Μεταναστευτικό: Πάνω από 9.500 αφίξεις μέχρι τώρα στην Κρήτη

9:12 π.μ. - Πέμπτη, 10 Ιουλίου 2025
09:07 π.μ. - Πέμ, 10/12/2025
Image: Μεταναστευτικό: Πάνω από 9.500 αφίξεις μέχρι τώρα στην Κρήτη

Οσες ήταν οι συνολικές αφίξεις μεταναστών σε όλη την Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του έτους, δηλαδή Βορειοανατολικό Αιγαίο-Εβρο-Δωδεκάνησα, καταγράφονται στην Κρήτη

Η ραγδαία αύξηση των αφίξεων προσφύγων και μεταναστών στην Κρήτη και τη Γαύδο, με κορύφωση την τελευταία εβδομάδα, επιβεβαιώνει την παγίωση της νέας μεταναστευτικής διαδρομής από τη Λιβύη προς το νησί. Χθες τα ξημερώματα, 520 μετανάστες έφτασαν στις νότιες ακτές. Σύμφωνα με στοιχεία, στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2025 αφίχθησαν τουλάχιστον 7.350 άνθρωποι σε 129 περιστατικά, ενώ έως τα μέσα Ιουλίου -μέσα σε λίγες ημέρες δηλαδή- οι αφίξεις ξεπέρασαν τις 9.500, αριθμοί-ρεκόρ για το νησί.

Η πλειονότητα των αφιχθέντων προέρχεται από Αίγυπτο, Σουδάν και Μπανγκλαντές, με μικρότερες παρουσίες από Υεμένη και Λιβύη. Ανάμεσά τους ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες: ασυνόδευτα ανήλικα, οικογένειες με μικρά παιδιά (κυρίως από το Σουδάν) και μόνες γυναίκες, που χρήζουν αυξημένης προστασίας.

Ωστόσο, οι νεοαφιχθέντες παραμένουν σε άτυπους και ανεπαρκείς χώρους, χωρίς στοιχειώδεις υποδομές. Ο εκθεσιακός χώρος της Αγυιάς στα Χανιά φιλοξενεί ήδη εκατοντάδες ανθρώπους σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Χαρακτηριστικό είναι ότι την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου ο συνδυασμός αφίξεων και καύσωνα προκάλεσε σοβαρές εντάσεις και εικόνες πλήρους κατάρρευσης της διαχείρισης.

Το τεταμένο κλίμα επιδεινώθηκε περαιτέρω με τη νέα μαζική διάσωση 520 μεταναστών, που εντοπίστηκαν χθες τη νύχτα σε σιδερένιο αλιευτικό 17 ναυτικά μίλια νότια της Γαύδου. Η πολύωρη επιχείρηση διάσωσης από το Λιμενικό και τη Frontex στέφθηκε με επιτυχία, ωστόσο οι Αρχές αποφάσισαν να μεταφερθούν τελικά στην Αττική, στο Λαύριο, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω το κέντρο της Αγυιάς, όπου ήδη φιλοξενούνται περίπου 800 άτομα. Η κατάσταση στο κέντρο παραμένει δύσκολη, με την εκκένωσή του να εκτιμάται ότι θα απαιτήσει τουλάχιστον 10-15 ημέρες.

Απέναντι σε αυτήν την πραγματικότητα, οι αιρετοί της Κρήτης φαίνεται πως μετακινούνται σταδιακά από την αρχική, κάθετη άρνηση στη δημιουργία Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στο νησί. Πριν από έναν χρόνο, η ιδέα αντιμετωπιζόταν ως «κόκκινη γραμμή» για τις τοπικές κοινωνίες. Ακόμα και η επίσκεψη του πρώην υπουργού Μάκη Βορίδη στο Ηράκλειο, για να συζητηθούν χώροι, είχε καταλήξει σε αδιέξοδο. Ωστόσο, η συσσώρευση κρίσεων κατέστησε σαφές ότι το θέμα δεν μπορεί να μείνει εκτός ατζέντας.

Ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, αποκάλυψε ότι «έχουμε εντοπίσει προτεινόμενους χώρους σε συγκεκριμένα σημεία, ωστόσο, μετά τη συνάντηση που θα έχουμε στην Αθήνα, θα μπορούμε να έχουμε πιο συγκεκριμένες εισηγήσεις, για να δημιουργηθούν αυτοί οι προσωρινοί χώροι».

Ως φαίνεται, τα Χανιά, λόγω της μεγάλης πίεσης σε Γαύδο και Σφακιά, καθώς και το Ηράκλειο, λόγω των αφίξεων σε Καλούς Λιμένες και Νότιο Ρέθυμνο, θεωρούνται οι περιοχές με τις μεγαλύτερες ανάγκες. Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι ίδιοι οι αιρετοί, «όλα είναι ακόμη στον αέρα» και αναμένονται οι τελικές αποφάσεις μετά την επικείμενη συνάντηση στην Αθήνα.

Η μεταναστευτική πίεση δεν αφορά μόνο την Κρήτη. Στην Ιταλία, οι αφίξεις από τη Λιβύη παρουσιάζουν αισθητή αύξηση. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τους πρώτους επτά μήνες του 2025 έφτασαν στις ιταλικές ακτές περίπου 27.000 άνθρωποι, σχεδόν διπλάσιοι σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2024 (14.684). Παρά την αύξηση, οι ιταλικές αρχές, προς το παρόν, διατηρούν σχετικά χαμηλούς τόνους, αν και οι τοπικές κοινωνίες και οι υποδομές δοκιμάζονται.

eleftherostypos.gr