Μετεωρολογικό φαινόμενο η υποχώρηση των νερών από τις θάλασσές μας
Τι απαντά ο σεισμολόγος Γ. Παπαδόπουλος σε συνέντευξή του στον Ηχώ 99,8
Το φαινόμενο της άμπωτης που παρατηρείται τελευταία σε διάφορες περιοχές της χώρας μας με τα νερά να έχουν υποχωρήσει πολλές δεκάδες μέτρα, με αποτέλεσμα να «αποκαλυφθεί» η στεριά σε πολλά σημεία, τραβά τα βλέμματα των πολιτών ωστόσο όμως προκαλεί ερωτήματα εάν συνδέεται με τους σεισμούς στη Θεσσαλία ή αν συνδέεται με έναν επερχόμενο σεισμό.
Ο κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος σεισμολόγος μίλησε στον Ηχώ 99,8 λέγοντας ότι το φαινόμενο παρουσιάζεται σε όλη τη χώρα και άλλα μέρη της ανατολικής Μεσογείου προς τη μεριά της Ιταλίας. Δεν έχει σχέση με τους σεισμούς, δεν αποτελεί προσεισμικό φαινόμενο ή πρόδρομο σεισμού. Εάν είχε σχέση με επερχόμενο σεισμό δεν θα παρουσιαζόταν σε όλη τη χώρα. Θα παρουσιαζόταν τοπικά εκεί που θα περιμέναμε σεισμό. Από τη στιγμή λοιπόν που το φαινόμενο είναι εκτεταμένο δεν έχει σχέση με σεισμό, εξήγησε και πρόσθεσε ότι συνέβη διότι το τελευταίο διάστημα υπάρχουν μεγάλες ατμοσφαιρικές μεταβολές. Είναι δηλαδή ένα φαινόμενο μετεωρολογικής προέλευσης. Έχει παρατηρηθεί από τα τέλη Φεβρουαρίου πριν από τους σεισμούς στη Θεσσαλία οπότε τα δυο αυτά φαινόμενα δεν συνδέονται. Σταδιακά η θάλασσα θα επανέλθει σε φυσιολογικά, τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος.
Σε ότι αφορά τους σεισμούς στη Θεσσαλία ανέφερε ότι πρόκειται για ένα σεισμικό ζεύγος καθώς είχαμε δυο σεισμούς στην ίδια περιοχή, με μικρή απόσταση χρονική μεταξύ τους και με σχεδόν το ίδιο μέγεθος. Δεν είναι ένα συχνό φαινόμενο είναι όμως γνωστό στη σεισμολογία. Ενδέχεται να γίνουν και άλλοι δυνατοί μετασεισμοί κοντά στα 5 Ρίχτερ, σημείωσε ο σεισμολόγος
Σχετικά με τις κατασκευές και την αντοχή σε έναν μεγάλο σεισμό, επεσήμανε ότι τα τελευταία χρόνια οι νέες κατασκευές χτίζονται βασισμένες και στον αντισεισμικό κανονισμό. Κατά συνέπεια έχουμε καλύτερα σπίτια που αντέχουν. Στη Θεσσαλία διαπιστώνεται ότι τα κτίσματα που υπέφεραν ήταν κυρίως παλιάς κατασκευής και οι νεότερες κατασκευές φαίνεται ότι δεν ήταν κατασκευασμένες με βάση τον αντισεισμικό κανονισμό. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να εντατικοποιηθεί ο αντισεισμικός έλεγχος των κτιρίων, σχολείων δημόσιον κτιρίων κλπ έτσι ώστε όπου διαπιστώνεται πρωτοβάθμιος έλεγχος να προχωράμε σε έναν δευτεροβάθμια και σε ένα επόμενο στάδιο να γίνουν οι απαιτούμενες αντισεισμικές παρεμβάσεις στήριξης.
Ακούστε εδώ αναλυτικά: