Μετινίδου: Διασώθηκαν τα βιβλία από τη χωματερή Ιεράπετρας

12:42 μ.μ. - Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2022
12:10 μ.μ. - Πέμ, 06/42/2022
Image: Μετινίδου: Διασώθηκαν τα βιβλία από τη χωματερή Ιεράπετρας

Σημαντική συμβολή του Νέου Πολιτιστικού Συλλόγου

Οι εικόνες με βιβλία της βιβλιοθήκης Ιεράπετρας πεταμένα σε άσπρους σάκους στη χωματερή για ανακύκλωση, προκάλεσαν αισθήματα πικρίας, στεναχώριας αλλά και απορίας για ποιους λόγους συνέβη αυτό. Η πρόεδρος της Μορφωτικής Στέγης Ιεράπετρας κα Γεωργία Μετινίδου - Μαρκοπούλου μίλησε σήμερα στον Ηχώ 99,8 λέγοντας ότι από το 2019 είχε ξεκινήσει η προσπάθεια για τη μεταφορά των βιβλίων της βιβλιοθήκης που ήταν στο ισόγειο του Δημαρχείου, σε άλλο κτίριο και πιο συγκεκριμένα στο παλιό Δημαρχείο. Η βιβλιοθήκη είναι εμπλουτισμένη με χιλιάδες βιβλία του Δήμου και της Μορφωτικής Στέγης. Θα μπορούσε από το 2019 και μέχρι σήμερα που ήταν και χρόνια πανδημίας, η παλιά βιβλιοθήκη να είναι με κάποιο τρόπο ανοιχτή ώστε ο κόσμος που ήταν κλεισμένος στο σπίτι του να βρει ένα βιβλίο να διαβάσει, να του κρατήσει συντροφιά. Δεν υπήρξε καλή συνεννόηση και μια καλύτερη τακτική. Κατέληξε σε αποθήκη. Έγινε ένα λάθος. Προχωράμε όμως.

Τα βιβλία κατέβηκαν από τα ράφια, φυλάχθηκαν και περίμεναν την ώρα που θα έβρισκαν τη θέση τους στη νέα βιβλιοθήκη. Είχαν μάλιστα οριστεί τρία άτομα, Μαρία Κουτσοποδιώτη, Δέσποινα Φανιδάκη, Μαρία Αγιασοφίτη που φρόντιζαν για το κατέβασμα και πακετάρισμα των βιβλίων. Προσωπικά επισκεπτόμουν σχεδόν καθημερινά τον χώρο και έκανα καταγραφή. Η κα Αγιασοφίτη είχε οριστεί από τη Μορφωτική Στέγη ως έφορος. Ενώ για το κατέβασμα των βιβλίων βοήθησε σημαντικά, στην πορεία χωρίς να γνωρίζουμε γιατί, κάτι άλλαξε, είπε η κα Μαρκοπούλου και πρόσθεσε. Ένα πρόβλημα που προέκυψε ήταν ότι παρόλο που ο νέος χώρος που θα μεταφερθεί η βιβλιοθήκη είναι μεγαλύτερος, όπως όμως μας λένε, δεν επαρκεί για να φιλοξενήσει όλα τα βιβλία της βιβλιοθήκης. Υπάρχουν δωρεές ( Ζώη, Παπαδάκη, Πευκιανάκη κ.α.) που είναι σε κούτες και δεν έχουν ανοιχτεί ακόμα. Δεν κατανοούμε γιατί συμβαίνει αυτό.

Στην πορεία, ο Δήμος Ιεράπετρας έκανε μια σύμβαση με εταιρεία για ψηφιοποίηση των βιβλίων. Άρχισε λοιπόν μια διαδικασία διαχωρισμού βιβλίων. Εκείνων που θα κατέληγαν στα μπάζα και εκείνων που θα έμπαιναν στα ράφια. Περιμένουμε μια απάντηση πως και γιατί έγινε αυτό. Περιμέναμε επίσης οτι αφού υπάρχουν και δικά μας βιβλία που παραδίνουμε στη Δημοτική βιβλιοθήκη, να μας καλέσουν, να μας ενημερώσουν. Πίσω από τα βιβλία της Μορφωτικής Στέγης υπάρχει κόπος από ανθρώπους που αγωνίστηκαν από το 1957 να δημιουργήσουν και να κρατήσουν τη βιβλιοθήκη. Δεν γνώριζα για τα βιβλία που κατέληξαν στη χωματερή ανακύκλωσης. Μόλις το πληροφορηθήκαμε προχωρήσαμε σε συμβούλιο, και ορίστηκε νέα υπεύθυνη βιβλιοθήκης η κα Ελένη Διακάκη. Σε συνεργασία με τον Νέο Πολιτιστικό Σύλλογο δουλέψαμε και δουλεύουμε για να σωθούν τα πεταμένα βιβλία. Οι δωρεές των ανθρώπων δεν πετιούνται. Μου επέστρεψαν τη δωρεά Γεωργίου Μαρκόπουλου, μας είπαν παρτε τη στο σπίτι σας, περιέγραψε εμφανώς συγκινημένη η κα Μετινίδου εκφράζοντας στο σημείο ένα παράπονο λέγοντας ότι εκείνο που θα ήθελε ήταν ο Δήμος να ενημερώσει για το θέμα της βιβλιοθήκη και όχι ως Σύλλογος να έρχονται σε αυτή τη δύσκολη θέση.