Μεθοδεύσεις και καταγγελίες στο δρόμο προς τις εκλογές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

11:55 π.μ. - Τετάρτη, 3 Ιουλίου 2019
11:07 π.μ. - Τετ, 03/55/2019
Image: Μεθοδεύσεις και καταγγελίες στο δρόμο προς τις εκλογές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

Εξαγγελία του Προέδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ανδρέα Μαμαντόπουλου

Απευθυνόμενος προς κάθε Ερυθροσταυρίτισσα και Ερυθροσταυρίτη και προς κάθε φίλο που εκτιμά και αγαπά τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, θα ήθελα να τονίσω την μεγάλη κρισιμότητα των ημερών για τον Εθνικό μας Σύλλογο αυτή την συγκεκριμένη περίοδο.
 
Με καλή πίστη , επιτρέψαμε την δια αντιπροσώπου εγγραφή, γιατί θέλαμε να διευκολύνουμε ειλικρινείς φίλους που ήθελαν να εγγραφούν αλλά για κάποιο λόγο δεν μπορούσαν να το κάνουν με την προσωπική τους παρουσία.
 
Αυτό ερμηνεύθηκε ως ευκαιρία άλωσης του Εθνικού μας Συλλόγου από εκείνους που ήδη είχαν στημένα εκλογικά επιτελεία και οικονομική δύναμη ή υποστήριξη. Έτσι από δημοκρατικές εκλογές σύμφωνες με το πνεύμα του υγιούς Ερυθροσταυρισμού, προσπάθησαν να μετατρέψουν τις εκλογές σε εκπλειστηριασμό ή πώληση, με αλλοίωση του εκλογικού σώματος.
 
Γνωρίζετε όλοι τα γεγονότα: Δεκάδες αιτήσεις από την ίδια διεύθυνση με το ίδιο τηλέφωνο, εκατοντάδες αιτήσεις από το ίδιο άτομο, εκατοντάδες ταυτόχρονες εγγραφές από καταστήματα ή επιχειρήσεις, εκατοντάδες εγγραφές από διάφορες τράπεζες των Αθηνών προς κοντινά και απομακρυσμένα Περιφερειακά Τμήματα, αιτήσεις με τον ίδιο αριθμό ταυτότητας, εκατοντάδες αποδείξεις από συγκεκριμένα email και πολλά άλλα.
 
Κυρίες και κύριοι
 
Είμαι Εθελοντής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για πάνω από δύο δεκαετίες και τον υπηρέτησα με όλη τη συνέπεια που μπορούσα. Αυτό αποτέλεσε για εμένα τιμή που κανείς δεν μπορεί να μου την στερήσει. Οι Εθελοντές έστειλαν έναν δικό τους άνθρωπο στο ΚΔΣ για να λειτουργήσει έτσι όπως αυτοί πιστεύουν ότι πρέπει να λειτουργεί ο ΕΕΣ. Ένας καλόβουλος, καθόλου καχύποπτός εθελοντής δεν θα μπορούσε ποτέ να πιστέψει ότι τέτοιοι μηχανισμοί άλωσης θα μπορούσαν ποτέ να παρατηρηθούν σε έναν καθαρά ανθρωπιστικό οργανισμό και μάλιστα τον μεγαλύτερο της χώρας μας.
 
Και έπρεπε να επιλέξω. Ή να καθίσω άπραγος παρακολουθώντας παθητικά όλα αυτά τα περίεργα φαινόμενα αφήνοντας τον ΕΕΣ στη μοίρα του, ή να αντιδράσω έτσι όπως μου επιβάλλουν οι αρχές μου. Στη ζωή μου άσκησα το λειτούργημα του θεραπευτή. Ποτέ δεν αποδέχθηκα ούτε συμβιβάστηκα με την άδικη απώλεια ζωής και αυτό είχε σαν συνέπεια να κουβαλάω ένα φορτίο αξιών που διαμορφώθηκαν μέσα από δεκαετίες δράσης και εμπειριών. Και δεν σκοπεύω να τις απεμπολήσω μόνο και μόνο επειδή δέχομαι τις πιέσεις αυτών που διεκδικούν την κυριότητα του ΕΕΣ.
 
Προσέφυγα σε ειδικούς δικηγόρους που μου επιβεβαίωσαν ότι αυτό αποτελεί παράβαση του Αστικού Κώδικα και έτσι παρουσιάζοντας τις θέσεις μου στο ΚΔΣ, η πρόταση μου για ολοκλήρωση της εγγραφής με προσωπική παρουσία, έγινε αποδεκτή. Γνωρίζω ότι πολλοί συνεπείς φίλοι και εθελοντές ταλαιπωρούνται από την απόφαση αυτή. Γι αυτό απευθυνόμενος κυρίως σε αυτούς, τους παρακαλώ να αποδεχθούν την συγνώμη μου και τους παρακαλώ επίσης να δρέψουν την ευκαιρία. Δυστυχώς δεν υπάρχει νομικά αποδεκτός τρόπος διαχωρισμού των μεμονωμένων συνεπών εγγραφών από τις μαζικές. Τώρα είναι η στιγμή των εθελοντών και πραγματικών φίλων. Να θυσιάσουν λίγη ώρα και να συμπληρώσουν την εγγραφή τους. Σε όσους υποστηρίζουν ότι η ταυτοπροσωπία μπορεί να επιβεβαιωθεί την ημέρα των εκλογών η απάντηση είναι ότι δεν μπορούμε να πάμε σε εκλογές με εκλογικό κατάλογο υπό αίρεση, γι αυτό να μην υπολογίζουν σε τοπικές αντιδράσεις της τελευταίας στιγμής.
 
Και αυτούς που υποστηρίζουν να αφήσουμε τα γεγονότα να εξελιχθούν, να αποδεχτούμε δηλαδή τις μαζικές εγγραφές και την παραχώρηση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, τους διαβεβαιώνω ότι αυτό δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτό από εμένα. Και επίσης γνωρίζω ότι οι ίδιοι που έκαναν αυτές τις μαζικές εγγραφές, στο τέλος αν το εκλογικό αποτέλεσμα δεν τους ευνοεί, θα είναι οι ίδιοι που θα προσφύγουν, επικαλούμενοι τα δικά τους έργα, για να ακυρώσουν τις εκλογές, χαρακτηρίζοντας τα έργα αυτά παράνομα.
 
Ξέρω πως από διαφορετικά email κάθε φορά, με ψευδώνυμα και χωρίς θάρρος, αποδίδεται στο πρόσωπο μου μεθόδευση για την παραμονή μου «στην καρέκλα». Τους υπενθυμίζω ότι από το κτίριο της Κεντρικής Διοικήσεως βγήκα μόνο δύο φορές και δεν διαθέτω κανένα εκλογικό επιτελείο, κανέναν προσωπικό στρατό ούτε υποστήριξη από εξωερυθροσταυρικούς φορείς ή πρόσωπα. Για να σβήσουμε λοιπόν και αυτήν τη σκιά, σας ανακοινώνω ότι πρόθεση μου είναι να παραμείνω στη θέση του προέδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού μέχρι την ολοκλήρωση των εκλογών που προκηρύχθηκαν για την 31η Μαρτίου 2019. Θα διαφυλάξω με όλες μου τις δυνάμεις τη νομιμότητα και τη δημοκρατικότητα των εκλογών. Θα εφαρμοστεί με αποφασιστικότητα κάθε ηθικός και νομικός κανόνας και θα κάνω ότι περνάει από το χέρι μου για να παραμείνω η φωνή κάθε υγιούς στοιχείου του Ερυθρού Σταυρού. Παραμένω σταθερός στην υπόσχεση να υπηρετήσω από οποιαδήποτε θέση και κυρίως αυτήν του εθελοντή, το Περιφερειακό Τμήμα από το οποίο προέρχομαι, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και τις θεμελιώδεις αρχές του. Οι εκλογές της 31ης Μαρτίου θα πραγματοποιηθούν με απόλυτα αδιάβλητο τρόπο. Και με σεβασμό πρέπει όλοι να συμβάλουμε για την επιτυχία τους. Και το αποτέλεσμα να είναι ξεκάθαρα δημοκρατικό χωρίς μεθοδεύσεις. Για να διασφαλίσουμε την μετέπειτα ομαλότητα και παραγωγική πορεία του Εθνικού μας Συλλόγου.
 
Με την ευχή να πάνε όλα καλά, σας καλώ να συμβάλετε με όλες σας τις δυνάμεις για την ενότητα και την επιτυχία της εκλογικής διαδικασίας.
 
Προχωράμε αποφασιστικά όλοι μαζί
 
Με ιδιαίτερη τιμή και τους θερμούς μου Ερυθροσταυρικούς Χαιρετισμούς
 
 
Δρ. Ανδρέας Μαμαντόπουλος
 
Πρόεδρος Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού