτη κάλπη ως την «κρίσιμη. Αυτή θα καθορίσει τελικά και θα στείλει τα μηνύματα για το ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα την επόμενη τετραετία και εφόσον χρειαστεί και δεύτερη κάλπη -που είναι πολύ πιθανόν- αυτή θα έρθει να επικυρώσει το αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης».

Σχετικά με τα ψηφοδέλτια, όπως είπε, η διαδικασία κατάρτισής τους «γίνεται με πολύ προσοχή. Επίσημα καταρτίζονται με το που προκηρύσσονται εκλογές. Έχουμε πολλούς ενδιαφερόμενους που θέλουν να συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια. Χρέος μας είναι να κάνουμε την καλύτερη δυνατή αξιολόγηση και οι υποψήφιοι να πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτουμε. Προσωπικά θα είμαι υποψήφιος στην Π.Ε. Έβρου για λόγους συμβολικούς και ουσιαστικούς. Η περιοχή βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των προκλήσεων των τελευταίων χρόνων και των αναπτυξιακών ευκαιριών που ξετυλίγονται μπροστά μας», ενώ για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης έκανε γνωστό ότι η ΝΔ θα στηρίξει εκ νέου τον νυν Περιφερειάρχη, Χρήστο Μέτιο.

Κηδεία Κωνσταντίνου

Για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε την πρόσφατη δήλωσή του και έκανε λόγο για τον «επίλογο ενός κεφαλαίου που έχει κλείσει οριστικά το 1974. Η ιστορία θα κρίνει τον Κωνσταντίνο αυστηρά και δίκαια. Δεν βλέπω ιδιαίτερες εντάσεις, αλλά μια ενδιαφέρουσα ιστορική αναμόχλευση του ρόλου του ιστορικού προσώπου του Κωνσταντίνου, η οποία μάλιστα ίσως είναι χρήσιμη.

Ήταν απολύτως σωστή η απόφασή μας για ιδιωτική κηδεία, καθώς υπήρξε αρχηγός κράτους του Βασιλείου της Ελλάδος που δεν υφίσταται πια. Βεβαίως, θα ταφεί όπως επιθυμούσε και είναι απολύτως σωστό, στους οικογενειακούς τάφους στο Τατόι. Θα ενθάρρυνα όλους η αναμόχλευση της ιστορίας να γίνεται χωρίς τις εντάσεις και προσπάθεια πολιτικοποίησης ενός ζητήματος που ανήκει στην ιστορία και θα κριθεί από αυτήν».

Τουρκικές προκλήσεις

Αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Δεν πιστεύω ότι θα έχουμε θερμό επεισόδιο, όμως ανησυχώ από την εντεινόμενη ρητορική. Ζητώ από την Τουρκία να αντιληφθεί ότι η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού για εσωτερική κατανάλωση δεν είναι η σωστή στρατηγική. Όσο ισχυρά προστατεύουμε τα σύνορά μας και ενισχύουμε την αποτρεπτική μας δύναμη, τόσο διατεθειμένοι είμαστε να καθίσουμε στο τραπέζι του διαλόγου και να συζητήσουμε για τη μόνη εκκρεμότητα που έχουμε να επιλύσουμε, την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Εύχομαι να έχουμε δει το κρεσέντο της ρητορικής έντασης με όσα έχουμε ακούσει κατά καιρούς και από εδώ και στο εξής να πέσουν οι τόνοι. Σε καμία περίπτωση δεν δεχόμαστε υποδείξεις για το πώς θα ασκήσουμε την κυριαρχία και και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Ο φράχτης του Έβρου είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός, δεν χρειαζόμαστε την έγκριση κανενός».

Μεταναστευτικό

Ειδικά για τις μεταναστευτικές ροές, υπογράμμισε ότι είναι «μειωμένες κατά 80% από τότε που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας. Η αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική μας στο μεταναστευτικό έχει φέρει αποτελέσματα».

Μίλησε δε για τους δουλεμπόρους και τους συνεργάτες τους, κάποιες ΜΚΟ στην Ελλάδα, καθώς και για τα fake news περί της ιστορίας της μικρής Μαρίας, «ενδεικτικής του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν αυτά τα κυκλώματα. Είμαι εξοργισμένος για την πίεση που δέχθηκε η χώρα από το εξωτερικό, ήταν όλο ένα ψέμα που αναπαρήχθη και από ΜΚΟ, από μεγάλα μέσα του εξωτερικού και δυστυχώς από την αξιωματική αντιπολίτευση. Τα μέσα του εξωτερικού ανακάλεσαν, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει ζητήσει ακόμα μια συγνώμη. Αγγίζει τα όρια της εθνικής μειοδοσίας αυτό που γίνεται , δεν δέχομαι η χώρα να διασύρεται από ψεύτικα δημοσιεύματα και κάποιοι να βρίσκουν συμμάχους εντός Ελλάδος».

Εξοπλισμοί

Για την τελευταία εξέλιξη της συσχέτισης των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F35 για την Ελλάδα και των F16 για την Τουρκία, τα οποία η κυβέρνηση των ΗΠΑ ζητά από το Κογκρέσο να τα προωθήσει, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες για το αίτημα. Αυτό που ενδιαφέρει τη χώρα είναι το δικό της εξοπλιστικό πρόγραμμα, το τι θα κάνει το Κογκρέσο σχετικά με το τουρκικό αίτημα είναι δικό του θέμα.

Παραπέμπω όμως σε δηλώσεις σημαντικών αξιωματούχων στο Κογκρέσο ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι να αλλάξει η Τουρκία τη συμπεριφορά της. Όταν κάνει υπερπτήσεις σε ελληνικά και ταυτόχρονα νατοϊκά νησιά, είναι μια πρακτική που δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η άποψη του Κογκρέσου δεν νομίζω ότι θα αλλάξει».

Μειονότητα Θράκης

Αναφορικά με τη μειονότητα της Θράκης, ο πρωθυπουργός σημείωσε:

«Αστεία και ανιστόρητη η σύγκριση της Θράκης με την Κύπρο. Υπάρχει εδώ ένα μοναδικό παράδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης μουσουλμανικών και χριστιανικών πληθυσμών. Εκατό χρόνια κλείνει φέτος η συνθήκη της Λωζάνης, έχοντας αποδείξει τη διαχρονικότητά της και τη σοφία της. Οι υποχρεώσεις του ελληνικού κράτους προς τη μειονότητα καθορίζονται με απόλυτη σαφήνεια. Θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε τη μειονοτική εκπαίδευση με κάθε τρόπο. Η Τουρκία είναι η τελευταία που μπορεί να κουνά το δάχτυλο στην Ελλάδα, όταν δει κανείς τι έγινε με την ελληνική μειονότητα της Κωνσταντινούπολης, που βρισκόταν πριν από 60-70 χρόνια, που είναι σήμερα, που βρίσκεται σήμερα η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, που ήταν πριν από 60-70 χρόνια. Δεν πρόκειται να επιτρέψω σε κανέναν να εργαλειοποιήσει τη μειονότητα. Οι Έλληνες μουσουλμάνοι είναι Έλληνες πολίτες, έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις, πρέπει να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα και το ίδιο δικαίωμα στην προκοπή.

euro2day.gr