Μετάλλαξη κορωνοϊού: Προβληματίζουν τα «ορφανά» κρούσματα σε Αθήνα και Κρήτη
Η επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας συνολικά δείχνει τάσεις σταθεροποίησης
Έντονο προβληματισμό προκαλούν στους ειδικούς νέα κρούσματα της μετάλλαξης του κορωνοϊού στη χώρα μας.
Συνολικά στην Ελλάδα έχουν διαπιστωθεί 26 κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους, ωστόσο δύο εξ αυτών είναι «ορφανά» δηλαδή τα άτομα ούτε είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό, ούτε είχαν έρθει σε επαφή με άτομα που είχαν ταξιδέψει.
Ως εκ τούτου πιθανολογείται ότι μπορεί να υπάρχει διασπορά της μετάλλαξης στην κοινότητα.
Τα δύο «ορφανά» μεταλλαγμένα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική, σε περιοχή του δήμου Αθηναίων και στην Κρήτη.
Την ίδια ώρα η επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας συνολικά δείχνει τάσεις σταθεροποίησης. Χτες ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 566 νέες μολύνσεις, οι διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 320 ενώ ακόμη 30 ασθενείς έχασαν τη μάχη με τη νόσο.
Τι λένε οι ειδικοί για τη μετάλλαξη
Στην μετάλλαξη του φονικού ιού στη χώρα μας αναφέρθηκε και ο Καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας στο Παν. Πατρών και Μέλος της Επιτροπής, Χαράλαμπος Γώγος.
Συγκεκριμένα, μιλώντας στο MEGA, ο κ. Γώγος είπε ότι παρά τη μείωση των κρουσμάτων θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα απαραβίαστα.
«Ο λόγος των θετικών προς τα συνολικά τεστ, να είναι κάτω από 3%. Αυτός είναι ένας καλός όρος. Να μην αυξάνεται. Αυτή την στιγμή είναι καλά. Μετά είναι η οριζόντια αποκλιμάκωση. Να δούμε και τις κόκκινες περιοχές. Έχει μεγάλη σημασία το σύστημα υγείας που εκεί τα πράγματα πάνε βασανιστικά αργά, θέλουμε να δούμε καλύτερα νούμερα. Θα κοιτάμε και το θέμα του μεταλλαγμένου ιού. Ο ιός είναι εδώ πρέπει να τηρούμε τα μέτρα», ανέφερε ερωτηθείς για το ποιες είναι οι προϋποθέσεις για περαιτέρω άνοιγμα της κοινωνίας.
«Βράζει» η Αττική με 256 κρούσματα – Δείτε σε ποιες περιοχές εντοπίζονται
Υπενθυμίζεται πως στο επίκεντρο του κοροναϊού συνεχίζει να παραμένει η Αττική, με το Λεκανοπέδιο να κατακτά σταθερά την αρνητική πρωτιά στην κατανομή των κρουσμάτων.
Συγκεκριμένα, το τελευταίο 24ωρο από τα 566 κρούσματα που ανακοινώθηκαν τα 256 εντοπίζονται στην Αττική, η οποία εξακολουθεί να αποτελεί το μεγάλο πρόβλημα και δεν αποκλείεται να αποτελέσει καταλύτη εξελίξεων όσον αφορά στις αποφάσεις των λοιμωξιολόγων στο μέλλον.
Για μια ακόμα μέρα, ο Κεντρικός Τομέας Αθηνών είναι η πιο φορτωμένη επιδημιολογικά περιοχή της Αττικής με 71 νέα κρούσματα (μόλις ένα λιγότερο από ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη).
Ακολουθεί ο Βόρειος Τομέας Αθηνών με 39 κρούσματα και η Ανατολική Αττική έχει 38 κρούσματα.
Στον Δυτικό Τομέα Αθηνών καταγράφονται 35 μολύνσεις, ενώ Δυτική Αττική και Πειραιάς «δίνουν» 27 περιπτώσεις.
Ακολουθεί ο Νότιος Τομέας Αθηνών με 18 μολύνσεις και τέλος τα νησιά του Αργοσαρωνικού με 1.
Δείτε αναλυτικά:
- Κεντρικός Τομέας Αθηνών 71
- Βόρειος Τομέας Αθηνών 39
- Ανατολική Αττική 38
- Δυτικός Τομέας Αθηνών 35
- Δυτική Αττική 27
- Πειραιάς 27
- Νότιος Τομέας Αθηνών 18
- νησιά του Αργοσαρωνικού 1
Όσον αφορά στα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους η Δυτική Αττική έχει την αρνητική πρωτιά με 16,78 μολύνσεις με την Ανατολική Αττική να είναι στη δεύτερη με 7,56.
Ο Δυτικός Τομέας Αθηνών έχει 7,15 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, ο Κεντρικός Τομέας Αθηνών με 6,9, ο Βόρειος Τομέας Αθηνών με 6,59, ο Πειραιάς με 6,01, ο Νότιος Τομέας Αθηνών με 3,4 και τα Νησιά του Αργοσαρωνικού με 1,34.
Δείτε την κατανομή των κρουσμάτων σε ολόκληρη τη χώρα
in.gr