Μέτρα στήριξης για τα απούλητα προϊόντα ζητούν Αγροτικοί Σύλλογοι της Κρήτης

8:37 π.μ. - Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2020
08:03 π.μ. - Δευ, 30/37/2020
Image: Μέτρα στήριξης για τα απούλητα προϊόντα ζητούν Αγροτικοί Σύλλογοι της Κρήτης

Εμείς στο χωράφι και εσείς στο Σπίτι το μήνυμα των Α.Σ. Ιεράπετρας, Καντάνου και Σελίνου, Φαιστού, και Σητείας

Οι αγροτικοί Σύλλογοι Ιεράπετρας, Καντάνουκαι Σελίνου Φαιστού, Σητείας στέλνουν επιστολή διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξη και άλλους αρμόδιους φορείς ζητώντας να ληφθούν μέτρα στήριξης της αγροτικής παραγωγής.

«Με αγωνία, υπομονή και ψυχραιμία ο αγροτικός κόσμος της Κρήτης παρακολουθεί τις εξελίξεις της πανδημίας που έχει ξεσπάσει σε όλο τον κόσμο και στην πατρίδα μας.

Από την πρώτη στιγμή οι αγροτικοί σύλλογοι πήραν πρωτοβουλία και παρότρυναν τους αγρότες να τηρούν πάντα τα μέτρα που εξαγγέλλονται ,να συνεχίσουν τώρα που είναι κρίσιμη στιγμή τις αγροτικές δραστηριότητες για να υπάρχει επάρκεια προϊόντων και να καλυφθούν οι ανάγκες των καταναλωτών.

Δεν κρυφτήκαμε, δεν κλειδωθήκαμε στα σπίτια μας, δεν τα παρατήσαμε, παρά τον κίνδυνο γνωρίζοντας ότι ιστορικά ο χώρος μας έπαιξε σημαντικά ρόλο στην ύπαρξη του έθνους.

Οι εξελίξεις όμως στην πορεία είναι τέτοιες που μας αναγκάζουν με την παρούσα επιστολή να εκφράσουμε την διαμαρτυρία μας:

Πρώτον.

Τα περισσότερα προϊόντα είναι αδιάθετα και καταλήγουν στις χωματερές αλλά και αυτά που αγοράζουν τα μεγάλα trust είναι σε τιμές εξευτελίστηκες και στον καταναλωτή φτάνουν μέχρι και 10 φορές πάνω από την τιμή που πουλά ο παραγωγός.

Δεύτερον.

Ο πρόσφατος νόμος απαγορεύει την μετακίνηση παραγωγών λαϊκών αγορών από περιφέρεια σε περιφέρεια ενώ επιτρέπει την μεταφορά προϊόντων. Οι συνάδελφοι μας που μένουν μόνιμα στην Αττική εκδιώχθηκαν και συλλήφθηκαν διότι πιθανόν χαλάνε το πάρτι κάποιων.

Τρίτον.

Οπως γνωρίζουμε η ελαιοκομική περίοδο έληξε στην Κρήτη με ζημιές πάνω από 100 εκατομμύρια λόγω του προβλήματος του δάκου και κινδυνεύουμε η ζημιά να είναι ολοκληρωτική λόγω της αδυναμίας μεταφοράς του ελαιόλαδου στο εξωτερικά και της μικρής ζήτησης που υπάρχει.

Τέταρτο.

Εργάτες γης, ένα μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα.

Με τις συνθήκες που επικρατούν και χωρίς να υπάρχει ζήτηση των πρόίόντων είμαστε υποχρεωμένοι να απολύσουμε μερικές δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στην πλειονότητά από άλλα κράτη με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Πέμπτο.

Επειδή μέχρι σήμερα δεν έχουμε ακούσει τίποτα συγκεκριμένο που να μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε ζητάμε την άμεση λήψη μέτρων για την διασφάλιση και την βιωσιμότητα των αγροτικών μας εκμεταλλεύσεων. Είναι ανάγκη αυτές τις κρίσιμες ώρες οι αγρότες να μείνουν όρθιοι για την διατροφή του λαού μας.

ΕΜΕΙΣ ΣΤΟ ΧΩΡΑΦΙ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ αυτά είναι το σύνθημά μας

ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΑΠΑΡΤΙΖΟΥΝ ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΚΡΗΤΗΣ

ΔΗΜΟΥ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

ΔΗΜΟΥ ΚΑΝΤΑΝΟΥ & ΣΕΛΙΝΟΥ

ΔΗΜΟΥ ΦΑΙΣΤΟΥ

ΔΗΜΟΥ ΣΗΤΕΙΑΣ »

φωτο αρχείου