Μεταναστευτικό: 1600 ασυνόδευτα παιδιά σε ανάδοχες οικογένειες στην Ευρώπη

1:10 μ.μ. - Πέμπτη, 9 Απριλίου 2020
01:04 μ.μ. - Πέμ, 09/10/2020

Την επόμενη εβδομάδα 50 ανήλικοι θα μετεγκατασταθούν στη Γερμανία και 12 στο Λουξεμβούργο

Σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, 8 χώρες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον

Η εικόνα του 17χρονου Αμίρι από το Αφγανιστάν να κοιμάται ήσυχος μέσα στα ζεστά σκεπάσματά του με την Αυστριακή ανάδοχη μητέρα του να του διαβάζει τον «Μικρό Πρίγκιπα» δε θυμίζει σε τίποτα την περιπέτεια του όπως και τις δυσκολίες που βιώνουν οι 5.500 ασυνόδευτοι ανήλικοι, που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε κέντρα φιλοξενίας στην χώρα μας.

Ο Αμίρι άρχισε να δουλεύει σκληρά στην πατρίδα του από τα 6 χρόνια του κατασκευάζοντας τσάντες, περιπλανήθηκε μέχρι να φτάσει στην Αυστρία και τώρα ζει το όνειρό του ως αθλητής του Kick Boxing θέλοντας να γίνει παγκόσμιος πρωταθλητής βαδίζοντας στα χνάρια του Μάικ Ταϊσον. Για όλα πλέον φροντίζουν οι ανάδοχοι γονείς του εξασφαλίζοντάς του μία νέα ζωή.

Την ευτυχή κατάληξη του Αμίρι μέσω του προγράμματος, «Γίνε ανάδοχος γονέας», του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης ονειρεύονται όλοι οι ασυνόδευτοι ανήλικοι, που φιλοξενούνται σε δομές στην χώρα μας, και επιθυμούν να ταξιδέψουν στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης.

Στο φλέγον ζήτημα των ασυνόδευτων ανηλίκων καταγράφεται τις τελευταίες μέρες κινητικότητα καθώς την επόμενη εβδομάδα 50 ανήλικοι θα μετεγκατασταθούν στη Γερμανία και 12 στο Λουξεμβούργο. Πρόκειται για την πρώτη φάση υλοποίησης της βούλησης ευρωπαϊκών χωρών να συνδράμουν στην αποσυμφόρηση των κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας της Ελλάδας, που εκδηλώθηκε μετά τη συντονισμένη προσπάθεια της Τουρκίας να προωθήσει δεκάδες χιλιάδες μετανάστες στον Εβρο.

Με βάση τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), στην ελληνική επικράτεια βρίσκονται το τρέχον διάστημα περίπου 116.000 πρόσφυγες και μετανάστες, μεταξύ των οποίων, και 5.500 ασυνόδευτοι ανήλικοι - παιδιά ηλικίας κάτω των 18 ετών, χωρίς τους γονείς τους ή κάποιο πρόσωπο που να θεωρείται νομικά ο/η κηδεμόνας τους.

Σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, 8 χώρες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να υποδεχτούν περίπου 1.600 ασυνόδευτους ανηλίκους από την Ελλάδα στην κατεύθυνση εκκένωσης των προσφυγικών καταυλισμών των νησιών του Αιγαίου¸ υπό τον φόβο διασποράς του κορωνοϊού μεταξύ των φιλοξενούμενων σε αυτούς.

Στο πλαίσιο αυτό, η Γερμανία έχει δεσμευτεί να δεχτεί από την Ελλάδα 350 έως 500 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα ενώ και το Λουξεμβούργο είχε δηλώσει εξαρχής την προθυμία του να πάρει μέρος στη μετεγκατάσταση ανηλίκων από την χώρα μας.

Η εξέλιξη της μετακίνησης 62 ασυνόδευτων ανηλίκων μετά το Καθολικό Πάσχα αναμένεται να επαναφέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση της μετεγκατάστασης προσφυγόπουλων από την Ελλάδα εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού με την Κροατία να δηλώνει πριν από μερικά 24ωρα την πρόθεσή της υποδεχθεί ανήλικους από την χώρα μας.

protothema.gr